1. Mržnja (La Haine)

U današnjem filmskom svetu u kome dominiraju blokbasteri i glumački talenat se pre svega procenjuje finansijskim uspehom snimljenih filmova, prava je retkost pronaći umetnike čija glumačka harizma uspeva da zaseni sve efekte i neretko klišeirane scenarije.

Jedan takav glumac svakako je Vensan Kasel.

Verovatno najuspešniji živi francuski glumac, Kasel je ujedno i glumac koji uživa, čini se, nepokolebljivo poštovanje među publikom. Takvo poštovanje potiče pre svega iz njegovog izbora uloga koje su ne samo raznovrsne, već uvek i zasigurno mistične i upečatljive.

Njegovi likovi čine se stvarnima. Kasel u njih tka svoj jedinstveni potpis koji umnogome potiče iz toga što se sa svakim svojim likom povezuje, čini se, na ličnom nivou.

Njegovih uloga, što filmskih što televizijskih, zaista ima mnogo i malo je reći da nije lako odabrati najbolje. Mi vam ovde nudimo 11 uloga Vensana Kasela koje su, po izboru publike, najčešće pominjane kao najupečatljivije i najzapaženije uloge ovog francuskog glumca.

Mržnja je crno-beli film iz 1995. godine koji je Vensana Kasela na spektakularan način predstavio francuskoj publici. Režiju potpisuje Metju Kasovic, a priča prati jedan dan u životu tri mladića na ulicama Pariza nakon nasilnog protesta i razmatra fenomen policijske brutalnosti.

Kasel igra Vinca, mladića koji je zagovornik krilatice „oko za oko, zub za zub“ te u tom duhu smišlja osvetu za nepravedno prebijanje njihovog druga u slučaju da ovaj premine od posledica napada.

Iako je radnja smeštena u Pariz, sa protagonistima se može poistovetiti svaki gledalac koji je iskusio neki vid opresije, jer je bes koji Kasel i kolege kanališu čista reakcija na potlačeni položaj.

Ipak, Kaselov lik je utoliko složeniji što će tokom filma doživeti potpunu promenu karaktera, što kraj čini još tragičnijim. Vinc je jedan od onih likova koje ne želite da volite, ali vam se nekako, i pored svih svojih mana, uvuku pod kožu, za šta je ponajviše zaslužan sam Kasel.

1 KOMENTAR

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.