Septembra 1969. godine, za vreme Vijetnamskog rata, rok bend Creedence Clearwater Revival izdao je pesmu Fortunate Son, zajedno sa još jednim singlom. Ova pesma će vremenom postati antiratna himna svog doba.

Ko su Creedence Clearwater Revival?

Creedence Clearwater Revival (CCR) su američki rok bend koji je stvarao krajem 1960-ih i početkom 1970-ih godina. Izdali su sedam studijskih albuma, a njihov prvi hit bila je pesma Susie Q. Spadaju u jednu od retkih muzičkih grupa koja je u toku jedne godine (1969) izdala čak tri albuma.

Njihovi najveći hitovi su Have You Ever Seen the Rain, Down On the Corner, Bad Moon Rising i Looking At My Back Door. Hit Tine Tarner Proud Mary zapravo je obrada pesme CCR-a.

creedence_1

Grupa se raspala 1972. godine i nikad više se nije okupila u istom sastavu. Godine 1993. ušli su u Rock and Roll kuću slavnih.

Nastanak i poruka pesme

Kritika „militantnog patriotizma“ i elite koja podržava upotrebu vojne sile, a pritom ne učestvuje sama u ratnim sukobima, može se odrediti kao osnovna ideja ove pesme. Ona ne kritikuje direktno Vijetnamski rat nego govori o nepravdi koju donose klasne podele kada je u pitanju slanje omladine u rat.

fortunate_sonPesmu Fortunate Son napisao je Džon Fogerti, frontmen CCR-a. Događaj koji mu je poslužio kao inspiracija bilo je venčanje Dejvida Ajzenhauera, unuka Dvajta Ajzenhauera, i Džuli Nikson, ćerke Ričarda Niksona.

Prema njegovim rečima, pesma je nastala za dvadesetak minuta, u naletu besa. Vijetnamski rat je bio u toku, mladi Amerikanci su ginuli tamo negde, ne znajući za šta se uopšte bore, a elita je sedela kod kuće i uživala u lagodnom životu.

Bogati nisu morali da šalju svoju decu u rat. Njihovi sinovi bili su povlašćeni, otuda i naziv pesme – Fortunate Son (u prevodu: „srećni sin“). Srednja klasa i siromašni po tom pitanju nisu imali izbora.

Pesma je napisana iz ugla američkog vojnika u Vijetnamu, pripadnika radničke klase, koji nije mogao da izbegne učešće u ratu jer nije „senatorov sin“. Iako imaju antiratnu poruku, stihovi ne osuđuju one koji su otišli u rat.

Ukratko, Fortunate Son je vanvremenska priča o bogatima koji pokreću rat, a potom šalju decu siromašnih da u njemu ginu.

Uticaj pesme

Pesma je dostigla veliku popularnost i postala simbol borbe protiv vojnih intervencija i elitizma. Časopis Rolling Stone uvrstio je u Top 500 najboljih pesama svih vremena, gde se našla na 99. mestu. Korišćena je kao filmska muzika u filmu Forest Gump. Obradili su je mnogi poznati izvođači, kao što su U2, Pearl Jam, Brus Springstin i Bob Seger.

Zanimljivo je da mnogi pesmu Fortunate Son pogrešno tumače kao patriotsku pesmu. U tom smislu, doživela je istu sudbinu kao i pesma Born in the USA Brusa Springstina, koja je objavljena 1984. godine.

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.