Bilo bi lepo videti koja su to svojstva izmišljenih fatalnih zavodnica koja su kadra da proizvedu neverovatnu opčinjenost jačeg pola. Probaćemo da ih vidimo očima njihovih tvoraca, kao i očima njihovih ljubavnika, i u kratkom pregledu izdvojimo najbitnije crte.

2. Klavdija Šoša – Čarobni breg, Tomas Man

Egzotična pojava g-đe Šoša, njen mačji hod, kose istočnjačke oči, predivne ruke, zajedno sa manirima kao što su lupanje vratima, pravljenje kuglica od hleba, povijeno držanje kičme, grickanje noktiju, fasciniraju mladog Hansa Kastorpa.

Madam Šoša skreće njegovu pozornost upravo onim što ga na početku iritira i što dama pristojnog držanja s početka XX veka sebi ne bi smela da dozvoli: treskanjem vratima trpezarije u sanatorijumu. I ostale manire, životne poglede, i privlačnost koju g-đa Šoša ima za Hansa Kastorpa objasniće Tomas Man njenom nemarnošću i slobodom koju joj daje bolest, kako ona sama objašnjava svoje nekonvencionalno ponašanje i svoj pogled na svet.

Ova lepa Ruskinja ima i vaspitnu ulogu, jedna je od Kastorpovih učitelja, njenom pomoći on postaje svestan romantičnog dela svoje prirode.

Lana Tarner

1 KOMENTAR

  1. Marija Stojičić Mitić
    Saradnica portala Kultiviši se. Završila Opštu književnost i teoriju književnosti. Perfekcionista – radi stvari kako treba ili nikako.
    Pohvalno, ali onda, molim, ispravite grešku u delu teksta:
    Kao da je suvišak nečega toliko ispunjavao njeno biće, da je i mimi njenu volju izbijao čas u sjajnom pogledu…

    A Ana Karenjina je bila žena bez skrupula, uništila je sina i muža, ugled porodice. Ćemu tolika fama oko preljubnice?

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.