U okviru predstojećeg Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs koje se održava od 8. do 15. maja u Beogradu u više bioskopskih dvorana, beogradska publika imaće priliku da pogleda filmove o poznatim ličnostima u okviru biografske selekcije „Profile“, programa koji obuhvata filmove o ljudima čije su životne priče i karijere dostojne velikog filmskog platna.

Preporučujemo vam filmove o poglavaru Katoličke crkve Papi Franji, američkom reditelju koji je značajno uticao na razvoj savremenog američkog filma Vilijamu Fridkinu, i dokumentarac o poslednjem predsedniku Sovjetskog Saveza – Mihailu Gorbačovu.

Papa Franja: Čovek od reči (Pope Francis: A Man of His Word)

Wim Wenders, Švajcarska, Vatikan, Italija, Nemačka, Francuska, 2018, 96′

Festival Kan 2018

Film ima za cilj da nas povede na lično putovanje sa papom Franjom, a ne da bude klasični biografski dokumentarac o njemu. Papine ideje i njegova poruka centralne su za ovaj film, koji ima nameru da predstavi njegov reformistički rad i njegove odgovore na današnja globalna pitanja.

O reditelju: Rođen 1945. u Dusseldorfu u Nemačkoj, otkrio je ljubav prema filmu u Parizu. Od 1967. do 1970. godine studirao je na Univerzitetu za televiziju i film Munchen, a od 1971. režirao je i producirao više od 50 filmova širom sveta. Radio je i kao fotograf i pisac, a od 1996. godine bio je predsednik Evropske filmske akademije. Na Berlinaleu 2011. godine je prikazan njegov 3D plesnim filmom Pina, a 2014. sa 3D projektom Katedrale kulture.

Četvrtak 09. maj / 16.00 / Dom omladine Beograda

Fridkin bez cenzure (Friedkin Uncut)

Francesco Zippel, Italija, 2018, 106’
Festivali Venecija 2018, Hof 2018

Po prvi put, Friedkin otvara dušu i vodi publiku na fascinantno putovanje kroz teme i priče koje su uticale na njegov život i njegovu umetničku karijeru. Zahvaljujući “ol-star” postavi prijatelja i saradnika (uključujući, između ostalog, Francisa Forda Coppolu, Quentina Tarantina, Willema Dafoea, Wesa Andersona, Matthewa McConaugheya, Ellen Burstyn, Michaela Shannona i Juno Temple), otkrivamo priče i anegdote, i diskutujemo o tome šta to znači biti umetnik – sve u cilju slavljenja jedinstvenog Billyja Friedkina i zabave i strasti stvaranja umetnosti.

O reditelju: Francesco Zippel je glumac i režiser, poznat po filmovima Friedkin Uncut (2018) i La silhouette del tempo vista da Piero Tosi.

Petak 10. maj / 16.00 / Dom omladine Beograda, Q&A

Upoznati Gorbačova (Meeting Gorbachev)

Werner Herzog, Andre Singer, VB, SAD, Nemačka, 2018, 90′

Festivali Toronto 2018, Telluride 2018; DOK Leipzig 2018; Ji.hlava IDFF 2018

Otvoreni razgovori plodnog reditelja Vernera Herzoga sa bivšim sovjetskim šefom države čine okosnicu ovog sjajnog dokumentarnog filma o jednom od ključnih političara 20. veka.

Ovo je je prvi put da se Herzog tako direktno usredsređuje na jednog političara, iako ni malo ne prikriva svoje divljenje prema sada već 87-godišnjem državniku i dobitniku Nobelove nagrade za mir. Isto tako, ovo je za Mihaila Gorbačova prvi put da je ikada dozvolio da ga ispituje umetnik koji otvoreno traži da čuje nešto drugo u odnosu na ono što bi profesionalni novinari želeli da izvuku iz njega. U svom najnovijem dokumentarcu, Herzog prati značajne etape političke i lične karijere Gorbačova u novoj potrazi za ekstatičnim trenucima iza činjeničnih istina.

O reditelju: Režiser. Pisac. Producent. Studirao je istoriju, književnost i pozorište, ali nije završio fakultet. Osnovao je sopstvenu produkcijsku kuću 1963. godine. Postavljao je nekoliko opera, pored ostalih u Bayreuth-u, u Nemačkoj, i u Milanskoj Scali u Italiji. Herzog je osvojio brojne nacionalne i međunarodne nagrade za svoje filmove.

Utorak 14. maj / 20.00 / Dom omladine Beograda

(Visited 10 times, 1 visits today)

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.