Čitanje nije rezervisano samo za plaže i odmaranje u prijatnoj hladovini leti. Ali, mora se priznati da leto stvara posebnu atmosferu koja utiče i na naš izbor knjiga za čitanje. Leto ne podrazumeva „lakše“ štivo, pa kad tražimo predlog za čitanje, ostajemo pri stavu da je kvalitet neophodan. I veliki pisci čije knjige danas čitamo u svim godišnjim dobima, u najtoplijem su imali poseban režim pisanja i čitanja.

Leti nam je potrebno osveženje, dašak vetra koji će nas za trenutak spasiti letnje vreline, kiselost limunade da pokrene naš malaksali organizam i voda u kojoj možemo plivati nesputano. To nude i knjige koje su naši predlozi za letnje čitanje.

4. Naivan. Super – Erlend Lu

Glavni junak romana Naivan. Super. norveškog pisca Erlenda Lua je dvadesetpetogodišnji mladić iz Osla. U jednom trenutku svog odrastanja shvata da je izgubio osećaj da postoji smisao i da će na kraju sve biti ok.

Na vrlo osoben i iznad svega duhovit (Luov) način, mladić počinje da traga za smislom, entuzijazmom, za nečim što bi ga pokrenulo. Preispitujući postojanje vremena, on zapravo upoznaje i istražuje ogroman i specifičan prostor – svoju ličnost. Vrlo iskrena i emotivno obojena, ali bez patetičnog tona i fraza, ova ispovest glavnog junaka je,na simboličkom planu i kritika savremenog društva.

U kritici je rečeno da je ovo jedan od onih romana zbog koga mladi zavole književnost, i to je tačno, ali treba dodati i da je ovo roman koji će pokrenuti mladog čoveka da postavlja pitanja. Sebi i svetu. I to je super.

Ovu knjigu Erlenda Lua, kao i ostale koje su prevedene na srpski jezik, objavila je Geopoetika.

Erlend Lu

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.