10. Ne postoji mnogo toga što legendarna crvenokosa glumica nije postigla u tridesetogodišnjoj karijeri.

Džulijen Mur, rođena je 1960. u Severnoj Karolini kao Džuli En Smit. Jedna je od najcenjenijih aktivnih glumica u Holivudu, a u karijeri ima dug niz nominacija i nagrada za šarenu paletu uloga koje je ostvarila na filmskom platnu. Uz nominacije za Oskara za najbolju sporednu i glavnu ulogu, nagrade BAFTA i Zlatne Globuse, najznačajnija evropska priznanja u Berlinu, Kanu i Veneciji, karijera Džulijen Mur krunisana je 2015. godine Oskarom za najbolju žensku ulogu u filmu Still Alice.

Ona do danas uspešno održava ravnotežu između nezavisnih ostvarenja sedme umetnosti i holivudskih blokbastera koji pune blagajne poput filmova Igre gladi ili Spilbergovog Parka iz doba jure : Izgubljeni svet.

Provešćemo vas kroz njenih deset uloga koje su na nas ostavile najjači utisak. Filmove predstavljamo hronološki, a kvalitet samih ostvarenja nije bio kriterijum u ovom izboru.

Kerol Vajt – Safe (Na sigurnom), Tod Hejns, 1995.

Safe je prva saradnja Toda Hejnsa i Džulijen Mur. U središtu ove teške drame je Kerol Vajt, mirna i nenametljiva žena koja počinje da reaguje na sve hemikalije u okolini. Zloslutna atmosfera i misteriozna bolest okoline najbolje su sažeti replikom iz filma  Da li ste alergični na 20. vek?

Sa vrlo malo teksta, Murova neverbalnom glumom donosi čitavu agoniju jedne žene čija se osetljivost na gotovo sve u okolini postepeno pojačava. Opisan kao  horor duše, ovaj film daje Džulijen Mur dovoljno prostora da pokaže sav talenat koji će joj u naredne dve decenije doneti više od 60 uloga, hvalospeve kritike i komercijalni uspeh.

Džulijen Mur

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.