Čitanje nije rezervisano samo za plaže i odmaranje u prijatnoj hladovini leti. Ali, mora se priznati da leto stvara posebnu atmosferu koja utiče i na naš izbor knjiga za čitanje. Leto ne podrazumeva „lakše“ štivo, pa kad tražimo predlog za čitanje, ostajemo pri stavu da je kvalitet neophodan. I veliki pisci čije knjige danas čitamo u svim godišnjim dobima, u najtoplijem su imali poseban režim pisanja i čitanja.

Leti nam je potrebno osveženje, dašak vetra koji će nas za trenutak spasiti letnje vreline, kiselost limunade da pokrene naš malaksali organizam i voda u kojoj možemo plivati nesputano. To nude i knjige koje su naši predlozi za letnje čitanje.

5. O roditeljima i deci – Emil Hakl

Ovo je priča o ocu i sinu koji lutajući od jedne do druge praške kafane pretresaju svoje živote. Pratimo ih po uskim ulicama Praga koje su krivudave koliko i putevi ljudske svesti. Ni otac ni sin nisu naročito srećni u svojim životima. Veći deo razgovora koji međusobno vode kreće se oko žena u njihovim životima i ta se konverzacija vodi bez lažne pristojnosti, iskreno i nazivajući stvari pravim imenom. Upravo zbog toga način na koji je Emil Hakl ispričao svoju priču o roditeljima i deci neće se dopasti svima.

Ovo nije delo za one koji još veruju da književnost treba da služi za umirivanje duha dok san ne padne na oči i da udobno prekraćuje vreme između nekih mnogo ozbiljnijih stvari. Svest njegovih junaka je nemirna, životi su im nesređeni u sadašnjosti i haotični u prošlosti, a ni od budućnosti se ničemu posebnom ne nadaju.

Knjiga O roditeljima i deci se nedavno pojavila na srpskom jeziku, u izdanju Derete.

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.