Prelepe devojke razbarušene kose, kurtizane sa cigaretom, sumnjiva gospoda sa tompusima, zgodni tajanstveni muškarac sa šeširom, plesačice u zanosu temperamentnih pokreta, vrela atmosfera noćnih klubova, argentinski tango, vino začinjeno sa mnogo latino strasti.

Argentinski šarmantni slikar, Fabian Perez, motive za svoja dela uglavnom pronalazi u sećanjima iz detinjstva i privatnog života.

Svrha umetnosti je ovekovečiti lepotu. To je ono čemu ja uvek težim. Bog je stvorio svet i ukrasio ga čudom prirode. Mislim da je posao umetnika ukrasiti ga sa svojim radom.

Iz biografije Fabiana Pereza

Rođen je 2. novembra 1967. godine, nedaleko od Buenos Ajresa. Odrastao je u malom argentinskom gradu Campani i još u detinjstvu osetio je strast za slikanjem. Tada je koristio vodene boje i tempere da bi nacrtao portrete prijatelja i članova porodice.

Veliku ulogu u kreativnom razvoju Fabiana Pereza odigrali su njegovi roditelji.
Brazilka Euda Herreira upoznala je Fabianovog oca, Antonia Pereza, u Campani gde su kasnije osnovali porodicu i imali četvoro dece, od kojih je Fabian najmlađi.

Fabijan Perez

Odrastanje u neobičnom okruženju ostavilo je značajan uticaj na sva njegova dela, pa upravo iz tog razdoblja života crpi motive i inspiraciju za svoje slike.

Strast na platnu

Fabianov otac Antonio bio je poznat u lokalnoj zajednici po svom noćnom životu jer je bio vlasnik nekoliko nelegalnih noćnih klubova i bordela u Campani.

Zbog nekonvencionalnog odgoja Fabian je imao priliku u klupskoj atmosferi posmatrati i mnoge lepe žene koje su se okupljale oko njegovog oca, a koje su kasnije postale velik deo njegovog slikarskog dela. Ono što označava te slike je intimnost i poštovanje s kojim su sofisticirano prikazane žene koje inače ne uživaju pozitivan status u društvu.

Fabijan Perez

U središtu pažnje tih slika jednako je naglašena toplina i ljudskost, kao i lepota i zavodljivost naslikanih žena.

Osim ženskog društva, Fabian je svedočio i drugim zanimljivim likovima koji su se okupljali u lokalima njegovog oca.

Tamo su zalazili mnogi zgodni muškarci, plesači i plesačice tanga, gitaristi flamenka i svirači ciganske glazbe. Svi su oni dobili svoje mesto pod Perezovim kistom. Za slikanje ga inspiriše noćni život, vino, ples i muzika, jer je i sam muzički obrazovan.

Samodisciplina

Sa šestanest godina umetnik je izgubio majku, a tri godine nakon toga i oca. Posle njihove smrti ostao je zbunjen te je želeo bolje upoznati samoga sebe.

Tražio je uporište i sigurnost u životu pa se počeo baviti borilačkim veštinama. Na treninzima je upoznao svoju buduću suprugu, Lucianu Silviu, s’ kojom danas ima dvoje dece.

Disciplina i smirenost koje je stekao baveći se borilačkim veštinama pomogli su mu da preuzme kontrolu nad svojom budućnosti i životom.

Odlučio je napustiti Argentinu. Od svoje 22. do 29. godine boravio je u Italiji kako bi utemeljio svoje slikarstvo i napisao svoju prvu knjigu.

Nakon toga živeo je godinu dana u Japanu, ostavio za sobom dve slike na zgradi Vlade, ta njegova japanska slikarska avantura nadahnula je njegovo slikarstvo, da bi se potom nastanio u Los Anđelesu, gde i sada živi sa suprugom i dvoje dece.

Umetnost, porodica i prijatelji su mu tri najvažnije stvari u životu.

Dok se nije snašao radio je po čitav dane, a noću slikao. Danas tvrdi da je to bilo najkreativnije razdoblje njegovog života.

Fabijan Perez

Ipak, nije puno prošlo i Fabiana su prepoznali likovni stručnjaci u Los Anđelesu. Počeo je održavati izložbe svojih dela koja su ubrzo bila rasprodana, a njegov rad dobio je i potvrdu likovnih kritičara.

 

Međunarodno priznanje

Iako se divi različitim slikarskim školama i pravcima, posebno ističući impresioniste, Perez ne želi stavljati svoj rad pod određenu kategoriju.

Kada bi to ipak morao, kaže da bi ga nazvao neoemocionalizam.

Fabijan Perez

Smatra kako taj izraz najbolje sažima njegov jedinstveni ekspresivni stil. U početku rada eksperimentirao je s različitim slikarskim tehnikama poput akvarela, tempera i akrila, da bi se posle odlučio za ulje na platnu kao glavnu tehniku postizanja željene atmosfere, spoja energije i strasti na platnu.

Ovaj plodonosni umetnik već je naslikao značajan broj slika, ali i izdao tri knjige pod naslovima Waiting for the romance to come back, All the romance we left behind i Neo Emotionalism.

Međunarodni status Fabiana Pereza potvrđen je 2010. godine kada je izabran za službenog slikara latinske dodele Gremija.

Osim toga, 2010. izabran je za službenog umetnika Zimskih olimpijskih igara u Vankuveru, kao i za Olimpijske igre u Londonu 2012. godine.

U svojoj domovini, Argentini, jedan je od retkih umetnika koji imaju finansijsku potporu vlade u javnim izložbama za narod što dodatno pridonosi njegovom statusu međunarodno priznatog umetnika.
Piše: Elize Kolet

POSTAVI ODGOVOR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.