Jedna od većih noćnih mora srednjoškolaca je onaj školski čas kada se obrađuje delo Franca Kafke. Sva sreća, pa razgovor o Procesu brzo pređe na temu nemislosrdnog državnog aparata i otuđenosti čoveka u svetu birokratije. Onaj ko hoće da zaista razume Kafku, danas mora i može da posegne za nekoliko stotina radova napisanih u pokušaju da se delo ovog pisca protumači.

Franc kafka Metaorfoze Preobražaj

Međutim, 1917. godine o Kafkinom delu nije se ozbiljno ni pisalo ni razmišljalo. Ali, 1917. je Kafka još uvek bio živ. Stoga je jedan nemački doktor potražio pomoć direktno od autora Preobražaja – od tumačenja ove pripovetke zavisila je ni manje ni više nego njegova doktorska čast i ugled u porodici.

 

Berlin-Šarlotenburg, 10.april, 1917.

Dragi gospodine,

Vi ste me rastužili.

Kupio sam vaš Preobražaj na poklon mojoj rođaci. Ali, ona nije u stanju da razume priču. Moja rođaka dala je knjigu svojoj majci, koja je takođe nije razumela. Majka je dala knjigu mojoj drugoj rođaci, koja takođe nije imala objašnjenje. Sada pišu meni: očekuju da im ja objasnim priču jer sam ja doktor u našoj porodici, ali ja sam u problemu.

Gospodine! Proveo sam mesece u rovovima razmenjujući udarce sa Rusima, a da nisam ni trepnuo. Ali ja ne bih mogao da podnesem da izgubim poštovanje mojih rođaka. Samo mi vi možete pomoći. Morate, jer ste me vi i doveli u ovu nepriliku. Stoga vas molim da mi kažete kako moja rođaka treba da shvati Preobražaj.

Sa najvećim poštovanjem, 
dr Sigrfid Volf

2 KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.