Činjenica je da brada i brkovi mogu znatno poboljšati ili pogoršati izgled muškarca. Konture lica i gustina brade mogu značajno uticati na to da li će nekom muškarcu brada lepo stajati ili ne. Međutim, u izboru između čistog, dečačkog lica i lica drvoseče u najvećem odlučuju lične preferencije, stil i utisak koji neki muškarac želi da postigne kod drugih bilo muškaraca bilo žena.

Stoga, u susret akciji No Shave November postavljamo pitanja: kakav utisak muškarac sa bradom ili obrijanim licem čini na druge ljude? Drugim rečima, da li je brada simbol muškosti? Kako se na to gledalo kroz istoriju, a kako danas?

Biološka, estetska i socijalna određenost nošenja brade

Fenomen bradatih muškaraca možemo najpre sagledati sa stanovišta biologije. Dlaka na licu ne bi ni bilo da ne postoji specifičan razlog da tu rastu, zar ne? Pračovek je bio znatno dlakaviji na svim delovima tela, pa i na licu. One su koristile muškarcima da izgledaju opasnije neprijateljima pri borbi za preživljavanje. Takođe, bile su, a i danas su, izuzetno korisne tokom zimskih meseci. Dakle, može se reći da brada treba da bude na licu zato što joj je tu mesto.

Čovek sa bradom

 

Ovaj stav može biti mač sa dve oštrice. Ženama, takođe, ne bi rasle dlake na raznim delovima tela da nije potrebno da budu tu. Ali žene ipak poprilično truda i vremena ulažu u to da se tih dlaka otarase, iako mogu biti od koristi zimi, a i uštedele bi pregršt novca koji se u tom slučaju ne bi trošio na depilacije i brijače.

To znači da dlakavost, bilo na licu ili na nogama, nije samo biološki nego estetski i socijalno određena. Sada da preformulišemo primarno pitanje: da li je brada trenutno estetski i socijalno prihvatljiva? Da, jeste.

Dokaz za ovu tvrdnju lako možete naći na svojim Instagram, Tumblr ili Fejsbuk profilima. Prosto, bradatih muškaraca ima svuda. Poslednjih godina su, zapravo, brade postale izuzetno popularne uz stil hipstera.

Kako brada izgleda na prvi pogled drugim ljudima?

Međutim, ne možemo tvrditi da su brade tokom celog toka istorije bile popularne.

Recimo, Aleksandar Veliki je bio prilično strog po pitanju brijanja brade i brkova kod svojih vojnika. Smatrao je da brada može oslabiti vojnika jer bi ga neprijatelj mogao povući za nju. Tako su vojnici bili lako prepoznatljivi po svojim čistim licima.

starinski pribor za brijanje

Sa druge strane, obrijano lice se često i danas vezuje sa dečaštvom. Još je Platon govorio o mladićima golih obraza, dečacima koji su tek ušli u pubertet. Samim tim, čisto, obrijano lice može biti sinonim za nezrelost.

Treba napomenuti, da se povezivanje čistog lica sa nezrelošću bazira isključivo na prvom utisku, što znači da neka izuzetno ozbiljna ličnost može imati sasvim obrijano lice, ali ipak, neće tako delovati na prvi pogled, kao što možemo zaključiti iz navedenih studija.

Muškarci sa bradama, dakle, na prvi pogled drugim ljudima izgledaju ozbiljno, ti pojedinci daju utisak pravih alfa mužjaka. Neki učesnici studija su čak okarakterisali muškarce sa bradom i kao agresivne. Zaključak je prilično logičan, agresiju, kao i rast brade prouzrokuje testosteron – muški hormon.

U tom smislu, možemo slobodno reći da brada jeste simbol muškosti, ali ona može, takođe, biti i simbol neurednosti. Osnovna higijena ranije nije bila svima dostupna, pa je zato obrijano lice tada predstavljalo prestiž.

Brada se treba negovati jednako kao i kosa, potrebno je prati i češljati, jer sigurno niko ne želi da vidi čoveka kako šeta ulicom sa dnevnim menijem u bradi. Ulja za bradu mogu prilično pomoći da se brada obuzda i neguje, kako ne bi izgledala neuredno. Pored toga, ukoliko se gaji dugačka brada, treba je redovno skraćivati i održavati kod berberina.

Ulje za bradu
Ulje za bradu: https://www.stiletto.rs/prodavnica/ulje-za-bradu/

Uz to, postoji mnogo načina da se nosi brada, a samo je jedan način da je uopšte nema. To znači da brada može pomoći da se lice bolje uokviri, kao i da se istakne ono što je na njemu najprivlačnije – muževnost.

(Visited 51 times, 1 visits today)

1 KOMENTAR

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.