Muzički festivali su jedan od glavnih razloga zašto je leto mnogima omiljeno godišnje doba. Par vrelih dana, dobra muzika i uživanje u kvalitetnom pivu sasvim su dobri sastojci za ispunjen letnji odmor. Ukoliko ste prethodnih godina to propustili, sada je krajnje vreme da se informišete o Demofestu, interesantnom muzičkom dešavanju u Banjaluci.

Demofest se ove godine održava od 20. do 22. jula, a pored toga što ćete moći da se dobro provedete uz kvalitetnu muziku na tvrđavi Kastel, posetićete divan grad i jesti verovatno najbolje ćevape ikada.

Demofest Banjaluka

Šta je Demofest?

Demofest se održava od 2008. u Banjaluci. Ovo je takmičarski regionalni muzički festival koji godinama okuplja poznate muzičare, kako domaće tako i svetske scene. Ono što ovaj festival razlikuje od ostalih jeste to što pruža šansu neafirmisanim muzičarima sa prostora bivše Jugoslavije da se predstave publici i da dobiju šansu u muzičkom svetu. Najbolji dobijaju novčane nagrade.

Oko tridesetak demo izvođača nastupa i takmiči se svake godine na Demofestu. Sa druge strane, neke od najvećih muzičkih zvezda koje su nastupale na festivalu su Tricky, Kelis, Stereo MC’s, Therapy?, Guano Apes, ali i Darko Rundek, Damir Urban, Partibrejkers, Majke, Darkwood Dub, Eyesburn…

Sastav žirija ovog festivala još jedan je dokaz njegovog kvaliteta. U proteklim godinama u žiriju su, između ostalih, bili Rambo Amadeus, Dušan Kojić Koja, Davor Gobac, Sale Veruda, Vasil Hadžimanov, Vlatko Stefanovski, Dino Šaran, Nikola Vranjković, Petar Janjatović, Bane Lokner…

Posebno je zanimljivo to što se Demofest nalazi na UNESCO listi projekata od posebnog značaja za povezivanje i razvoj kultura u zemljama Evrope.

Ovogodišnji Demofest – od člana benda The Ramones do Projekta Rakije

Glavni program ovogodišnjeg Demofesta je prilično raznolik i bogat. Može se reći da u njemu za svakog „ima po nešto“.

U četvrtak 20. jula glavne zvezde su Letarg, Funkerman, Marky Ramone, Važno obavještenje i Edo Maajka.

U petak 21. jula nastupaće Degeneza, Freemasons, Ky-Mani Marley, Shangai Street Fight i Lanči Franz.

Subota, 22. jul, rezervisana je za Seine, Rudimental DJ Set, Dubiozu Kolektiv, Sopot, Bad Copy i Projekt Rakiju.

Što se takmičarskog programa tiču, u glavni izbor ušlo je 50 bendova od ukupno 471 koliko ih se prijavilo. Oni dolaze iz raznih krajeva bivše Jugoslavije, a sve ih spaja ljubav ka kvalitetnoj muzici i želja da se probiju na regionalnoj muzičkoj sceni.

Tri sadržajna dana u Banjaluci

Pored glavnog i takmičarskog muzičkog programa festivala, svi posetioci moći će da učestvuju i u dnevnom programu festivala koji okuplja kreativce iz raznih oblasti – fotografe, slikare, književnike, crtače stripova i grafita, filmadžije. Biće organizovane razne radionice, promocije i  predavanja. Primer je konkurs „Čista umjetnost“ za najbolje umetničke instalacije od recikliranih ili istrošenih materijala, odnosno predmeta.

Ulaznice, prevoz i tri noćenja od 99 evra za Demofest

Ukoliko vam se dopada ideja i program Demofesta, ali ne znate kako da organizujete prevoz i noćenje u Banjaluci, postoji praktično rešenje.

Naime, u prodaji je festivalski paket za one koji iz Srbije, Hrvatske i Slovenije dolaze na Demofest. Trodnevni paket ulaznica, pristupačan smeštaj i prevoz do Banjaluke iz Srbije možete nabaviti ovde, preko agencije Filip Travel. Možete birati između paketa sa prevozom i bez prevoza, smeštaja u hotelu, hostelu ili stanu, kao i opciju doručka. U skladu sa tim i cena varira od 69 do 149 evra.

Zahvaljujući festivalskim paketima nikada nije bilo lakše i jednostavnije otići na Demofest. Iskoristite ovu priliku – priredite sebi jedno nezaboravno iskustvo i dobro se zabavite!

(Visited 15 times, 1 visits today)

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.