Pre nešto više od mesec dana iznenadila nas je vest da se jedan od najpoštovanijih glumaca današnjice Danijel Dej Luis povlači iz sveta filma. Vest u sebi nije sadržala objašnjenje ovakve odluke, što je postupak u skladu sa čitavom karijerom ovog glumca: skroman i dostojanstven.

Kada se pomisli o njegovoj dosadašnjoj karijeri, koja će zvanično biti završena krajem godine kada se premijerno bude emitovao njegov poslednji snimljen film (Phantom Thread u režiji P. T. Andersona), dve karakteristike koje prve zapadaju za oko jesu činjenica da je on jedini glumac koji je osvojio tri Oskara za najbolju mušku ulogu na engleskom jeziku, dok je druga njegov posvećenički ekscentrični glumački metod koji je često smatran „metodom ludaka“.

U nekoliko retkih intervjua koje je davao, jer je smatrao da je štetno po glumca i njegovu veštinu transformacije čak i kad publika sazna koju boju čarapa nosi, a kamoli kada se govori nešto više, govorio je o svom metodu kao važnoj potrazi za svojim ritmom koji može zavisiti od određene nijanse svetla, boje, ili zvuka.

„Istina je da posao koji napraviš u najboljem slučaju može biti divno i kompleksno fabrikovanje neistine. Što je veća tvoja moć samoobmanjivanja, veća će biti uspešnost neistine. Moj život je posvećen samoobmanjivanju i imam veliki poriv ka tome, to mi pruža najviše užitka i zato ne smem da se žalim.“

Njegov metod samoomanjivanja iz uloge u ulogu je doživljavao nove pristupe i transformacije, jer Danijel Dej Luis spada u retku sortu glumaca koji nikada nisu ponavljali svoje uloge. U ostatku teksta osvrnućemo se na neke od najzanimljivijih priprema ovog glumca.

Bande Nju Jorka

Kako bi što bolje napravio ulogu Mesara, tokom priprema Danijel Dej Luis je naučio da sređuje meso kao što to rade mesari i da baca svoje noževe kao što to izvode profesionalci u cirkusima. Tokom samog snimanja slušao je Eminema, a pogotovo pesmu The way I am koja ga je dovodila u pogodno mentalno stanje za ulogu.

Bande Nju Jorka

Jedan od razloga zbog kojih pravi veliki razmak između snimanja filmova je da bi imao dovoljno vremena da zaboravi i ostavi život lika kojeg je igrao. Kako sam kaže u tom procesu postoje periodi velike tuge i potrebe da se ne prestaje prethodno vođeni život, a tome u prilog ide činjenica da nekoliko meseci posle završetka „Bandi Nju Jorka“ Danijel Dej Luis nije prestajao da govori naglaskom koji je osmislio za ovu ulogu.

Moje levo stopalo

U filmu koji mu je doneo prvog Oskara Danijel Dej Luis je igrao irskog slikara Kristija Brauna koji je bolovao od cerebralne paralize. Tokom snimanja nije napuštao svoja invalidska kolica i zahtevao je da ga njegove kolege, odnosno članovi porodice Kristija Brauna, hrane i guraju.

Moje levo stopalo

Linkoln

Kako bi prevazišao nivo mimikrije svoju imaginaciju i empatiju usmerio je na razgledanje fotografija iz perioda Američkog građanskog rata. Za Nju Jork Tajms je izjavio da ih je posmatrao kao svoj odraz u ogledalu i tako je pokušavao da pogodi ko je ta osoba koja mu uzvraća pogled. Tokom snimanja kolege su mu se obraćale sa Gospodine Predsedniče, dok je on slao pisma koja je potpisivao Linkolnovim inicijalima.

Linkoln

U ime oca

Kako bi shvatio zbog čega bi neko ko nije kriv potpisao i priznao krivicu za ono što nije počinio, Danijel Dej Luis je proveo tri noći u zatvoru bez hrane i vode, tokom kojih je ispitivan isto kao što je i Geri Konlon bio ispitivan. Kada je govorio o spremanju ovog lika istakao je da je neke probleme moguće rešiti pomoću svoje imaginacije, ali je neke postupke bolje opravdati ako postoji proživljeno praktično opravdanje.

Nepodnošljiva lakoća postojanja

Rad na ovom filmu označio je neuspešnim procesom, jer je sebe smatrao nespremnim za erotsko eksperimentisanje koje je bilo napisano u scenariju, a takođe je i dodao da je korišćenje engleskog sa češkim akcentom samo po sebi nosilo laž i prazninu. Kako bi umeo da iznese češki akcenat Daniel Dej Luis je pre filma naučio češki jezik.

Svi ostali filmovi

Teško da se može naći neki film koji ne nosi neku zanimljivost u vezi sa glumačkim procesom.

Treba dodati da je za ulogu Boksera u istoimenom filmu trenirao boks godinu i po dana i došao u formu koja bi mu bez problema mogla obezbediti boksersku karijeru.

U Poslednjem Mohikancu učio je kako da odere životinju, napravi kanu i napuni pušku dok je u trku – tu istu pušku je sve vreme nosio sa sobom. Iako nije praktikovao izolaciju od svojih kolega tokom snimanja filmova, na setu Balade za Džeka i Rouz većinu vremena proveo je u izolaciji, čak i od svoje porodice.

Poslednji Mohikanac

Najlepši doživljaj čoveka koji na filmu nikad nije isti doživećete ako pogledate navedene filmove, ali i izostavljenje. Prvo ćete primetiti razlike u kretanju i govoru, a potom i taj „posebni deo uloge“ do kog je dolazio na najčudnije moguće načine.

Linkovi ka intervjuima:

http://www.looper.com/71486/real-reason-daniel-day-lewis-quit-acting/
http://www.imdb.com/name/nm0000358/bio?ref_=nm_dyk_qt_sm#quotes
https://www.youtube.com/watch?v=z3YaUiV5LcE
http://www.rollingstone.com/music/news/daniel-day-lewis-gets-his-knives-out-20030306
https://www.timeout.com/london/film/daniel-day-lewis-interview
http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/films/features/the-madness-of-daniel-day-lewis-a-unique-method-that-has-led-to-a-deserved-third-oscar-8510704.html
http://www.telegraph.co.uk/films/2016/04/14/the-method-madness-of-daniel-day-lewis/the-last-of-the-mohicans/
http://www.interviewmagazine.com/film/new-again-daniel-day-lewis#_

https://www.theguardian.com/film/2008/jan/13/awardsandprizes.danieldaylewis

POSTAVI ODGOVOR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.