Već više od godinu dana željno iščekujemo sedmu sezonu jedne od najgledanijih serija ikada – u pitanju je serija Igra prestola. Odbrojavanje se približava kraju, a do početka prve epizode naredne sezone deli nas svega nekoliko dana.

Valjalo bi da se dobro pripremimo za novu sezonu i prisetimo kako se završila šesta sezona, da bismo znali šta bismo mogli da očekujemo dalje. Iako je serija već nebrojeno puta pokazala da od nje uvek možemo očekivati neočekivano, trejler za seriju nam u naznakama otkriva šta će se desiti, što otvara dosta prostora za potkrepljene ili nepotkrepljene spekulacije obožavatelja serije.

Napomena: serija se već neko vreme ne drži radnje koja je opisana u knjigama Dž.R.R. Martina, tako da ni čitaoci ne mogu pretpostaviti ishod sedme sezone. Naredni tekst ima obilje spojlera i teorija fanova.

Opkoljena Sersei Lanister

U petoj sezoni Sersei je rekla da su vera i kruna dva stuba koja zajedno drže svet, i ako se jedno sruši i drugo će. Izgleda da je na ovu izjavu zaboravila, s obzirom na to da je na kraju šeste sezone raznela stubove vere, tj. Visokog Vrapca i njegove vrapčiće, kao i druge likove koji su nam bili dragi (čitaj: kraljica Merdžori).

U trejleru za seriju Sersei korača ka ogromnoj mapi Vesterosa, koja je naslikana na podu. Sersei je u prilično nezgodnoj situaciji: fale joj saveznici, ali zato neprijatelja ima na pretek.

Naime, ima neprijatelje na istoku – Deneris sa svojim zmajevima i mnogobrojnom vojskom; neprijatelje na zapadu, to bi mogao biti Euron Grejdžoj, koji je nekim čudom uspeo da sagradi hiljadu brodova i njima doplovi sa Gvozdenih ostrva. Možda je neprijatelj, a možda nova bračna ponuda za Sersei.

Nije sasvim jasno ko su neprijatelji sa juga, oštrica sa trejlera bi mogla ukazivati na nekog iz Dorne, a neprijatelj sa severa je Džon Snežni sa svojom ekipom.

Sersei na gvozdenom prestolu

Sersei je prilično entuzijastična i krvoločna sa željom da sve neprijatelje uništi. Sumnje da neće ostati dugo na Gvozdenom tronu su prilično opravdane, Sersei je uvek bila mnogo više sebična i razmetljiva nego taktična, to ju je i dovelo dotle da nema puno saveznika. Uz sebe i dalje ima zombija Planinu, čiji apetit za rascopavanjem glava ne sme biti zanemaren, kao i vojsku Lanistera, tj. ono što je od vojske ostalo.

Džejmi je i dalje na strani svoje sestre, možda ne zadugo. Već je jednom bio u stanju da zaustavi Ludog kralja, ništa nam ne obećava (pogotovo ne njegove facijalne ekspresije koje se vide na trejleru) da uz svoju sestru stoji srcem i dušom. Jedno je sigurno, ako se Džejmi ne pobrine za svoju sestru, mnogobrojni neprijatelji hoće.

Deneris se vraća svojim korenima

Za razliku od Sersei Deneris ima gomilu saveznika i ona ozbiljan je kandidat za Gvozdeni presto. Ona se u sedmoj sezoni nije odlučila da odmah napadne Kraljevu luku, već joj se postepeno približava. Trejler nam otkriva da je Deneris, napokon, na obalama Vesterosa, tačnije na ostrvu Zmajev Kamen.

Osvajanje Zmajevog Kamena je verovatno prilično emotivno za nju, jer se baš na ovom mestu rodila. Ovde je i uspela da ostvari svoj cilj i dokopa se Vesterosa. Denerisina pojava na Vesterosu u pratnji Tiriona daje seriji još veću dinamiku.

Rat više nije blizu, rat je tu – zima je stigla.

Deneris na Zmajevom Kamenu

Deneris zauzima presto Zmajevog Kamena, presto na kome je nekada sedeo Stanis. Majka zmajeva planira sa svojim saveznicima dalje osvajačke strategije na još jednoj ogromnoj mapi.

Pri ulasku u Zmajev Kamen sačekala ih je Milisandra, koju je u šestoj sezoni Džon Snežni oterao iz Zimovrela. Može se samo nagađati o njenoj daljoj ulozi, ali sasvim sigurno se nije tu slučajno našla dok Deneris osvaja Zmajev Kamen. Da li će u budućnosti možda Milisandra i Deneris sarađivati?

Kralj Severa ponovo u Zimovrelu

Starkovi su se vratili kući. Na kraju šeste sezone u bici kopiladi uspeli su da osvoje svoj dom, Zimovrel. Remzi Bolton je tu izvukao deblji kraj i završio izuzetno bolnom smrću (u kojoj su mnogi obožavatelji uživali). Sada Starkovi ponovo vladaju Zimovrelom i imaju ambiciju da osvajaju dalje, uz Davosa na svojoj strani.

Džon Snežni, kralj severa

Harmoničan odnos Sanse i Džona verovatno ima nameru da uništi niko drugi do Piter Bejliš. On govori Sansi da su joj braća poginula, a da je ona uspela da opstane. To usađuje sumnju da on želi da odvoji Sansu od Džona i nastavi da je koristi kao svoju lutku. Nadajmo se da će Sansa ovo prozreti.

Sansa i Piter BejlišPostoji i velika verovatnoća da Bejliš vrlo dobro zna koje je poreklo Džona Snežnog. Takve spekulacije stvara scena iz trejlera gde Džon davi Bejliša baš pored Lijaninog spomenika, koja je, uzgred, Džonova prava majka. Mnogi drugi smatraju da će Džonu identitet njegovih roditelja otkriti Bren Stark, koji je u prošloj sezoni imao prilike da to sazna iz svojih vizija.

Još neko želi da se približi Zimovrelu – Arja Stark neumorno napreduje ka severu, to je jedino što znamo.

Možda će usput precrtati još nekoga sa svog spiska? Da li će uspeti da nađe Džona Snežnog? Milisandra je Arji jednom prilikom rekla da je videla u njenim očima razne druge oči koju je Arja ugasila i da će se njih dve još jednom videti. Da li će se ovaj susret desiti u sedmoj sezoni?

Da li su Beli hodači pretnja?

U knjizi se Beli hodači ne pojavljuju uopšte toliko kao u seriji. Pored toga, u knjizi Beli hodači nikad nisu prešli Zid, što znači da ne predstavljaju neku pretnju Vesterosu, koji i bez njih ima dovoljno problema sa ratovima.

S obzirom na to da je u seriji hodačima data posebna pažnja, ne može se sa sigurnošću znati koja će njihova uloga biti u sedmoj sezoni. Iz šeste sezone znamo da je Sem otišao u veliku biblioteku Citadele ne bi li pronašao oružje protiv Belih hodača.

Beli hodač

Bili pretnja ili ne, oni sigurno neće mirovati u sedmoj sezoni. Već se u najavi serije vidi kako Divlji narod trči kroz sneg severno od Zida, verovatno baš od Belih hodača. U seriji sigurno sledi i neki okršaj između Belih hodača i Divljeg naroda. Ko će pobediti u takvom okršaju?

Pored ovih postoji još pregršt pitanja na koje bi sedma sezona trebalo da nam da odgovor. Očekivanja su velika, internet je prepun raznih teorija fanova. Atmosfera se zahuktava, a nestrpljenje raste.

Mi znamo gde ćemo biti 17. jula u tri izjutra, verovatno sa kokicama u rukama. Ostaje nam samo da dočekamo taj datum i otkrijemo šta je od tih različitih teorija i predviđanja sa interneta tačno.

(Visited 47 times, 1 visits today)

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.