Snimiti film prema knjizi je oduvek bio zahtevan posao koji podrazumeva dosta truda, ali i hrabrosti. Pitanje koje se najčešće postavlja glasi – da li je bolja knjiga ili film?

Ipak, radi se o različitim vrstama umetnosti i svaka je posebna na svoj način. Tokom 2017. godine bile su/biće prikazane neke od ekranizacija najpoznatijih romana. Da li ćemo dati prednost knjigama ili filmu, ili ih spojiti u jednu celinu, zavisi od nas samih.

Sledi lista najupečatljivijih filmskih adaptacija knjiga ove godine.

filmske adaptacije knjiga u 2017

1Stiven King ponovo na velikom platnu

Posle Isijavanja, Zelene milje, Mizera i mnogih drugih Kingovih dela, u avgustu možemo očekivati premijeru Mračne kule (The Dark tower), a u septembru klasika To (It).

Mračna kula je serijal sastavljen od osam romana naučno-fantastičnog žanra, sa elementima horora i vesterna. Adaptacija je snimljena na osnovu prve knjige pod nazivom Revolveraš, dok se pojedini likovi i priče poklapaju sa narednim delovima.

Roland Diskejn je poslednji živi pripadnik viteškog reda poznatijeg kao „revolveraši“. On živi u svetu koji predstavlja budućnost ili paralelni univerzum, post-apokaliptični Divlji zapad „koji je nastavio dalje“.

Njegov zadatak je da od Čoveka u crnom zaštiti Mračnu kulu, zdanje koje predstavlja sponu svih svetova i na taj način spreči njihov raspad.

Film je režirao Nikolaj Arkel, a ulogu Rolanda Diskejna tumači Idris Elba. Čoveka u crnom će glumiti Metju Mekonahi.

To ili Ono (It) je klasik po kome je snimljena mini-serija 1990. godine. Ulogu klovna Penivajza tumačio je Tim Kari, dok će u najnovijoj verziji uloga pripasti Bilu Skarsgardu.

Reditelj Endi Musketi izjavio je da klovn Penivajz predstavlja najgore ljudske strahove, ne ponaša se uvek isto i ne otkriva kako razmišlja.

Može se reći da je i Stiven King sličnog razmišljanja, jer je jednom prilikom izjavio da je ideju za stvaranje lika dobio na osnovu činjenice da se veliki broj dece plaši klovnova.

„Oni su stalno nasmejani, veseli i razigrani, sa nacrtanim osmesima. Iza toga se može kriti nešto mnogo gore.“

Jedno je sigurno – klovn Penivajz neće biti omiljeni lik onima koji ih se plaše.

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.