1. Mira Stupica

Rangiranje bilo kojih istaknutih ličnosti svakako jeste nezahvalan posao, naročito ako je reč o neprikosnovenim ikonama srpskog glumišta. Ipak, u ovom tekstu probaćemo da vam predstavimo 10 najvećih domaćih glumica koje se na osnovu sprovedenih anketa ili, pak, uvreženog mišljenja smatraju najuticajnijim i čiji je značaj nemoguće osporiti.

Ova čuvena srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica već kao učenica uplovila je u glumačke vode, učestvujući u brojnim školskim predstavama. Ipak, za razvoj njene bogate karijere presudni trenutak odigralo je stupanje u Jugoslovensko dramsko pozorište.

Od tog momenta Miru Stupicu poznajemo kao, po mišljenju mnogih, najveću srpsku pozorišnu glumicu, iako je sama Stupica otvoreno odbijala ovaj atribut. Ona je sama smatrala da je Žanka Stokić jedina zaslužna da ponese tu titulu, ali da je često neopravdano zapostavljena. Iz tog razloga, Stupica se izborila da osnuje nagradu „Velika Žanka” za najbolje srpske glumce, a sama je u žiriju za dodelu nagrade bila predsednik sve do svoje smrti.

Pročitajte šta je ova glumica napisala povodom isticanja nje kao najvećeg glumačkog uzora:

„Ko sam ja? Pokušala sam ne jednom da to saznam i uvek bih samoj sebi izmakla. U svakom takvom pokušaju čovekovo biće se uvuče samo u sebe, sakrije kao pred nekakvim neprijateljem… U stvari, svesni deo čovekovog bića neprestano pokušava da otkrije onaj podsvesti, da ga savlada, pripremi za dnevnu svetlost, za saobraćaj sa ljudima, društvom, zakonima, predrasudama… I tako stalno, čovek otkida deo sebe sve dok ne ostane kao iscrpen rudnik iz kog izlaze poslednji vagoni. Ne znam ko sam. U kretanju sam u sebi i oko sebe i činim neprekidne napore da dosegnem svoju predstavu o čoveku…”

Miru Stupicu pamtimo najradije kao Gospođu Ministarku, ali je se sećamo i kao tumača antologijskih uloga Brehtovih, Šoovih i Pirandelovih dela, kao i iz filmova „Bakonja fra Brne”, „Stojan Mutikaša”, „U mreži”, „Doručak za đavolom”, „Bila sam jača” i mnogih drugih.

2 KOMENTARI

  1. Уз дужно поштовање, Мирјана Карановић не спада у ову категорију глумица, као ни Бранка Катић и Весна Тривалић. Храброст није “довољна” особина коју требају да поседују глумци да би били добри глумци, а рекао бих да су на ову листу дошле неке глумице из чистих политичких разлога (да, мислим на Мирјану Карановић најпре).

POSTAVI ODGOVOR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.