Od sednice Nastavno-naučnog veća Filološkog fakulteta koja je održana 18. septembra ove godine događaju se čudne stvari na ovom fakultetu. Naime, gotovo „preko noći“ i bez upozorenja donete su važne odluke koje idu na štetu studenata.

Studenti Filološkog fakulteta su zbog tih odluka 22. septembra organizovali protest, a to će činiti i narednih dana, dok, kako kažu, uprava ne odobri ono što zahtevaju.

Zbog čega su studenti ovog fakulteta nezadovoljni i zbog kojih odluka protestuju? Da li je na pomolu nova blokada jednog od fakulteta Beogradskog univerziteta?

Ove godine uprava Filološkog fakulteta odlučila je da ukine sedmi ispitni rok koji su bolonjske generacije do sada imale, i to dva dana pre početka šestog roka. Studenti Filološkog fakulteta su brzo reagovali i pobunili se protiv ove odluke, a fakultet je nakon toga rešio da im izađe u susret organizovanjem „produženog“ šestog roka koji se nalazi u okviru šestog roka i koji je kao takav praktično neupotrebljiv, posebno zbog toga što sami profesori mogu individualno da odluče da li će ispit održati ili ne.

Doneta je i jednako nepravedna odluka o plaćanju svakog pojedinačnog ESPB boda umesto konsultativne nastave za studente koji su već jednom nastavu odslušali. Studenti su nedelju dana pred upis produženih godina saznali da treba da izdvoje značajno veću svotu novca nego što su mislili. Naime, prethodno fiksirana cena (15.000 din) kojim je obuhvaćena usluga konsultativne nastave sada se mnogostruko povećava.

Obe stvari su studentima važne pre svega iz finansijskih razloga. Mnogima od sedmog roka zavisi budžet, mesto u studentskom domu, studentski kredit ili stipendija, završetak studija, upis na master.

„Uprava fakulteta uporno tvrdi da zbog Bolonje moraju da donose ovakve odluke koje idu samo na štetu studenata. Međutim, te Bolonje se sete samo kada plaćanje i upisivanje godine dođu na red. Bolonja nije sprovedena na našem fakultetu kako treba, pre svega, u nastavi i gradivu, a da ne pričamo o ostalom“, za naš portal izjavila je jedna studentkinja Filološkog fakulteta.

Slika sa protesta na Filološkom fakultetu 22. septembra
Slika sa protesta na Filološkom fakultetu 22. septembra

Kao cenjkanje na pijaci

Posebno je začuđujuća odluka uprave Fakulteta doneta nakon prvog protesta studenata da cenu ESPB boda snize za 40%.

Postavlja se pitanje kako je moguće da se zakoni svakog dana menjaju, da svakog dana studenti dobijaju različite informacije o novcu koji treba da uplate na račun fakulteta? Kako je moguće da akademska institucija raspolaže novcem studenata kao da je u pitanju rasprodaja u nekoj prodavnici ili na pijaci? Kako na fakultetu mogu olako da se donose ovako važne odluke?

Takođe, ako nije moguće „po Bolonji“ održati sedmi rok u oktobru, kako ga drugi fakulteti u državi imaju?

To su pitanja koja ovih dana muče studente Filološkog fakulteta i od kojih zavisi njihova budućnost. Svi koji žele da ih podrže mogu im se pridružiti u protestu.

filološki fakultet

(Visited 24 times, 1 visits today)

3 KOMENTARI

  1. Sramota je sto drzava ne reaguje na ocigledan lopovluk i bezobrazluk,jer joj je mnogo vaznije dal je Angela dobila izbore,ili je Ralf dobio srpski pasos!Kada ce se u ovoj zemlji znati neki red,ziva je enigma,a dotle ce studenti sami da se bore sa vetrenjacama!Malo je reci sramota,rec za ovu kategoriju jos nije izmisljena!

  2. NAJGORI FAKULTET IKADA!NA TAKO VAZNOM FAKULTETU DOBIJAJU SE STURA PREDAVANJA,KATEDRE SU U RASPADU JOS OD VREMENA MOG STUDIRANJA,PROFESORSKI KADAR (CAST POJEDINCIMA)OCAJ A ZAHTEVI KAO DA STUDIRATE NA PRESTIZNOM STRANOM FAKULTETU.PROFESORI DO TE MERE SUJETNI A OD NJIH TREBA DA NAUCITE NESTO!JESTE PIJACA!

  3. Apsolutno sam za protest. Ali imate jednu grešku. 7. rok nije redovni, redovnih imamo 5+1 koliko znam. Problem je što su 7. rok 4 godine koliko studiram uvek organizovali i objavljivali krajem setptembra na sednicama Parlamenta i uprave fakulteta. Kako to da sve te godine nisu radili po bolonji a sad moraju da rade?

    Kao što ste rekli, argument bolonja se povlači samo onda kad odgovara upravi.

    Kad imamo po 3 sata pauze između predavanja, kada ne možemo da položimo ispit sa dovoljno bodova sa predispitnih, kada nas na nekim predmetima primoravaju da prisustvujemo na 100% predavanja – tad bolonja ne postoji.

    Fil. Fak. at it’s best.

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.