Intervju koji je početkom osamdesetih Andrej Tarkovski dao za Radio Televiziju Beograd nastao je u vreme kada je holivudskih blokbastera bilo manje nego danas. Ipaj, ruski reditelj smatrao je njima uskoro dolazi kraj i da će se gledaoci krenuti umetničkom filmu i tako osloboditi film od užasnog uticaja novca.

Evo kako je odgovorio na pitanje novinarke RTB-a u čemu je po njegovom mišljenju budućnost filma?

Andrej Tarkovski, "Andrei Tarkovsky" flickr photo by Festival de Cine Africano FCAT https://flickr.com/photos/mcatarifa/8033226904 shared under a Creative Commons (BY-SA) license
Andrej Tarkovski, “Andrei Tarkovsky” flickr photo by Festival de Cine Africano FCAT https://flickr.com/photos/mcatarifa/8033226904 shared under a Creative Commons (BY-SA) license

O tome sam stekao nekakvo mišljenje. U poslednje vreme veoma se rasprostranilo gledanje filmova na kasetama, počeće da prave i filmove na disketama. Gledalac će se prema filmovima odnositi kao i prema knjigama iz svoje biblioteke. Imaće svoju videoteku i gledaće svoj omiljeni film kad god zaželi. Ne mislim da se film mora gledati u bioskopu prepunjenom ljudi. Ta vremena su prošla. Nije stvar u tome što se menja način gledanja filma usled razvoja tehnologije. Mislim da će se film izmeniti u svom spoljašnjem obliku. Bilo je značajnih promena kao što su zvučni film, pa film u boji i slično… Mislim da je sad vreme za jednu takvu značajnu promenu. Čini mi se da je budućnost filma u holografiji. Ubeđen sam da će to biti veliki bum.

 

Već primećujem neke promene. Gledalac je počeo da prihvata film kao nesumnjivu umetnost. Komercijalni, masovni filmovi, pašće u zaborav. Niko ih više neće gledati.  Odavno već tako mislim (…)

 

Film je uvek zavisio od publike i, nažalost, u najvećoj meri od novca. Podlegao je zakonima tržišta. Iskreno se nadam da će novac izgubiti taj svoj užasan uticaj na filmsku umetnost i dozvoliti joj da postane umetnost u pravom smislu reči. Ubeđen sam da će gledaoci uskoro okrenuti leđa komercijalnim fimovima.

(Visited 16 times, 1 visits today)

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.