Mačke su jedna od prvih objavljenih Bodlerovih pesama. Pre nego što su se pojavile među jedanaest Bodlerovih soneta u listu Le Messager de l’Assemblée 1851. godine, njegov prijatelj Šamfleri je 1847. godne u jedan svoj feljton uneo Bodlera kao ličnost koja recituje tek napisane Mačke.

Bodler je jedan od retkih velikih pesnika koji je sve što je stvorio u stihu stavio u jednu zbirku – Cveće zla. Bodlerove pesme su skandalizovale moral i ukus Drugog Carstva. Suđeno mu je zbog vređanja javnog morala. O pisanju pesama govorio je ovako: Sve što prevazilazi dubinu pažnje koju ljudsko biće može da pokloni pesničkom obliku nije jedna pesma. Branio je kratku pesmu i koncentrisani izraz.

bodlerove mačke

Bodlera nazivaju prvim modernim pesnikom, pesnikom grada. Uspeo je u svojim pesmama da peva o modernom čoveku i modernom dobu koje je puno promašenosti i kome manjka suština. Uticao je na niz pesnika koji su se pojavili nakon njega, a Bodlera označavaju i kao začetnika simbolizma. Nelagoda, neprilika i nezadovoljstvo – tako se oseća moderni čovek u sivom gradu punom stranaca.

Mačke je jedna od njegovih najpoznatijih pesama, a mi vam je pružamo u prevodu Leona Kojena. Inače, mačke se u književnosti modernizma javljaju često. Na primer, njih ima i kod T. S. Eliota, a vredi razmisliti o tome šta bi njihova izdržljivost i snalažljivost trebalo da predstavlja.

bodlerove mačke

Mačke

Vatreni ljubavnici a i učeni ljudi

U zrele godine kad zađu vole veoma

Moćne i blage mačke, što su im ponos doma,

A poput njih se slabo kreću i klone studi.

 

Prijateljice znanja i naslade, to one

Traže tišinu i užase duboke tame;

za grobne bi ih hate Ereb uzeo same

Kada bi mogle gordost sužanjstvu da priklone

 

Gospodstvenog su lika dok nepomične, snene,

Kao velike sfinge samoćom opružene,

Snatre i ko da tonu u neki san bez kraja;

 

Plodna im bedra iskre čarobne rasipaju

A, poput peska drobnog, čestice zlatnog sjaja

Tajanstvene im zene zvezdama osipaju.

(prevod Leona Kojena)

POSTAVI ODGOVOR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.