Kolumbijski nobelovac, Gabrijel Garsija Markes, autor je dela koja se danas nalaze na listama omiljenih, ali i najboljih svih vremena prema glasovima kako publike tako i kritičara i samih pisaca. On sam izdvojio je neke naslove koji su ostavili najveći uticaj na njega, i kako možemo videti u izvodima iz njegovih tekstova, formirali ga i kao čoveka i kao autora, pa se nije ustručavao da im oda počast mestom na svojoj listi najznačajnijih dela koja je pročitao i iz kojih je učio.

1. Čarobni breg, Tomas Man

Gromoglasan uspeh romana Čarobni breg Tomasa Mana rezultirao je intervenisanjem rektora kako ne bismo tokom celih noći ostajali budni čekajući da se Hans Kastorp i Klavdija Šoša poljube. Bilo je tu i neviđene napetosti u svima nama koji smo sedeli na svojim krevetima kako ne bismo propustili nijednu reč sasvim neobičnih filozofskih duela između Nafte i njegovog prijatelja Setembrinija. Čitanje je te noći potrajalo više od čitavog sata i bilo je pozdravljeno salvom aplauza.

2. Čovek sa gvozdenom maskom, Aleksandar Dima

3. Uliks, Džejms Džojs

Jednog dana Horhe Alvaro Espinosa, student prava koji me je naučio kako da čitam Bibliju i zbog koga sam napamet znao imena svih Jovovih prijatelja, stavio je na sto predivnu knjigu i rekao sa autoritetom jednog bišopa:

Ovo je nova Biblija.

Naravno, u pitanju je bio Uliks Džejmsa Džojsa, koju sam čitao u naletima, u delovima, na mahove, sve dok nisam izgubio svako strpljenje. Bila je to mladalačka nemarnost. Godinama kasnije, kao pitomi momak, postavio sam sebi zadatak da pročitam Uliksa još jednom i sasvim ozbiljno i to nije onda bilo samo otkriće pravog sveta za koji nisam ni nagađao da se nalazi u meni već je bila i neprocenjiva tehnička pomoć u oslobađanju jezika, rukovanju vremenom i struktuiranju mojih knjiga.

4. Buka i bes, Vilijam Fokner

Postao sam svestan da je moja avantura sa čitanjem Uliksa u doba kada sam imao 20 godina i nešto kasnije Buke i besa bila mladalačka odvažnost, i odlučio sam da ih ponovo pročitam sa manje pristrasnim okom. Kao rezultat, mnogo toga što se činilo pedantnim i hermetičnim kod Džojsa i Foknera, otkrilo se preda mnom u užasnoj lepoti i jednostavnosti.

5. Dok ležah na samrti, Vilijam Fokner

6. Divlje palme, Vilijam Fokner

markes omiljene knjige

7. Kralj Edip, Sofokle

Pre nego što mi je rekao zbogom, uzeo je knjigu u kožnom povezu iz biblioteke i uručio mi je sa dozom svečanosti. Možeš postati dobar pisac, rekao mi je, ali nikada nećeš postati vrlo dobar ako ne poznaješ grčke klasike. Ta knjiga bila su sabrana dela Sofokla. Od tog momenta Gustavo je postao jedna od odlučujućih osoba u mom životu, jr se Kralj Edip otkrio preda mnom na prvo čitanje kao savršeno delo.

8. Kuća sa sedam zabata, Natanijel Hotorn

9. Čiča Tomina koliba, Harijeta Bičer Stou

10. Mobi Dik, Herman Melvil

11. Sinovi i ljubavnici, D.H. Lorens

12. Priče iz 1001 noći

Čak sam se usuđivao da zamišljam da su se čuda o kojima priča Šeherezada zaista dogodila u njeno vreme, i prestala da se dešavaju zbog neverice i realističnog kukavičluka narednih generacija. Iz istog razloga, deloval je nemogućim da neko iz naše generacije ponovo veruje da možete leteti preko gradova i planina na na ćilimu, ili da rob može živeti 200 godina u boci po kazni  sve dok autor priče ne ubedi čitaoca da u nju poveruje.

13. Preobražaj, Franc Kafka

Nikada posle nisam zaspao sa starim spokojem. Knjiga je odredila novi pravac mog života od prvog reda, danas jednog od najčuvenijih u svetskoj literaturi: Kad se Gregor Samsa jednog jutra prenuo iz nemirnih snova, ugledao je sebe u postelji pretvorenog u ogromnu bubu. Shvatio sam da se ovde ne radi o saopštavanju činjenica; dovoljno je bilo da autor nešto napiše pa da to ostane istina, bez drugog dokaza osim snage njegovog talenta i autoriteta njegovog glasa. To je bila ona ista Šeherezada, Ne u svom hiljadugodišnjem svetu gde je sve moguće, već u drugom nepopravljivom svetu gde je sve već bilo izgubljeno. Kada sam završio sa čitanjem Preobražaja osetio sam neodoljivu želju da i sam živim u tom nepoznatom raju.

14.  Alef i druge priče, Horhe Luis Borhes

15. Sabrane priče, Ernest Hemingvej

16. Kontrapunkt, Oldos Haksli

17. O miševima i ljudima, Džon Stajnbek

18. Plodovi gneva, Džon Stajnbek

19. Duvanski put, Erskin Koldvel

20. Priče, Ketrin Mensfild

21. Menhetn Transfer, Džon Dos Pasos

22. Portret Dženi, Robert Natan

23. Orlando, Virdžinija Vulf

24. Gospođa Dalovej, Virdžinija Vulf

Prilagodio: Dušan Stojanović

(Visited 50 times, 2 visits today)

3 KOMENTARI

  1. Pa dobro, pa sta ako je anglosaksonski orijentisana? Nisam od njega ni ocekivala da stavi Bracu Karamazove..

  2. Prilično neinventivna lista, anglosaksonski orijentisana i sa dosta osrednjih pisaca : Štajnbek, Natan, Koldvel, Lorens, pa ako budemo zaista iskreni, Hotorn i Melvil ne bi nikad ušli u prvu ligu da ih u SAD-u ne doživljavaju kao nacionalne pisce.

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.