2. Milena Dravić

Milena Dravić, pre nego što je postala glumica, uspešno se bavila manekenstvom, čak je učestvovala na brojnim revijama na Kolarčevom univerzitetu. Kada je otišla da poseti tetku u Sarajevu sasvim slučajno opazio ju je slovenački reditelj František Čap i ponudio joj ulogu u filmu „Vrata ostaju otvorena”. Tako je sve počelo.

Milena se od tada toliko posvetila glumi, da je čak u jednom trenutku izbačena sa fakulteta, jer gotovo uopšte nije dolazila na predavanja dok je snimala film „Prekobrojna”. Često je igrala samohrane majke, seljanke, žene iz radničke klase, ali i uloge u romantičnim komedijama sa Ljubišom Samardžićem, te je najradije zapravo i pamtimo kao Veru iz „Policajca sa Petlovog brda”.

Najpoznatiji filmovi u kojima je glumila su: „Kozara”, „Rad na određeno vreme”, „Nije lako sa muškarcima” i „Zona Zamfirova”, a od predstava to su sigurno: „Čudo u Šarganu”, „Dekameron”, „Kosa”, „Ćelava pevačica” i „Jelena Savojska”.

Za svoja glumačka ostvarenja Milena je osvojila brojne nagrade, od kojih su najznačajnije Nagrada za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu, specijalna nagrada „Zlatna ruža” na Filmskom festivalu u Veneciji i rekordnih 10 „Zlatnih arena” na Filmskom festivalu u Puli.

2 KOMENTARI

  1. Уз дужно поштовање, Мирјана Карановић не спада у ову категорију глумица, као ни Бранка Катић и Весна Тривалић. Храброст није “довољна” особина коју требају да поседују глумци да би били добри глумци, а рекао бих да су на ову листу дошле неке глумице из чистих политичких разлога (да, мислим на Мирјану Карановић најпре).

POSTAVI ODGOVOR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.