Mnogo je teže napraviti dobar i interesantan film, nego naći sredstva za snimanje. Kada imate odličan scenario, onda pare nekako stignu.

Pavel Lungin, reditelj

 

2. Podzemlje, (1995. godina)

Priča o jednom čoveku koji grupu ljudi i prijatelja drži u improvizovanom naselju ispod zemlje. Govoreći im kako je Beograd još pod okupacijom Nemaca, tera ih da proizvode oružje, koje će kako kaže, poslužiti u borbi  protiv okupatora, kojih  u Beogradu već odavno  nema.

Često tumačen na različite načine, Podzemlje je reakcija Kusturice na uništavanje zemlje u kojoj je rođen, kako je jednom prilikom i sam  rekao. Ovo je film o manipulaciji, lažima, falsifikovanju stvarnosti kao i nama samima.

Ako bih morao da sastavim listu najvećih ili najoriginalnijih srpskih filmova ikada, Pozdemlje bi zasigurno bilo na njoj. Rađen u koprodukciji sa još pet zemalja, sa budžetom od četrnaest miliona dolara, jedan je od najskupljih filmova srpske kinematografije.

Poznat i pod nazivom Bila jednom jedna zemlja, bio je srpski kandidat za Oskara i dobitnik Zlatne palme u Kanu, što je jedan od najvećih uspeha srpskog filma ikada.

U maniru Felinijevih filmova vizuelno magičan, jedno  je od onih ostvarenje koje predstavlja spoj zabave i ozbiljne umetnosti. Upravo  ta teza, da se umetnost može prikazati na jedan zabavan način, bila je osnova za rad mnogim rediteljima čuvene Praške škole, čiji je učenik bio i Emir Kusturica.

Podzemlje