„Crvenolom“ je instalacija napravljena od readymade predmeta na kojima je vršena intervencija bojenja u crveno, sklapanja sa drugim predmetima ili razlaganja na delove, u cilju pravljenja kutka u kome gledalac može sam da interveniše. Izložba traje do 22. februara, a možete je posetiti svakoga dana u KC Gradu od 12h do 20h. U sklopu izložbe je takođe održan perfomans, gde je umetnica, Dea Džanković, postala „živi“ deo narativa instalacije sa kojime je publika takođe mogla da stupi u interakciju.

Crvena boja je sveprisutna u trenutnoj fazi Deinog stvaralaštva, i kroz nju ispituje pojmove kao što su sećanje, strah i emocija. Namera celokupne instalacije u crvenoj boji je izazivanje emotivnog naboja kroz svojevrsnu vrstu vizualnog interpunkta gde nesvesno prelazi u svesno. Instalacija nema motiv da pobudi razumno rasuđivanje kod gledaoca, već predstavlja svojevrsnu slagalicu čiji delovi trebaju da izazovu emotivnu reakciju i ispitaju granice do kojoj je publici prijatno da „dira“ po tuđim sećanjima i emotivnim interpretacijama istih, kao i da ispita svoju emotivnu interpretaciju viđenog. U sklopu instalacije se nalazi i spomenar gde posetioci imaju priliku da ostave svoj zapisani trag u sklopu instalacije. 

Dea Džanković
Autor fotografije Aleksa Jovanović

Dea Džanković živi i stvara u Beogradu, a poslednjih par godina provela je između Istanbula, Berlina i Beograda. U Istanbulu je završila master studije vizuelnih umetnosti na Sabanci univerzitetu, u Berlinu je stažirala pri medijskoj kući in between media, a u Londonu objavila dva akademska članka na temu feminizma i umetnosti. U Beogradu se bavi režijom, fotografijom, muzikom i pisanjem. Kratke filmove, fotografije, instalacije i poeziju je do sada izlagala u Srbiji, Nemačkoj, Italiji, Turskoj i Grčkoj.

Do sada je izlagala samostalno, kao i na grupnim izložbama. Od grupnih izložbi izdvaja se učestvovanje na prvom internacionalnom festivalu foto knjige pri Mimar Sinan univerzitetu u Istanbulu 2016. godine sa projektom pod nazivom “ The Diary of Daisy Blue, kao i izlaganje fotografija na festivalu Dev9t tokom 2019.godine i 2020.godine. Na filmskom festivalu Berlin Film Nights je tokom 2017. godine učestvovala sa kratkim eksperimentalnim filmom pod nazivom The Berlin Years.

Od samostalnih izložbi izvaja se serija fotografija pod nazivom Oculus BK 15, izložena u galeriji Polet u avgustu 2019. godine, kao i izložba serije fotografija pod nazivom “Dečak u Crvenoj Sobi” u galeriji Ben Akiba u februaru 2020.godine.

Jedna je od pobednica Blackbox konkursa pri Mikser festivalu 2020. godine sa analognom fotografijom pod nazivom “Nezaborav”. Trenutno učestvuje na grupnoj iložbi Inspiration 2020 KC Gradu sa interaktivnom instalacijom pod nazivom „Crvenolom” koja je nastala tokom umetničke rezidencije u januaru ove godine.

Saznajte više od radu Dee Džanković na sledećim linkovima:

https://vimeo.com/deadzankovic

https://www.behance.net/deadzankovic

https://www.instagram.com/bilajednomjednadea/

(Visited 84 times, 1 visits today)

1 KOMENTAR

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.