Trećeg dana FEST-a izbor filmova stavlja nas pred težak zadatak da jedno dobro ostvarenje žrtvujemo drugom, da nešto ostavimo za sutra, neki film za redovne bioskopske projekcije, neki za gledanje kod kuće. Ovi poslednji idu na specijalne spiskove, da se ne bi zaboravilo šta se želelo pogledati, jer je izbor filmova i ove godine vrlo dobar pa nije lako odlučiti šta je vredno našeg vremena.

Da bismo vam malo olakšali današnji izbor, izdvojili smo naših 10 favorita (znamo, neizvodljivo je da ih baš sve pogledate, ali većini je ovo prva projekcija, pa pogledajte kada će još biti prikazani na FEST-u).

1RAĐANJE JEDNE NACIJE (The Birth of the Nation)

Sava centar, 19:00, 26. februar

REŽIJA: Nate Parker
ULOGE: Nate Parker, Armie Hammer, Penelope Ann Miller, Jackie Earle Haley
SAD / USA, 2016 | 117’

Radnja filma smeštena je na američki jug, u period pre građanskog rata. Rođenje nacije prati Neta Tarnera, pismenog roba i propovednika, čiji vlasnik, koji se našao u novčanim problemima, prihvata ponudu da iskoristi Netove propovedi kako bi držao pobunjene robove pod kontrolom. Međutim, nakon brojnih zverstava počinjenim nad njim i drugim robovima, Net organizuje pobunu u nadi da će povesti svoj narod u slobodu. Film je baziran na istinitim događajima.

Biografska drama podjednako natopljena milinom i strahotom, gradi brutalno finale koje će uskomešati duboke emocije i neizbežan nespokoj.

Džastin Čeng, Varajeti

2TRGOVAČKI PUTNIK (FORUSHANDE)

Muzej jugoslovenske kinoteke, 21:00, 26. februar

REŽIJA: Asghar Farhadi
ULOGE: Taraneh Alidoosti, Shahab Hosseini, Mina Sadati, Babak Karimi
IRAN, FRANCUSKA 2016 | 125’

Prisiljeni da napuste svoju ruševnu kuću, Rana i Emad, iranski glumački par koji trenutno priprema uloge u predstavi „Smrt trgovačkog putnika” Artura Milera, unajmljuju stan od jednog od kolega glumaca. Ne znajući da je tu pre njih boravila žena loše reputacije, sa mnogo „klijenata”, oni se useljavaju. Lošim sledom događaja, jedan od klijenata svraća u stan jedne noći dok se Rana kupa sama u kupatilu, a posledice ovog događaja potpuno će poremetiti miran život ovog para.

3LAJLA M.

Dvorana kulturnog centra, 22:00, 26. februar

REŽIJA: Mijke de Jong
ULOGE: Nora El Koussour, Ilias Addab, Hassan Akkouch, Mohammed Azzay, Esma Abouzahra, Bilal Wahib, Yasemin Cetinkaya, Suchil Gholamalizad.

Lajla je osamnaestogodišnja devojka marokanskog porekla, rođena i odrasla u Amsterdamu. Ona je pametna, duhovita i tvrdoglava. U vremenu neprekidne terorističke opasnosti, svakodnevno se suočava sa sve većim podozrenjima prema devojkama u maramama i mladićima sa bradama. Dok njeno ogorčenje raste, njena vera jača. Pridružuje se grupi radikalnih muslimana koji se bore za svoje ispovedanje islama.

Kada policija uhapsi nju i njenog miroljubivog brata, ona se oseća povređenom i odlučuje da napusti dom i uda se za harizmatičnog Abdela, s kojim putuje zemljom i prikuplja novac za „pravednu stvar”. Pošto su bili umešani u pucnjavu između grupe džihadista i policije, moraju da beže na Bliski Istok. Tamo, međutim, Lajla dospeva u strogo patrijarhalnu sredinu, koja je udaljava od Abdela i guši njenu unutrašnju potrebu da ima kontrolu nad sopstvenom sudbinom.

4MANČESTER NA MORU (MANCHESTER BY THE SEA)

Cineplexx UŠĆE sala 1,  19:00, 26. februar

REŽIJA: Kenneth Lonergan
ULOGE: Casey Affleck, Michelle Williams, Kyle Chandler, Gretchen Mol, Lucas Hedges
SAD , 2016 | 137’

Li Čendler vodi tih, izolovan život kao kućepazitelj u jednoj maloj zgradi u predgrađu Bostona. Kada njegov voljeni stariji brat iznenada umre, on saznaje, na svoje zaprepašćenje, da je imenovan za zakonskog staratelja svog nećaka, 16-godišnjeg tinejdžera Patrika.

Uzevši odsustvo sa posla, Li se nevoljno vraća u rodni grad Mančester na Moru, mesto njegovih vedrih i bolnih uspomena.

Uprkos iznenadnom gubitku oca, Patrik je pun života, za razliku od svog strica. On je popularan učenik, igra hokej, ima svoj bend i dve devojke.

Dok se bavi aktivnostima vezanim za imanje i nećakom adolescentom, Li je primoran da se suoči sa prošlošću, koja ga je razdvojila od supruge Rendi i mesta gde je rođen i odrastao, i koja se lagano otkriva kroz flešbekove i realnost sadašnjice.

Mančester na moru je dirljiva, iznenađujuće duhovita priča koja ispituje snagu porodične ljubavi, zajedništva, požrtvovanja i nade.

5MESEČINA (MOONLIGHT)

Sava centar, 22:00, 26. februar

REŽIJA: Barry Jenkins
ULOGE: Mareshala Ali, Shariff Earp, Duan Sanderson, Alex R. Hibbert, Janelle Monáe, Naomie Harris
SAD , 2016 | 111’

Vanvremenska priča o otkrivanju sebe i vezama među ljudima, Mesečina prati životni put tamnoputog mladića, od detinjstva do zrelosti, i njegovu borbu da pronađe svoje mesto u svetu, odrastajući u opasnom delu Majamija.

6ČOVEK SA HILJADU LICA (EL HOMBRE DE LAS MIL CARAS)

Dom omladine, 17:30, 26. februar

REŽIJA: Alberto Rodríguez
ULOGE: José Coronado, Eduard Fernández
ŠPANIJA, 2016 | 123’

Ovo je priča o čoveku koji je zavarao čitavu državu. Priča o prevarama i uljezima, bazirana na istinitim događajima i na jednom od najintrigantnijih likova poslednjih decenija: špijunu Fransisku Paezi.

7FRANC (FRANTZ)

Sava centar, 16:30, 26. februar

REŽIJA: François Ozon
ULOGE: Pierre Niney, Paula Beer, Ernst Stötzner, Marie Gruber
FRANCUSKA, NEMAČKA 2016 | 113’

Po završetku I svetskog rata mlada Nemica koja žali za poginulim verenikom u Francuskoj na groblju sreće tajanstvenog Francuza koji dolazi da položi cveće na njegov grob.

Istorijski komad raskošne imaginacije i superiorne izrade.

Bojd van Hodž, Venis rivju

8JEZIVI (KURÎPÎ: ITSUWARI NO RINJIN)

Cineplexx UŠĆE sala 5, 22:30, 26. februar

REŽIJA: Kiyoshi Kurosawa
ULOGE: Hidetoshi Nishijima, Yûko Takeuchi, Toru Baba, Teruyuki Kagawa, Ryôko Fujino, Masahiro Higashide
JAPAN 2016 | 130’

Bivši policijski detektiv Takakura preseljava se u malu, tihu novu kuću sa svojom ženom Jasuko. Kada ga nekadašnji kolega zamoli da pomogne u jednoj nerešenoj istrazi o nestanku nekoliko članova iste porodice, Takakura ne može da odoli da se ne uključi u taj čudan slučaj. U međuvremenu, Jasuko se, tokom istraživanja svog novog susedstva, upoznaje sa Nišinom, misterioznim susedom čije ponašanje uskoro postaje uznemirujuće. Pomisao da bi Nišino mogao biti opasni psihopata počinje sve više da obuzima bivšeg detektiva. Bilo da ga njegova opsednutost serijskim ubicama čini podložnim napadima paranoje ili mu omogućava da otkrije planove svog suseda, ovo je tek početak Takakurinog dugog survavanja u pakao.

Kurosava plete ubistvenu noćnu moru svojom brižljivo komponovanom atmosferom i narativnim tehnikama, dostojnim najvećih majstora filma. Ovim filmom on potvrđuje svoje opravdano mesto među istinskim naslednicima Alfreda Hičkoka.

9NEIZVESNA BITKA (IN DUBIOUS BATTLE)

Dvorana kultirnog centra, 17:00, 26. februar
REŽIJA: James Franco
ULOGE: Nat Wolff, James Franco, Vincent D’Onofrio, Selena Gomez

Na kalifornijskim plantažama jabuka devetsto sezonskih radnika bune se protiv zemljoposednika. Grupa dobija novu snagu, postajući sve veća i opasnija. Pobunu vodi Džim Nolan i ona je utemeljena na njegovom tragičnom idealizmu – „hrabrosti koja se nikada ne predaje i ne popušta”. Objavljen 1936, ovaj roman smatra se prvim velikim delom Pulicerom ovenčanog pisca Džona Stajnbeka.

10SLUŠKINJA (AH-GA-SSI)

Dvorana kultirnog centra, 14:30, 26. februar

REŽIJA: Park Chan-Wook
ULOGE: Kim Min-Hee, Kim Tae-Ri, Ha Jung-Woo, Cho Jin-Woong, Kim Hae-Sook, Moon So-Ri
JUŽNA KOREJA , 2016 | 145’

Film Sluškinja je inspirisan istorijskim krimi romanom Džeparoš Sare Voters.

Tokom tridesetih godina, u Koreji pod japanskom okupacijom, mlada devojka Suki dobija posao kao sluškinja japanske naslednice Hideko, koja živi usamljeničkim životom na velikom seoskom imanju pod budnim okom nadmenog ujaka Kozukija. Ali, sluškinja nosi tajnu. Ona je džeparoš koga je unajmio prevarant koji se pretvara da je japanski grof. Njegov je plan da navede Hideko da se uda za njega kako bi se dokopao njenog bogatstva, a nju bi potom poslao u ludnicu. Deluje kao da se sve odvija prema planu, sve dok Suki i Hideko ne otkriju neke neočekivane emocije.

Više informacija potražite na sajtu FEST-a.

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.