Bioskopi nisu stvar prošlosti, a da i dalje filmove volimo da gledamo na starinski način, na velikom bioskopskom platnu, pokazuju bioskopi širom Srbije koji i dalje funkcionišu nesmetano. Možda bioskopa nema u onom broju kao nekad, ali su sve moderniji i pored užitka samog gledanja filma pružaju još zanimljvih mogućnosti. Dobar primer toga su bioskopi u Beogradu koji zahvaljujući zanimljivim repertoarima i sadržaju postaju sve atraktivniji, a često se za filmske projekcije traži i karta više.

Pogledajte koji bioskopi u Beogradu mogu postati vaše sledeće omiljeno mesto za opuštanje, druženje i gledanje filmova koji vam mogu promeniti život.

bioskopi beograd

Cineplexx – za ljubitelje holivudskih blokbastera i flimova naučne fantastike

Cineplexx bioskopi postoje u šoping centrima: „Ušće“, „Delta City“ i „BIG FASHION“. Kako je ovih dana krenula izgradnja novog centra „BIG FASHION Vidikovac“ najavljuje se da će ovde biti najveći i najmoderniji bioskopski kompleks u gradu.

Tokom 2011. i 2012. godine otvoreni su prvi Cineplexx bioskopi u Srbiji. Ovaj koncept bioskopa koji rade u okviru šoping centara ima sledeće karakteristike:

  • napredna 3D tehnologija;
  • najsavremeniji zvučni sistem;
  • veliki kvalitet filmske slike i zvuka;
  • nekoliko sala u okviru jednog objekta sa velikim brojem mesta.

Ovakav tip bioskopa idealan je za one koji vole da uživaju u specijalnim efektima, pa bioskop biraju prema tehničkim mogućnostima koje ima. Prema tome, ljubitelji holivudskih blokbastera i filmova naučne fantastike ovde mogu da budu zadovoljni.

Budući „Big Fashion“ kompleks na „BIG FASHION“ kompleks u okviru kog se nalazi bioskop na Vidikovcu u okviru kog će se nalaziti bioskop
Budući „Big Fashion“ kompleks na Vidikovcu u okviru kog će se nalaziti bioskop

Ono što posetiocima još može biti zanimljivo kod Cineplexx bioskopa jesu posebne akcije, sniženja, kao i mogućnost članstva i posedovanje bonus kartice koju prate mnoge pogodnosti. Ukoliko često posećujete bioskop, ovo može biti od koristi. Na primer, utorkom su cene filmova snižene. Inače se cene karata kreću od 300 do 700 dinara, u zavisnosti od sale, projekcije i datuma prikazivanja.

Cineplexx bioskopi su posetiocima primamljivi i zbog hrane i pića koji se mogu kupiti pre filmske projekcije, pa neretko možete videti posetioce sa punim rukama kokica, tortilja čipsa i sokova. Moglo bi se reći da bioskopi u okviru šoping centara nude gledanje filmova na „američki način“.

Dom sindikata – „old school“ bioskop

U Domu sindikata postoje četiri bioskopske sale sa kapacitetom od 2.100 mesta. Ovo je bioskop „starinskog tipa“ u smislu da ne treba očekivati najudobnija sedišta i niz propratnih sadržaja uz samu mogućnost gledanja filma. Njegova primamljiva lokacija u centru grada, kao i nešto niže cene ulaznica (od 200 do 450 dinara, u zavisnosti od dana projekcije), mogu biti praktične filmofilima.

Dvorana Doma sindikata
Dvorana Doma sindikata

Zanimljivo je da je 2013. godine Vlada Srbije zgradu Doma sindikata proglasila za spomenik kulture. Kako zgrada Doma sindikata radi od pedesetih godina prošlog veka, to ne bi trebalo da čudi.

Jugoslovenska kinoteka – filmski klasici za 200 dinara

U Jugoslovenskoj kinoteci
U Jugoslovenskoj kinoteci

Dve sale Jugoslovenske kinoteke, u Uzun Mirkovoj 1 (Svečana sala) i u Kosovskoj 11 (sala Dinko Tucaković), godinama pružaju mogućnost posetiocima da gledaje klasične filmove svetske, ali i naše, kinematografije. Prema tome, ovo je biskop kojem se pravi filmofili verovatno najviše i raduju.

Mesečni repertoar se uglavnom bazira u okviru jedne teme. Na primer, ukoliko je mesečni repertoar posvećen Džeku Nikolsonu, posetioci imaju prilike tokom tog meseca da gledaju ovog glumca u njegovim kultnim ulogama. Česti su i dani dokumentarnog i arhivskog filma, kao i dani posvećeni kinematografiji određene države, pa svako može pronaći nešto za sebe, prema svom ukusu.

Tuckwood Cineplex – holivudski velikani vas čekaju

Sreda je filmski dan u Tuckwoodu!
Sreda je filmski dan u Tuckwoodu!

Bioskop Tuckwood Cineplex koji se nalazi u ulici Kneza Miloša 7a, osnovala je 1999. godine „Tuck“ kompanija. U njemu postoji pet bioskopskih sala koje zajedno imaju oko 500 mesta. Sale su dobile naziv po velikim holivudskim zvezdama – Merilin Monro, Riti Hejvort, Loren Bekol, Džejmsu Din i Hemfriju Bogartu.

Što se repertoara ovog bioskopa tiče, on prati aktuelnosti iz sveta filmske umetnosti, a ono što je hit u svetu može se ovde pogledati. Cena bioskopske karte kreće se od 300 do 450 dinara za sve sale.

Biskop Fontana – za Novobeograđane

Ovaj bioskop sagrađen je tokom šezdesetih godina prošlog veka. Međutim, više od jedne decenije nije bio u funkciji, a punom parom počeo je opet da radi od 2012. godine. U ovom bioskopu prvenstveno se prikazuju domaći i evropski filmovi, pa se ide malo dalje od „mainstream“ holivudskih filmova, iako se i oni nađu na repertoaru.

Dakle, u ovom bioskopu koji ima klasični 35mm filmski projektor mogu se pogledati filmovi koji se ne nalaze često na uobičajenim bioskopskim repertoarima. U pitanju su filmovi koji su osvajali nagrade na festivalima, kao i filmovi u sklopu programa retrospektive evropskih kinematografija. Cena ulaznica se kreće od 250 do 500 dinara.

Bioskopi u okviru kulturnih centara

U Beogradu postoji i niz bioskopskih sala koje se nalaze u okviru kulturnih centara kojima filmska delatnost nije primarna.

U pitanju su bioskopi u Akademiji 28, Centru za kulturu „Vlada Divljan“, Kulturnom centru Beograda i Ustanovi kulture „Parobrod“. Po tom principu rade i bioskopi u Domu kulture „Studentski grad“ i u Domu Omladine. Kao bioskop funkcioniše i Sava Centar, posebno kad je reč o velikim filmskim festivalima poput FEST-a, BelDocs-a i festivala „Sedam veličanstvenih“.

Onaj ko u Beogradu poželi da pogleda film u bioskopu, ima veliki izbor – od holivudskih hitova, preko filmskih klasika evropske i svetske kinematografije, pa do naših najboljih filmova. Pitanje je samo koji film izabrati.

(Visited 63 times, 1 visits today)

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.