Bilo bi lepo videti koja su to svojstva izmišljenih fatalnih zavodnica koja su kadra da proizvedu neverovatnu opčinjenost jačeg pola. Probaćemo da ih vidimo očima njihovih tvoraca, kao i očima njihovih ljubavnika, i u kratkom pregledu izdvojimo najbitnije crte.

1. Ana Karenjina, Lav Tolstoj

Da je ona jako lepa i najlepša u visokom društvu Petrograda i Moskve ondašnjeg doba priznaju ne samo muškarci nego i žene iz njene okoline. Blista na petrogradskom balu u crnoj haljini i svi joj se dive. Ima zanosnu liniju glave, vrata i ramena.

Ono što je najkarakterističnije u pojavi Ane Karenjine, tajni sastojak njene pojave vidi se u sledećem Tolstojevom opisu Ane koji se, potom, na više mesta u romanu lajtmotivski varira:

U tom kratkom pogledu Vronski zapazi uzdržanu živahnost koja je igrala na njenom licu i preletala između sjajnih očiju i jedva primetnog osmejka koji je treperio na njenim rumenim usnama. Kao da je suvišak nečega toliko ispunjavao njeno biće, da je i mimi njenu volju izbijao čas u sjajnom pogledu čas u osmejku. Ona namerno ugasi svetlost u očima, ali se ova i protiv njene volje sijala u osmejku koji se jedva opažao.

Dakle, reč je o unutrašnjoj i spoljašnjoj živahnosti, o nekakvom suvišku osećajnosti i radosti Tolstojeve heroine.

1 KOMENTAR

  1. Marija Stojičić Mitić
    Saradnica portala Kultiviši se. Završila Opštu književnost i teoriju književnosti. Perfekcionista – radi stvari kako treba ili nikako.
    Pohvalno, ali onda, molim, ispravite grešku u delu teksta:
    Kao da je suvišak nečega toliko ispunjavao njeno biće, da je i mimi njenu volju izbijao čas u sjajnom pogledu…

    A Ana Karenjina je bila žena bez skrupula, uništila je sina i muža, ugled porodice. Ćemu tolika fama oko preljubnice?

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.