Intervju koji je početkom osamdesetih Andrej Tarkovski dao za Radio Televiziju Beograd nastao je u vreme kada je holivudskih blokbastera bilo manje nego danas. Ipaj, ruski reditelj smatrao je njima uskoro dolazi kraj i da će se gledaoci krenuti umetničkom filmu i tako osloboditi film od užasnog uticaja novca.

Evo kako je odgovorio na pitanje novinarke RTB-a u čemu je po njegovom mišljenju budućnost filma?

Andrej Tarkovski, "Andrei Tarkovsky" flickr photo by Festival de Cine Africano FCAT https://flickr.com/photos/mcatarifa/8033226904 shared under a Creative Commons (BY-SA) license
Andrej Tarkovski, “Andrei Tarkovsky” flickr photo by Festival de Cine Africano FCAT https://flickr.com/photos/mcatarifa/8033226904 shared under a Creative Commons (BY-SA) license

O tome sam stekao nekakvo mišljenje. U poslednje vreme veoma se rasprostranilo gledanje filmova na kasetama, počeće da prave i filmove na disketama. Gledalac će se prema filmovima odnositi kao i prema knjigama iz svoje biblioteke. Imaće svoju videoteku i gledaće svoj omiljeni film kad god zaželi. Ne mislim da se film mora gledati u bioskopu prepunjenom ljudi. Ta vremena su prošla. Nije stvar u tome što se menja način gledanja filma usled razvoja tehnologije. Mislim da će se film izmeniti u svom spoljašnjem obliku. Bilo je značajnih promena kao što su zvučni film, pa film u boji i slično… Mislim da je sad vreme za jednu takvu značajnu promenu. Čini mi se da je budućnost filma u holografiji. Ubeđen sam da će to biti veliki bum.

 

Već primećujem neke promene. Gledalac je počeo da prihvata film kao nesumnjivu umetnost. Komercijalni, masovni filmovi, pašće u zaborav. Niko ih više neće gledati.  Odavno već tako mislim (…)

 

Film je uvek zavisio od publike i, nažalost, u najvećoj meri od novca. Podlegao je zakonima tržišta. Iskreno se nadam da će novac izgubiti taj svoj užasan uticaj na filmsku umetnost i dozvoliti joj da postane umetnost u pravom smislu reči. Ubeđen sam da će gledaoci uskoro okrenuti leđa komercijalnim fimovima.

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.