Zbog kantautroske zrelosti i snažnih poruka u tektstovima njegovih pesama, muzički kritičari neretko Džejsona Izbela upoređuju sa kantautorskim veličinama poput Boba Dilana ili Nila Janga.

Džejson Izbel je, inače, bio poznat kao dugogodišnji pevač i gitarista američkog kantri- rok benda Drive-By Truckers, da bi 2007. godine sa albumom Sirens of the Ditch, započeo svoju solo karijeru.

Od tada, pa do danas, ovaj kantautor je izdao ukupno pet albuma. Poslednji album, Something More Than Free, iz 2015. godine može se smatrati njegovim najozbiljnijim izdanjem, što potvrđuje i činjenica da je zahvaljujući ovom albumu Džejson Izbel postao vlasnik dva Gremija, a to su nagrade za najbolji amerikana album i za najbolju američku „roots“ pesmu, za koju je proglašena 24 Frames, singl sa ovog albuma.

Džejson Izbel

Interesantno je da su dve veoma važne okolnosti iz Izbelovog života uticale na ovaj album, a to je autorov prekid konzumiranja alkohоla i iščekivanje rođenja prvog deteta. Međutim, i pored toga što su ovi autobiografski elemenati u mnogome odredili ovaj album, umetnički senzibilitet kojim je on oblikovan dovodi do toga da se ovo izdanje zaista može smatrati klasikom američke folk muzike.

U tom smislu dobro je istaći stihove iz naslovne pesme Something More Than Free

”And I don’t think on why I’m here or where it hurts/
I’m just lucky to have the work/
And every night I dream I’m drowning in the dirt /
But I thank God for the work”

Ovi stiihovi pokazuju na kako suptilan način Izbel ume da progovori o potlačenosti američkog radnika, što jeste jedna od glavnih karakteristika američke folk muzike.

Možda još ubedljivije zvuče stihovi pesme Children of Children, posvećene njegovoj majci, koja ga je rodila u svojoj sedamnaestoj godini

“I was riding on my mothers hip /
She was shorter than the corn / All the years I took from her /
just by being bornˮ.

Izbel u svojim tekstovima na jedan jednostavan, ali efektan način progovara, istovremeno dotičući neka delikatna socijalna pitanja, ali i životna uopšte, što ga čini jednim od najautentičnijih američkih folk-rok pesnika današnjice.

Ono što takođe predstavlja Izbelovu veliku, umetničku prednost, jesu njegovo prijemčivo pevanje i muziciranje na gitari, koji dovode do toga da Izbelovi često setni stihovi budu prihvatljivi i prosečnom slušaocu.

Piše: Milan Matović

(Visited 15 times, 1 visits today)

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.