Salvador Dali bio je u potpunosti svoja umetnost. Živeo je u stilu svog stvaranja, uvek na ivici, uvek u strahu od prestajanja. Kohezija njegove bolesti, talenta, intelekta, i ambicija dovela ga je u sam umetnički vrh. Priče koje su ostale za Dalijem tvore sliku njegovog života u izmaglici slave i moći, onirične opijenosti i umetnosti tako bizarne i stravične, egocentrične i depresivne, mazohističke i genijalne.

Priča velikog Dalija započinje sa pričom o jednoj ljubavi. O jednoj ženi i braku, o vernoj pratilji i muzi. O njenoj beskrajnoj brizi i negovanju Dalijevog uma, o upornosti i veri koja je dovela do ostvarenja i uspeha slavnog umetnika.

Gala Dali
Dali i Gala

Uticaj Gale na Dalijevu umetnost

Gala je bila deset godina starija od Dalija. Upoznali su se kada je njemu bilo 26. godina. Ona je prepoznala njegov veliki talenat i osetila umetničku dušu, a zatim odlučila da da sve od sebe kako bi ostvarila potpuni potencijal tih dveju jednakosti.

Kada su se venčali Dali je bio samo još jedan siromašan i neznani umetnik. Slikao je i crtao po svemu što je video, a njegova umetnost bila je haos. Tek po dolasku Gale u njegov život nastupila je disciplina i stremljenje ka stvarnom slikarstvu, ali i drugim oblicima prave umetnosti.

Gala Dali
Gala i Dali

Govorila mu je da mora da slika kao stari majstori uljem i na platnu, i on je tako i započeo koračati svojim nadrealizmom. Isprva Dalijeve slike, iako dobro dočekane od strane tadašnjih kritičara, nisu uopšte bile prodavane, te je Gala sama putovala po Španiji i noseći ih sa sobom, pokušavala svuda da proda slike svog muža.

Boravak u Americi

Godine 1939. oni odlaze u Ameriku, u potragu za slavom. Dali se dopao Amerikancima odmah. Bio je pravi šoumen. On i Gala bili su savršen par ekscentrika posmatran kroz prizmu šire publike. Priređivali su maskenbale koji su opčinjavali Holivud.

Hičkok ga je angažovao da naslika viziju sna za film Začaran, a Volt Dizni tražio je od njega da radi na animiranom filmu koji će prikazati svetlo nadrealizma i približiti taj pravac očima javnosti. Destino je kratak animirani film objavljen tek 2003. godine pošto je u vreme kada je nastao bio suviše nadrealan da bi bio prikazan.

Gala Dali
U Njujorku

Njegove slike počinju da se prodaju tek 1943. kada su mu bogati bračni par iz Kolorada, Rejnold i Elenor Mors, videvši na izložbi njegova dela postali doživotni pokrovitelji. Od tada cene njegovih slika rastu.

Gala – menadžer Salvadora Dalija

Salvador Dali penje se u sam vrh i njegovo ime uskoro postaje veće od svih mu savremenika. Gala je bila ključni element njegovog uspeha. Bila je vodilja, stub oslonac, po Dalijevom mišljenju – njegova kraljica. Kako je i sama govorila, ona je vodila računa o životu, a on se starao o umetnosti.

Prodavanje slika, računi, novac, ugovori, sve je ono što Dali nije umeo. To je radila Gala – pod stalnim pritiskom njegove slave živela je i brinula o svemu. On je bio potpuno nesposoban za stvarni svet, nije znao vrednost novca, i nije razlikovao valute. Jedna anegdota govori o tome kako je taksisti platio sto dolara umesto deset, ne znajući uopšte koliko je to.

Kriza u braku

Kriza u braku nastaje kada Gala najednom u tamnoj senci svog muža stiče reputaciju žene sa kojom se ne treba šaliti, žene uvek spremne za sukob. Stara požuda prema mlađim muškarcima ponovo se javlja i ona započinje svoje afere, koje Daliju nisu smetale.

Njihov odnos vrtoglavo se menja, i pod mračnom piramidom slave zajedno i bespovratno odlaze u pervertirane stvarnosti. Dali i Gala sa maskenbala prelaze na priređivanje orgija. Ludost traje, Gala i Salvador postaju sve dalji, ali površinski posmatrano na toj velikoj pozornici, ostaju savršen par.

Vraćaju se u Španiju, pod izgovorom da je Dali izgubio inspiraciju, da ne može da stvara i da mu treba dom. U jednom selu kupuju malu kuću misleći kako će se povući od sveta i uspostaviti staru ljubav punu umetnosti i razumevanja. Međutim to se pokazalo kao greška. Gala je želela samoću i smiraj, zadvoljstvo i užitak, a Dali pažnju i život u svetlu svoje slave.

Dalijeva afera sa Amandom Lir

Gala počinje da živi nezavisno od Dalija i sve češće odlazi na putovanja sama. Neskriveno zavodi mladiće i sa njima vodi otvorene afere. Dali je uvek govorio kako je to divno i kako ga fascinira, što je jedna stara žena i dalje sposobna da zavodi mlade. Nije prestajao da je voli.

Gala Dali
Amandra Lir, Gala i Salvador Dali

Tokom jednog boravka u Parizu 1965. godine Salvador Dali se i sam upušta u aferu sa tada čuvenom manekenkom Amandom Lir sa kojom provodi narednih petnaest godina života. Gala je prihvatila Amandu i jedno vreme njih troje putovali su zajedno i čudili javnost svojom pojavom. Konačno, Gala traži od Dalija da joj kupi obećanu vilu u Pubolu i da je ostavi na miru. On je održao reč i Gala zauvek odlazi.

Njen odlazak pogodio je Dalija više nego što je to isprva pokazao. Ostao je sa Amandom, ali je i dalje idealizovao svoju kraljicu. Ona je za njega uvek ostala nedostižna boginja, majka i vodilja, spas i utočište. Zabranila mu je posete i rekla da može da dolazi samo kada dobije pismeni poziv. Jedini stub koji ga je držao najednom se izmakao.

Dalijev život bez Gale

Po ulasku u sedamdesetu godinu života oboleva od Parkinsonove bolesti, koja direktno utiče na njegovo slikanje. Kada je Gala to čula bila je ljuta. Govorila je za njega da je beskoristan, da ne treba da postoji ako ne slika. Postala je gramziva i uplašena za svoju budućnost i u Daliju, pored sve ljubavi koju su nekada delili, videla je izvor novca.

Gala Dali
Poslednji dani

Gala nekoliko godina kasnije umire i Dali se uskoro sasvim povlači u sebe i ne napušta tamne prostorije svog zamka. Odbijao je da pije vodu i time umalo dozvao smrt. Njegovo ponašanje protumačeno je kao suicidno i pojavile su se glasine da je već dva puta pokušao da se ubije. U dvorcu izbija požar i Dalija ponovo jedva spašavaju. Pet meseci ostaje u bolnici, a u posetu mu dolazi čak i španski kralj Huan Karlos.

Poslednje godine svog života provodi u privatnim odajama svog muzeja, u potpunoj tami i teškoj depresiji. Čovek čudesnih brkova i genijalno ludačkog pogleda, koji je nekad uzimao svu pažnju, sada je bio samo tamna senka koja šapuće mračne reči. Godine 1988. zbog naglog slabljenja srca ponovo se vraća u bolnicu. Naredne godine, u toku svoje omiljene predstave Tristan i Izolda, veliki umetnik umire, bez Gale.

(Visited 237 times, 1 visits today)

3 KOMENTARI

  1. kako ga je ona ‘stvorila’? nije ga ničemu naučila, samo je sugerisala neke stvari. sugestija može biti važna, ali sugestija NE STVARA umetnika. pomislih da je neka nesrećna feministkinja ovo pisala.

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.