1Rosemary’s Baby (Roman Polanski, 1968)

Ves Anderson
Ves Anderson

Šarene scene, neprevaziđeni modni stil likova i neobičnost priča postali su zaštitni znakovi bajkovitih filmova Vesa Andersona.

Vesli Vejls Anderson je američki režiser, scenarista i filmski producent. Rođen je u Teksasu, kao srednje dete između dvojice braće. Od malena ga je zanimala kinematografija i upravo mesto u kojem je proveo detinjstvo ga isnpiriše za jedan od svojih filmova Rašmor.

Živeći između Pariza i Njujorka, veliki broj umetnika je uticao na njegov rad. Među mnogima, najprimetniji je uticaj Ficdžeralda i Selindžera, ponajviše u filmu Bottle Rocket (odnos Entonija i njegove sestre je izuzetno sličan odnosu Holdena i Fibi Kaulfild u Lovac u žitu).

Po mišljenju samog režisera, kaže da su ipak francuski režiseri Fransoa Trifo i Luj Mal uticali na njegov osećaj za tragikomičnost, naklonost nekonvencionalizmu i davanju ličnog u svakom svom delu.

Za one koji uživaju u bajkovitim interpretacijama ovog režisera, ukoliko već niste pogledali, obavezno preporučujemo The Grand Budapest Hotel, Moonrise Kingdom i animirani film Fantastic Mr. Fox.

Kada ga u mnogobrojinim intervjuima pitaju koji su mu omiljeni filmovi, Ves Anderson odgovara sa prvim filmovima koji mu padnu na pamet. Pretpostavljajući da nesvesnost može da ima dosta uticaja na naše svesno, kao njegov neizostavni deo, mi izdvajamo deset „nasumično odabranih“ omiljenih Andersonovih filmova i njegove izjave o njima.

Ovaj film je oduvek imao veliki uticaj na mene kao izvor ideja; i oduvek je bio jedan od mojih omiljenih filmova.

Poster filma Rosemary's baby
Poster filma „Rosemary’s baby“

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.