Bonton, kao skup pravila lepog i kulturnog ponašanja, iako drugačije forme i sadržine, pristuan je vekovima u svim društvima. Sama reč bonton je francuskog porekla (bon ton) i u bukvalnom prevodu znači dobar ton, odnosno, dobar način ophođenja.

Činjenica je da su se ova pravila menjala tokom vremena, te su neki običaji postavši neprimenjivi ili pak smešni, zamenjivani svojim modernijm verzijama kako bi se uklopili u savremene tokove društva.

Nekad je bilo nezamislivo da žena puši, te je kavaljerima bilo strogo zabranjeno da zapale cigaretu u društvu dama, kao i obavezno da, iz znaka poštovanja, zamene svoju garderobu kada odlaze u društvo nežnijeg pola kako se ne bi osećali na dim.

Ovakva društvena norma koja datira iz 19. veka, kao i mnoge slične koje su usled napretka i promena u društvu izgubile smisao, prestale su da se uvažavaju, ali se veliki broj održao i do dana današnjeg ostao odlika nečeg što nazivamo lepo vaspitanja.

Crno-bela ilustracija para u izlasku, pedesete godine prošlog veka su u pitanju. Ona u ruci ima čašu pića, on je posmatra. Obučeni su elegantno.

Ono na šta treba skrenuti pažnju jesu velike razlike koje postoje među kulturama. Naravno da su mimoilaženja veća što su države udaljenije. Dok se u zapadnom svetu smatra izrazito nekulturnim da ne gledate u oči osobu sa kojom se rukujete, u Japanu kontakt očima za vreme klanjanja pokazuje da ste neko kome se ne može verovati. Ovo potiče iz drvenih vremena kada je naklon bio izraz kojim se pokazivalo poverenje tako što ćete da pognete glavu i time ostavite svoj vrat na milost ili nemilost osobi preko puta vas.

Bez obzira na sve različitosti i mnoge promene, postoje određeni maniri koji su bezvremeni i univerzalni. Svaki gest koji u svojoj srži ima iskazivanje poštovanja, umerenost, pomoć ili ljubaznost nikada neće izaći iz mode. Iako u manjoj meri ili možda na drugačiji način, pravila bontona i dalje poštujemo. Ili se makar trudimo da to činimo.

Ono što je sigurno jeste da nam se svima potkradaju greške kada su u pitanju određeni protokoli, pa evo nekih, možda, najčešćih.

Ulazak i izlazak iz restorana

Uprkos pravilu da dame imaju prednost postoje situacije kada se prave izuzeci.

Jedan takav presedan jeste ulazak u restoran, kafić ili bilo kakav ugostiteljski objekat. U ovom slučaju, muškarac je taj koji ulazi prvi kako žena ne bi imala nikakvih neprijatnosti ili se susrela sa neugodnim iznenađenjima. Kavaljer je taj koji krči put i štiti damu, kao i osoba koja bira sto.

Pri izlasku iz restorana, prvopomenuto pravilo se vraća na snagu, te se žena propušta prva.

Ilustracija ljubavnog para na kiši. Žena prelazi ulicu i da ne bi ugazila u baru muškarac svoj mantil stavlja na ulicu, da pregazi preko njega.

Kape, šeširi, rukavice

Bez obrzira na promene u oblačenju i modne trendove, ono što je ostalo pravilo do dan-danas jeste da muškarci skidaju šešire, kape i slično, kao i rukavice pri pozdravljanju na ulici ili ulasku u prostoriju, dok dame to nikako ne čine.

Escajg

Postoji mnogo teorija i pravila šta se na koji način i kojim priborom jede, naročito ako je u pitanju veliki i svečani ručak ili večera koja se sastoji iz nekoliko jela

Ono što bonton u svim slučajevima nalaže, bez obzira na obim i otmenost, jeste da se escajg za vreme jela nikad ne ostavlja na ivicama tanjira, već se viljuška i nož odlažu blago ukršteni u samom tanjiru.

Hodanje ulicom

Pravila bontona nalažu da ukoliko ima više od troje ljudi, nikako ne idemo svi u istoj liniji kako ne bismo zakrčili prolaz ostalim šetačima.

Ako je u pitanju dvoje ljudi, ženska osoba ili stariji gospodin imaju počasno mesto sa desne strane. Tako će kavaljer uvek hodati bliže drumu kako bi imao zaštitničku ulogu, dok bi u slučaju troje ljudi, dama imala počasno mesto u sredini, odnosno džentlmen bi išao između dve dame u suprotnom slučaju.

Zamljiv podatak jeste da poslednje pravilo ima izuzetak, a to je u slučaju kiše. Tada, muškarac prelazi tako da obe dame može da zaštiti od kiše, čak i po cenu da on sam pokisne.

Lift

Bonton nalaže da ženska osoba prva ulazi i izlazi iz lifta.

Mada, ukoliko je lift prazan, mogu se pročitati i teorije da zapravo muškarac treba da bude taj koji ulazi prvi iz prostog i praktičnog razloga da proveri sigurnost lifta pre nego što dama stupi u njega.

Takođe, budući da je skučen prostor, cigarete nisu nikako dozvoljene, a trebalo bi da se trudimo da ne budemo bučni ili da ne stvaramo drugima neprijatnosti svojim guranjem ili prtljagom.

Stepenice

Kada govorimo o penjanju uz stepenica, bonton kaže da ukoliko je stubište dovoljno široko, muškarac i žena idu uporedo, ali ukoliko nema prostora za tako nešto, dama je ta koja ide ispred.

Pri spuštanju, redosled je obrnut i muškarac ide prvi. Ovakvo pravilo nalazi uporište u činjenici da ukoliko ga se budemo pridržavali, muškarac će biti u mogućnosti da zaštiti žensku osobu u slučaju pada ili neke nezgode.

Pridržavanje kaputa

Pravi kavaljer dobrih manira će dami u čijem je društvu uvek pridržati kaput i privući stolicu.

Vrlo je zanimljivo da je ovo samo i isključivo dužnost pratioca, a nikako konobara. Takvu ponudu muškarac treba da odbije i da preuzme ovaj deo na sebe, pokazujući time da on brine dami sa kojom je došao.

Popravljanje šminke

Iako ponekad nepraktično, pravilo nalaže da se šminka nikad ne popravlja u samoj sali restorana ili kafića, već da se takve stvari obavjaju u toaletu.

Stoga, prava dama će ogledala u objektu posmatrati samo kao ukras, a za popravljanje karmina ili druge šminke će se uputiti u prostoriju koja je između ostalog i za to namenjena.

Naručivanje u restoranu

Ovo pravilo se skoro sasvim izgubilo budući da se svet veoma menja, ali po bontonu, muškarac je taj koji naručuje, prvo za damu, pa onda za sebe.

Ona svoju odluku saopštavu muškarcu, koji ih nakon toga prenosi konobaru. Muškarac je taj koji uvek bira vino, naravno uz konsultaciju sa damom.

Lične poruke

Budući da živimo u vremenu koje je zaposela tehnologija, poslednje pravilo koje će biti pomenuto skoro da i nema smisla, ali nosi u sebi određenu notu poštovanja i kulture.

Iako su pisma, nažalost, davno izašla iz mode, a komunikacija se odvija isključivo putem telefona ili kompjutera, nemojte zaboraviti da se poruke lične prirode, odnosno one upućene dragim i posebnim ljudima, uvek pišu rukom.

Tako da ako sledeći put odlučite da nekom posvetite par redova, nemojte to uraditi tako što ćete otkucati reči, već ih ispišite svojeručno na parčetu hartije. Možda jeste staromodno, ali tim gestom ćete pokazati osobi da vam je posebna.

U 21. veku kojim vladaju internet, društvene mreže, rodne ravnopravnosti, mnogi će ovakve norme osuditi kao staromodne, rigorozne i nešto čemu ne treba pridavati poseban značaj. Iako pojedina pravila mogu podleći izmenama, lepi maniri i kulturno ponašanje su pitanje stila i nikada neće izaći iz mode. 

(Visited 4,096 times, 2 visits today)

7 KOMENTARI

  1. Koliko mi je poznato escajg se za vreme trajanja jela u pauzama odlaze na ivicu tanjira a po zavrsetku se ostavlja blago ukrsten sto oznacava da je obrok zavrsen

  2. Muškarac ne treba da ulazi u lift sa nepoznatom ženom već treba da joj ga prepusti i sačeka.

    Takođe treba da pređe na drugu stranu ulice ukoliko naiđe na usamljeno žensko.

    • Ne, uz stepenice ide prvo zena, za slucaj da padnde, ili omasu stepsnik, muskarac je taj da je pridrzi…i obrnuto pri silazu, on ide prvi.

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.