Američka akademija filmske umetnosti i nauke u nedelju, 4. marta, objaviće dobitnike najprestižnijih nagrada u oblasti kinomatografije. Od momenta kada su nominacije za Oskara objavljene prošlo je više od mesec dana, sve pohvale i kritike već su ispričane, ali pretpostavke, očekivanja i nagađanja dolaze u centar pažnje kako se dodela koju iščekuje ceo svet približila na manje od 24h.

Sve i da niste pogledali nijedan film, sigurno je da ste za neki od njih čuli ili nešto o njemu pročitali. Dakle, šta je najvažnije da znate pre 90. godišnje dodele Oskara?

Dodela Oskara, 2018.

The Shape of Water

Brojčano, u nominacijama vodi Oblik vode (The Shape of Water) Giljerma Del Tora sa 13 osvojenih nominacija i to za: najbolji film, najbolju glumicu u glavnoj ulozi, najbolju glumicu u sporednoj ulozi, najboljeg glumca u sporednoj ulozi, najboljeg režisera, najbolju originalnu muziku, najbolji originalni scenario, najbolju fotografiju, najbolju montažu, najbolju kostimografiju, najbolje miksovanje zvuka, najbolju scenografiju i najbolju montažu zvuka.

Oblik vode još jedno je u nizu ostvarenja karakterističnih za Giljerma Del Tora, koji je od starta imao svu kreativnu slobodu stvaranja, radeći kako scenario za film tako i režiju i produkciju.

Ono što mnogi kritičari nazivaju „romantičnim spajanjem dva marginalaca“ i „bajkom za odrasle“ vraća nas u šezdesete godine u Americi, u laboratoriju u kojoj se, tokom Hladnog rata, čuva do tada nikada viđeno antropomorfono stvorenje iz vode. Sa njim jedino nema čistačica ostvaruje kontakt na bezbroj nivoa koji su drugima nejasni i njihov odnos postaje centar filma, dok su ostale priče samo komplementarne glavnoj.

Iako je pokupio najviše nominacija, film je naišao na stroge kritike javnosti, od toga da je nezanimljiv i loše sniman, do tužbe da je u pitanju plagijat predstave Let Me Hear You Whisper iz 1969. godine, na šta je Studio Foks odgovorio da je u pitanju pokušaj da se pomute šanse filma na predstojećoj dodeli Oskara, ne osvrćući se na stvarne sličnosti.

Film The Shape of Water
Film The Shape of Water

Dunkirk

Drugi po broju nominacija je Dankirk (Dunkirk) Kristofera Nolana i to sa 8 nominacija, uključujući one za najbolji film i režisera, ali je ostao bez ijedne nominacije za same glumce.

Potresnu priču o evakuaciji britanskih i francuskih vojnika sa obala Lamanša tokom pokušaja nemačke invazije u Drugom svetskom ratu posmatramo iz tri ugla: sa kopna, iz vazduha i sa mora. Priča teče sa vrlo malo dijaloga i fokus ostaje usmeren na dešavanja i posledice koje ostaju na sve one koji su preživeli luku Dankirk.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Prati ga Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) Martina MekDonaga sa 7 nominacija koji je, pored prestižne nominacije za najbolji film, doneo nominaciju Fransis MekDormand za najbolju glavnu glumicu, kao i nominacije za najbolju sporednu mušku ulogu za Vudija Harelsona i Sema Rokvela.

Duboko pomerajuća drama koja prenosi ogorčenost majke zbog nerešenog ubistva ćerke i izazivanje policije i skretanje pažnje lokalnih vlasti na njen slučaj, pokazuje ukorenjene probleme u odnosu policije u Americi i nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Lady Bird i Call Me by Your Name

Ono što je zanimljivo jeste da filmovi o kojima se možda i najviše priča dva nezavisna filma sa malim budžetom čiji uspeh niko nije mogao da pretpostavi. Da, reč je o Lady Bird i Call Me by Your Name, ostvarenjima Grete Gervig i Luke Gadanjina.

Greta Greving je peta žena u istoriji nominovana za najboljeg režisera za svoju komediju o odrastanju, periodu najkompleksnijem za svaku osobu, ispričanu kroz sazrevanje Kristin MekFerson koja traži da je oslovljavaju sa Bubamara (Lady Bird). Njen odnos sa roditeljima, prvenstveno majkom, odnos sa prijateljima i prvim dečkom, nešto su što je ovaj film spustio na nivo realnosti u kojoj svako može da pronađe svoje mesto.

Luka Gadanjini je od svog malog projekta koji se odvija u severnoj Italiji 1980-ih kroz svaki detalj preneo egzotičnost i neizvesnost  osećanja koja se javljaju između dve osobe. Za neke kritičare ovo je najbolji ljubavni film godine, a Timoti (Timothee Chalamet) je sa svoje 22 godine najmlađi glumac koji je nominovan za svoju prvu glavnu mušku ulogu u poslednjih 80 godina.

Get Out i Phantom Thread

Takođe, ne treba zaboraviti fanstastičan horor triler reditelja i scenariste Džordana Pila Beži (Get Out) o dubokoj ukorenjenosti rasizma u Americi, kao ni Fantomsku nit Pola Tomasa Andersona, dramu o životu modnog dizajnera i njegovom odnosu prema ženama, u kome Danijel Dej-Louis glumi glavnu mušku ulogu, po njegovim rečima, poslednju ulogu u karijeri.

Zanimljivo je dodati da je Džordan Pil peti reditelj afroamerikanac nominovan za Oskara za najbolju režiju.

Šta je još vredno pomena?

Pored svih pomenutih, za najbolji film nominovani su i Spilbergov Doušnik (The Post), istinita priča o sukobu između novinara i političara za vreme administracije Ričarda Niksona, pre afere Votergejt, kao i Džo Rajtov Najmračniji čas (Darkest Hour), priča o britanskom premijeru Vinstonu Čerčilu i onome što je prethodilo spašavanju vojnika iz luke Dankirk.

(Visited 10 times, 1 visits today)

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.