Pogledajte dole – možda se baš pod vašim nogama nalazi pod koji je pravo remek-delo.

Najlepši podovi na svetu u galerijama, muzejima i dvorcima umetnička su dela po kojima je zamišljeno da se hoda. Bilo da je u pitanju parket, laminat, mahagoni, verovali ili ne, čak i zlato – od ovih deset podova zastaje dah.

1. Metro stanica Majakovskaja u Moskvi

Kažu da je ovo najupečatljivija metro stanica u Rusiji. Sagrađena je još tridesetih godina prošlog veka, a dizajnirao ju je Aleksej Duškin. Pod Majakovskaje metro stanice nalazi se 33 metra ispod zemlje i izgleda kao besprekorni geometrijski sastav od četiri nijanse granita i mermera. Ukrašen je dekorativnim panelima na kojima je prikazano – nebo.

By Bjørn Christian Tørrissen [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons
By Bjørn Christian Tørrissen [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

2. Rockefeller Plaza u Njujorku

Za razliku od metro stanice u Moskvi po čijem podu svakodnevno hoda na hiljade građana Rusije, pod u Rockefeller Plazi u Njujorku ipak je manje pristupačniji. Blistavi pod visokog sjaja Rockefeller zgrade klasični je predstavnik Art Deko stila. Crna i bež geometrija sjajnog abonosa i zlata pod suptilnim osvetljenjem oslikava svu monumentalnost ove građevine.

3. The Ledge zgrada u Čikagu

Obratite pažnju – stakleni pod na 103. spratu The Ledge zgrade u Čikagu može da izazove ozbiljnu vrtoglavicu. U pitanju je druga najveća zgrada na zapadnoj hemisferi. Pod od tri sloja pola-inčnoj stakla je dizajniran 1973. godine. Iako je u pod u potpunosti siguran, posetioci ipak osećaju anksioznost prilikom hodanja po njemu. Najlepšim podom ga ne čini materijal od kog je napravljen ni dizajn, nego pogled koji oni koje stoje na njemu imaju – u pitanju je panorama kako na čikaške ulice tako i na četiri američke države.

By Olga Bandelowa [CC BY-SA 2.0 de (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/de/deed.en)], from Wikimedia Commons
By Olga Bandelowa [CC BY-SA 2.0 de (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/de/deed.en)], from Wikimedia Commons

4. Sijenska katedrala

Za Džona Raskina, poznatog viktorijanskog engleskog slikara i kritičara umetnosti, crno-bela Sijenska katedrala iz XIII veka u svakom pogledu je „apsurdna i preterana“. Međutim, mnogi iz sveta umetnosti se ne slažu sa njim. Generacije umetnike, uglavnom između XIV i XVI veka, stvarale su pod Sijenske katedrale od intarziranog mermera. Ovaj pod priča posebnu priču i mora se videti ceo kako bi se nit priče uhvatila.

5. Palata Venaria u Torinu

Kažu da je ovo primer savršenog osamnaestovekovnog crno-belog šahovskog poda. Nakon što je Napoleon ušao u Torino 1800. godine, ovaj grandiozni pod je preseljen u gradsku galeriju Beaumont. Ono što možemo videti danas zapravo je replika prvobitnog poda koji je dizajnirao arhitekta Mikelanđelo Garove. Danas je palata Venaria muzej i jedno od omiljenih mesta turista.

6. Kapela Svetog Jovana Krstitelja u Lisabonu

Rokoko pod iz XVIII veka u ovoj kapeli dizajnirali su Italijani, Nikola Salvi i Luiđi Vanviteli. Sama kapela je imala skromne početke u XVI veku kao prva jezuitska građevina u Portugalu. Sada raskošni elementi krase ovu građevinu – mozaični pod koji prikazuje armiralnu sferu, nacionalni simbol Portugala. Za potrebe izgradnje iz Brazila je stiglo zlato.

7. Heydar Aliyev Centar u Bakuu

Gde se završava pod, a gde počinje zid? Blistavi enterijer Heydar Aliyev Centra dizajnirala je čuvena Zaha Hadid. Zgrada oslikava jedan kontinuirani pokret tečnosti, ali od betona i stakla. Ukrasi bez prekida prelaze od poda do zidova, od zidova do plafona, od plafona do kupola.

8. Velika džamija u Alepu

U aprilu 2013. uništen je minaret ove jedanaestovekovne džamije. U decembru 2016. napadnuta je ponovo, čime je ovo kulturno dobro još više oštećeno. Međutim, veličanstveni pod dvorišta je nekim čudom preživeo. Kamen postavljen u geometrijskim obrascima otvara put do složenih unutrašnjih prostorija oko dvorišta. Ispod ovog istorijskog poda nalaze se ostaci grčke agore i bašte vizantijske katedrale posvećene Svetoj Heleni.

9. Lavirint Šartrt katedrale u Francuskoj

Lavirint Šartr katedrale napravljen je od kontrastnog kamena, sa gotičkim ukrasima. Sa svojim prečnikom od 12,9 metara intrigira posetioce već 800 godina. Bakarna ploča u centru, uklonjena 1792. godine usled Francuske revolucije, prikazivala je Minotaura i Tezeja u srcu lavirnita iz poznatog grčkog mita. Nikome do danas nije poznato šta je ovaj lavirint predstavljao srednjovekovnom sveštenstvu.

10. Kuća Fauna u Pompeji

Kao i mnoge antičke rimske građevine, Kuća Faun u Pompeji nema fascinantnu spoljašnjost, ali zato njena unutrašnjost oduzima dah. Nastala je u drugom veku pre nove ere i zauzima čitav jedan gradski blok. Nakon erupcije vulkana Vezuva u prvom veku nove ere, mozaici na podu i zidovima ostali su pokriveni vulkanskim pepelom. Međutim, baš to ih je sačuvalo sve do danas. Mozaici prikazuju morski život i otkriveni su tek 1830. godine.

(Visited 60 times, 1 visits today)

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.