Ernesto Gevara de la Serna, poznatiji kao Če Gevara ili samo Če, bio je marksistički revolucionar, kubanski gerilski vođa i teoretičar, lekar, diplomata i pisac, jedno od najpoznatijih lica XX veka iza koga se krije gotovo nepoznata priča o njegovom životu.

Od lekara za bolesti Če Gevara postaje lekar za društvo

Bio je dečak koga nije moguće kontrolisati. Blizak odnos sa majkom naučio ga je da ne pravi klasne razlike među ljudima. Smrt voljene bake i njegova astma, ustanovljena nakon druge godine života, kao i želja da pronađe lek za astmu, navele su ga da postane lekar. Od lekara za bolesti postao je lekar za društvo.

Mi imamo sastanak sa istorijom i jednostavno ne možemo sebi dopustiti da budemo uplašeni!

Iako je astma dosta uticala na njegov život, isticao se i u sportu. Njegov prijatelj Alberto Granada opisivao je kasnije kako je Če imao čudnu tendenciju da šokira ljude. Imao je nekoliko nadimaka El loko (Ludi) Gevara, kao i Čančo (Svinja). Znao je da kaže ima šest meseci kako nisam oprao ovu majicu za ragbi.

Nakon završetka gimnazije upisuje medicinski fakultet u Buenos Ajresu. Godine 1951, iako nije završio medicinu, kreće na putovanje sa svojim prijateljem Granadom, starim motociklom marke Norton 500 koga su zvali La Podera – moćna.

Če Gevara
Če Gevara

Putovanjem kroz Latinsku Ameriku doživeo je blizak susret sa siromaštvom, glađu, bolestima. Na ovom putu upoznao je i doktora Uga Peskea, zaljubljenika u marksizam. Razgovori sa Peskeom su imali bitan uticaj na promene njegovog stava prema životu i društvu. Gevara je kasnije navodio da ga je upravo ovo iskustvo navelo da, ako želi da pomogne ovim ljudima, mora napustiti carstvo medicine i razmišljati o političkoj areni oružane borbe. Za sve vreme putovanja pisao je dnevnik, tzv. Dnevnik motocikliste koji je prešao i na filmsko platno 2004. godine pod istim imenom.

Godine 1953. vraća se u Buenos Ajres i završava medicinu, a zatim ponovo kreće na put, ovoga puta sa prijateljem Karlosom Galikom Fererom. Stižu do Bolivije gde upoznaje Alberta Rohoa, advokata koji izoštrava njegove revolucionalne nagone. U Gvatemali doživljavaju poraze, jer režim Arabensa, koji su podržavali, biva ugušen.

Među pristalicama ovog režima našla se i njegova prva supruga Hilda, Peruanka. Privukla ga je svojim političkim i filozofskim stavovima. Nakon poraza napušta Gvatemalu i želi da isproba svoj novi identitet pod oružjem. Ostao je bez motiva za dalju borbu i tragao je za novim, koji pronalazi na Kubi.

Kuba i vrhunac njegove revolucije

Kubom vlada korumpirani Batista, zbog čega raste ozlojeđenost i otpor prema režimu, amerikanci su preplavili Havanu i od tada Če gevara mrzi sve što dolazi iz Amerike.

Lider opozicije Fidel Kastro organizuje invazuju na Kubu, kada upoznaje i Če Gevaru. Upoznali su se u Meksiku, gde je Kastro organizovao revolucionarni pokret, nazvan 26. jul, čemu se pridružuje i Če Gevara. Srodne duše su se srele, bili su obuzeti groznicom revolucije. Če je pronašao svoj motiv i svoga mentora

Od Kubanaca je dobio nadimak Če, kako su Argentinci dozivali jedni druge, što znači hej ti. U tom periodu dobija i ćerku Hilditu.

Invazija na Kubu počinje 1956. godine, sa Kastrom i 80 gerilaca. Reč guerrilla doslovno znači ratić, odnosno deminutiv za reč rat, guerra. Borba protiv diktatora Batiste se završava pobedonosnim ulaskom pobunjenika u Havanu. Gevara je odlučio medicinsko oružje zameniti ratnim.

U  tom periodu obnavlja odnose sa porodicom i upoznaje drugu ženu Aleidu sa kojom je imao četvoro dece. Prva porodica je bila zapostavljena zbog rata, a druga zbog mira.

Unapređen je za komadanta, čime je zavredeo čuvenu zvezdu na beretki. Želeo je da sve ljude u njegovoj četi nauči da čitaju i pišu, odlučivao je o sudbini ratnih zarobljenika, postao je ambasador i ostvario uspešnu saradnju sa Sovjetskim Savezom u trgovini oružjem, dok Kastro postaje vođa kubanskog naroda.

Nakon što je Kastrova vlada nacionalizovala rafinerije nafte, šećerane i pogone za proizvodnju električne energije, SAD prestaje da kupuje šećer i uvodi ekonomski embargo prema Kubi. Sovjetsko oružje preplavilo je Kubu, na šta reaguje Kenedi i poziva Hruščova da nuklearno oružje, koje je bilo upereno ka SAD–u, povuče, što biva učinjeno.

Ovaj potez Če je doživeo kao izdaju i gubi nadu u Sovjetski Savez i komunizam.

Napuštanje Kube i smrt

Čeovi beskompromisni stavovi nisu mogli biti zadovoljeni mirom na Kubi, bilo je još zemalja koje su čekale na njegovu revoluciju. Zbog toga napušta Kubu 1965. godine i odlazi u Centralnu Afriku, Kongo. Ovi revolucionarni potezi su bili bezuspešni zbog neozbiljnosti vojnika. U istom periodu mu stiže vest o majčinoj smrti, nakon čega postaje depresivan zbog gubitka velike podrške i najboljeg prijatelja.

Psihičku i fizičku transformaciju doživljava nakon toga. Naime, promenjen mu je lični opis kako bi mogao bezbedno da ulazi i izlazi iz Konga. Romantični revolucionar postao je uštogljeni, anonimni biznismen.

Odlazak u Boliviju smatrao je odskočnom daskom za svoje krajne ciljeve, podizanje revolucije u svojoj rodnoj zemlji Argentini. Do te revolucije nije doslo, jer ga napuštaju oni kojima je došao da pomogne. Če Gevara ubrzo biva razotkriven, uhvaćen i ubijen.

Ikona revolucije u 39. godini života je, 1967. godine, mrtav. Če Gevara, besmrtna legenda, tek je bio rođen. Če predstavlja sveprisutnu sposobnost pojedinca da se preobrazi, suoči sa realnošću. Imao je sve, bio uspešan, ali se odrekao svega zarad svojih ideala.

Moraš imati jasan cilj ako imaš revolucionarne stvari na umu.

Piše: Jovana Ilić

(Visited 72 times, 2 visits today)

1 KOMENTAR

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.