Film Profesionalac (Leon) reditelja Lika Besona iz 1994. godine sudbinska je priča o nasilju i ljubavi, koja nam pokazuje da se u životu sve dešava sa dobranim razlogom. Ništa nije slučajno i sve osobe koje dolaze i odlaze iz naših života nose nam neku poruku. Oni predstavljaju stepenik u večitoj potrazi za smislom, bez koga i ne vredi živeti.

L’a mour ou la mort

Kriminalne okolnosti isprepletale su kao jing i jang sudbine dvanaestogodišnje devojčice Matilde (Natali Portman) i profesionalnog ubice Leona (Žan Reno). Njoj je ubijena porodica i ostaje sama. On je spašava. Ali i on je sam, prepušten tuđini i barutu. I ne znajući, od ubica sklonila se kod ubice. I sama je poželela da to postane. Zbog ljubavi (prema spasiocu) i mržnje (prema dželatu).

Ubica je od devojčice načinio ubicu, a devojčica je u ubici otkrila dečaka. Jedno drugom su bili sve. I makar na kratko, izgledalo je da su u besmislu pronašli smisao. U njihovim špilovima nazirali su se kralj i dama pod znakom herca.

Devojčica je nadom uspela da mu skine masku. Iza lica hladnokrvnog egzekutora krila se jedna dobričina. Čovek koji pije mleko i mazi fikus. Svako jutro ga je zalivao i iznosio na sunce. Sve što je očekivala od saborca, videla je u tim brižnim gestovima.

Imala je samo jednu zamerku:

Ako je stvarno voliš, zasadi je. Biljka će uvenuti tako u saksiji, bez korena.

Na samom kraju priče, u kulminaciji zapleta naš (anti)heroj Leon ispunjava Matildinu želju i uspeva da osveti njenog mlađeg brata. Nažalost, u tom okršaju i sam gubi život. Njegova pogibija istovremeno je i poraz i pobeda. Jeste kraj, ali i neki novi početak.

Fikus je sve što joj je od njega ostalo. Zasadila ga je u dvorištu i time se njihov odnos simbolično nastavlja, uz poruku:

Da smo se u ovom besmislu mimoišli, ostali bismo samo biljke bez korena.
L’A MOUR OU LA MORT

Prva uloga Natali Portman

Danas proslavljena holivudska oskarovka, Natali Portman, imala je svega 11 godina, kada ju je u nekoj piceriji primetio jedan modni agent. Ponudio joj je angažman u svojoj modnoj kampanji, ali mala Natali čvrsto je rešila da želi da postane glumica. To i ništa drugo.

Zato se godinu dana kasnije prijavila na audiciju za film Profesionalac. Međutim, odbijena je. Reditelj Lik Beson smatrao je da je premlada za ulogu Matilde. Ipak, nijednog trenutka uporna devojčica nije posumnjala u svoj kvalitet, te se ubrzo pojavila na sledećoj audiciji koja se održala 1993. godine u Njujorku.

Tamo je odglumila scenu u kojoj kroz suze treba da saopšti Leonu vest o smrti svoga brata. Tu je pukao balon i iscureo sav raskošni talenat kojim je Beson bio zatečen. Nije mogao da poveruje da je tako olako mogao da ispusti ovakav dijamant. Fasciniran zrelom emocijom tako malog bića, Beson nije imao drugog izbora nego da prizna svoju grešku. Bez razmišljanja audicija je prekinuta, a ulogu je dobila mala Natali.

Izbačena scena

Iz prvobitne verzije filma, premijerno prikazane 1994.godine, izbačena je možda i ključna scena dijaloga između glavnih glumaca, koja umnogome objašnjava njihovo pojedinačno ponašanje, pa samim tim i celokupan odnos Leona i Matilde.

Originalna zamisao reditelja Besona bila je da film sadrži mnogo više nasilja, a da njihov emotivni odnos bude mnogo direktniji, jasniji i transparentniji. To se nije svidelo tinejdžerkinim roditeljima, pa je reditelj morao da prepravlja scenario i iseče pomenutu scenu.

Integralna, dopunjena verzija filma puštena je tek deset godina kasnije – 2004.godine, pa su mnogi gledaoci koji su rasplet videli naknadno sa decenijom zakašnjenja – ostali silno razočarani.

film Profesionalac
film Profesionalac, izvor slike: YouTube screenshot https://www.youtube.com/watch?v=VFcddqsR4Dw

Pesma iz špice Profesionalca

Dok gledate ovaj vanredni francusko-američki triler osetićete se kao da sedite sa Bogom za istim stolom, dok on meša karte ljudima. Istovremeno, osetićete se i kao smrtnik nemoćni, dok mu rolu bira svemoćni. Poraženi, kad vidite kako se neko tako lako kocka sa našim sudbinama, ipak mu verujete, al’ neće vam dodeliti srce.

Pesma is špice (Sting – Shape of my heart):

On ne igra za novac, ni za poštovanje.
On igra da bi našao odgovor.
Sveti sklad sreće, skriveni zakon verovatnog ishoda.

Dok gledate film imaćete isti onaj osećaj kao kad pijete pelin sa ledom – obliće vas hladan znoj, a gorak ukus biće u ustima i duši.

Uputstvo: Dok vam se utisci sležu odjavnu špicu pojačajte i odslušajte do kraja.

Piše: Aleksa Ćelap

(Visited 389 times, 1 visits today)

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.