Posle dugo očekivanog povratka sage Zvezdanih ratova na filmsko platno, nostalgični fanovi su 2015. godine imali priliku da pogledaju film Buđenje sile. U sedmom delu ove sage opisuje se šta se dešava tri decenije nakon rata između Galaktičke imperije i Pobunjeničke alijanse. Ovaj film je direktan nastavak na Povratak Džedaja iz 1983. godine.

Međutim, sledeći film, Odmetnik 1, čija je premijera bila u decembru 2016. godine, predstavlja sasvim odvojenu priču od čitave sage Zvezdanih ratova. Ako posmatramo hronološki, ovaj film bismo smestili tačno pre početka četvrtog dela. Od trenutka gde se Odmetnik 1 završava, počinje Nova nada.

nekada davno u dalekoj galaksiji

Ovaj film nam, naime, ne otkriva ništa naročito novo. Iz četvrtog dela se još zna da Alijansa ima planove za uništenje Zvezde smrti, kao i da je mladi džedaj, Luk Skajvoker, uspeo da uništi to oružje.

Zato se moramo zapitati: da li je Odmetnik 1 priča koju je bilo potrebno ispričati?

Glavni glumci u sporednim ulogama

Ono što prvo možemo primetiti u ovom filmu je da porodica Skajvoker nije u centru svih dešavanja. To je, zapravo, jedini film koji nije posvećen Skajvokerima, barem ne direktno. On više služi kao dopuna četvrtom delu.

Možemo samo u par scena videti Anakina Skajvokera iliti Dart Vejdera, princezu Leiu, R2D2 i C3PO. Iako su ovi likovi u Odmetniku 1 sporedni, njihovo prikazivanje u filmu je preko potrebno, jer gledaocima omogućava da konkretno povežu radnju ovog filma sa sagom koju znaju.

svi skajvokeri

Pored toga, u Odmetniku 1 pojavljuje se mnoštvo novih likova. Zbog toga je povremeno teško ispratiti radnju i zapamtiti imena svakoga od njih. Na sreću za gledaoce, mada tragično za likove, to i nije toliko važno, jer se niko od njih ne pojavljuje u daljim nastavcima.

Džin Erso – od kriminalca do heroja

Radnja filma prati Džin Erso, čiji je otac, Galen Erso, naučnik koji je zadužen za konstruisanje oružja Imperije. To oružje – Zvezda smrti, je toliko moćno je u stanju da uništi čitave planete u jednom trenu.

Galen biva otet i porobljen od strane Imperije da bi završio ovo svoje delo; njena majka Lijana je ubijena, a mala Džin biva ostavljena na čuvanje prijatelju svojih roditelja, ekstremisti Alijanse, Gereri.

Džin biva vaspitavana i naučena da bude ratnik, ali ona to nije. Ceo život se krije iza lažnih imena, skriva svoj identitet i postaje kriminalac.

Naime, Džin ni nema nameru da ikad bude borac ili heroj. Nije joj ni bitno ko će odneti pobedu u ratu. Ona ima averziju prema Alijansi, jer joj je donosila samo patnju i bol.

džin erso

Kad je Alijansa dovodi u svoje sedište, nema velika očekivanja od nje, niti joj pruža poverenje. Jedino što se od nje traži je da stupi u kontakt sa Gererom, koji poseduje važne informacije o Zvezdi smrti.

Nakon njenog susreta sa Gererom i dobijanja hologramske poruke svog oca, čitav pogled na svet joj je promenjen. Ona sada ima motivaciju za borbu; čak postaje najglasniji pokretač akcije na savetu Alijanse.

Uloge se menjaju, saznanjem o moćnom oružju Imperije, Alijansa pada u beznađe i nije spremna da dela. Džin svojom voljom uspeva da inspiriše manju grupu ljudi u nameri da na svoju ruku krene u akciju i ukrade te važne informacije od Empirije koje joj je otac preneo hologramom.

Galen Erso kao antiheroj

Osnova čitavog filma je odnos između Galena i Džin.

Galen erso

Naime, naučnik Erso, iako naizgled biva poražen, nastavlja rad na izgradnji Zvezde smrti – i upravo tu se krije njegova osveta Imperiji. Namerno je načinio grešku u reaktoru čitave konstrukcije za koju je samo on znao, tako da bi uništavanje reaktora bilo fatalno po Zvezdu smrti.

Tu dragocenu informaciju šalje hologramom preko jednog pilota koji je služio Imperiji. Gledajući hologram, prvi put posle trinaest godina Džin ima priliku da vidi svog oca za koga je dugo mislila da je mrtav.

Vreme definitivno ne radi u korist njih dvoje, Galen biva smrtno ranjen na planeti Idu baš onda kada je napokon sreće. On umire na rukama svoje ćerke, nemajući priliku da joj kaže sve što je želeo. Ovo je definitivno jedan od najemotivnijih trenutaka u filmu.

Galen i Džin Erso

Publika od samog početka zna da Galen nije zlikovac u ovoj priči (na stranu što se zna iz ranijih filmova da su planovi isporučeni Alijansi), da nije klonuo duhom i potpao pod uticaj Imperije sve zahvaljući ljubavi prema svojoj ćerci. Ona je njegova zvezdana prašina, jedina svetla tačka u njegovom životu, razlog zbog kog nije počinio samoubistvo i motiv za osvetu Imperiji.

Odnos otac-ćerka je ključan za ceo film. Ona se pojavljuje i u najvažnijem trenutku kada Džin prebira po datotekama tražeći onu koja otkriva grešku u Zvezdi smrti. Ime datoteke je upravo Zvezdana prašina.

Zato iz perspektive publike, Galen nije antiheroj, već pravi heroj koji je sve žrtvovao zbog svoje ćerke. Međutim, moglo bi se reći da je antiheroj ako gledamo iz ugla Alijanse. Oni ni u jednom trenutku do samog kraja nisu bili sigurni da li je on prevagnuo na stranu dobra ili zla.

Imperija i Alijansa. Nije sve crno-belo

Odmetnik 1 sasvim sigurno baca novo svetlo na pokret Alijanse za koju se mislilo da predstavlja isključivo „dobre momke“. Činjenica je da su u ratu, pa i fiktivnom, uvek izmešani i dobro i zlo.

Alijansa je ubijala na svom putu do pobede, kao što je to činila i Imperija.

Savet alijanse

Čitav film, zapravo, prikazuje borbu između dobra i zla u likovima. Kasian je savršen primer za to. On na samom početku filma neopravdano ubija čoveka koji mu daje informaciju da pilot Imperije ima poruku o Zvezdi smrti. Nakon toga namerava da posluša naređenje Alijanse i ubije Galena na planeti Idu. Međutim, u poslednjem trenutku se odlučuje da to ne učini. Upravo tad se jasno vidi njegova privrženost prema Džin.

Čak je i Imperijalni droid K-2SO reprogramiran u droida Alijanse, koji daje duhovitu notu ovom prilično napetom filmu. Jedna od tužnijih stvari u filmu bilo posmatrati ovog droida kako umire.

Odmetnik 1 – dokaz široke priče koju je kreirao Džordž Lukas

Ovaj film nam na dobar način prikazuje da je bitka između Luka i Anakina, tj. Luka i Palpatina, odnosno Anakina i Palpatina, bitno uticala na čitav univerzum i da postoje razne sporedne priče koje su doprinele tome da Pokret alijanse bude pobednik.

I pored dobre priče koju ovaj film pruža, ostaje osećaj praznine, što zbog nedostatka hepi enda (Džin nije preživela – njena smrt nije ni prikazana, ali je vrlo izvesna), što zbog priče čiji nam je rezultat poznat i pre nego što se film odgleda. To na neki način oduzima osećaj neizvesnosti koji imamo kada po prvi put gledamo neki film, ne znajući gde će nas priča odvesti.

Star wars

Stoga, da li je Odmetnik 1 priča koju je bilo potrebno ispričati?

Odgovor je krajnje diplomatski: i da i ne. Da, jer obožavaocima Zvezdanih ratova pruža odličnu priču o univerzumu koji toliko vole. U filmu je dublje prikazana borba dobra i zla koja se dešava na obe strane. Film nam, takođe, pruža bolji uvid i drugačiju perspektivu o onome što im je već poznato.

Ne, jer iz ove priče ništa posebno nije naučeno, ona nije čak ni deo sage, i svakako je film bez kog bi se mogla sasvim lepo razumeti priča o Zvezdanim ratovima.

(Visited 19 times, 1 visits today)

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.