Kada mu je davne 1907. godine stiglo pismo sa molbom da čitaocima preporuči 10 dobrih knjiga, čuveni psihijatar Sigmund Frojd, odgovorio je sledeće:


Upitali ste me da vam navedem „10 dobrih knjiga, suzdržani od bilo kakvih daljih objašnjenja. Stoga mi je data mogućnost ne samo da izaberem knjige, već i da interpretiram vaš zahtev.

Sklon sam obraćanju pažnje na detalje, pa se moram osloniti na vaše izražavanje, kojim navodite ovaj enigmatični zahtev. Niste rekli „10 najboljih knjiga (u čitavoj književnosti)“, jer u tom sličaju, među mnogim drugim, ne bih mogao izostaviti Homera, Sofoklove tragedije, Geteovog Fausta, Šekspirovog Hamleta, Magbeta, itd..

Niste rekli ni „10 najznačajnijih knjiga“, među kojima bi mesto morala pronaći i naučna dostignuća poput Kopernikovih, ili dostignuća starog fizičara Johana Vejera, Darvinovo Poreklo čoveka, i mnoga druga.

Niste me pitali ni za omiljene knjige, u koje bih svrstao Miltonov Izgubljeni raj i Hajneovog Lazarusa.

Mislim, stoga, da je u vašoj rečenici poseban akcenat stavljen na reč „dobre“, kao i da ovim izrazom ciljate na knjige na koje pojedinac gleda kao i na „dobre“ prijatelje — knjige u kojima je pojedinac uživao i rado ih preporučuje drugima, ali na način takav da osećaj sopstvene malenkosti naspram veličine tih dela nije naročito istaknut.

Navešću zato deset „dobrih“ knjiga koje su mi pale na pamet, bez preteranog razmišljanja.

Sigmund Frojd

10 dobrih” knjiga

  1. Multaluli, Pisma i dela
  2. Radjar Kipling Knjiga o džungli
  3. Anatol Frans Na beloj steni (Sur la pierre blanche)
  4. Emil Zola Plodnost
  5. Dimitrij Mereškovski Da Vinčijeva romansa
  6. Gotfrid Keler Ljudi iz Seldvila
  7. Konrad Ferdinand Majer Hutenovi poslednji dani
  8. Tomas B. Makaole Kritički i istorijski eseji
  9. Teodor Gomperc Antička filozofija
  10. Mark Tven Skice

Ne znam šta nameravate da uradite sa ovom listom. Deluje previše neuobičajeno, čak i meni.

Svojim zahtevom da navedem „10 dobrih knjiga“, dotakli ste se teme na koju bi neizmerno mnogo toga moglo biti rečeno. Stoga bih ovako zaključio svoj odgovor, kako ne bi postao još informativniji.
Iskreno Vaš,
Sigmund Frojd

(Visited 301 times, 1 visits today)

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.