Iyeoka Ivie Okoawo je pre svega poznata kao autor i izvođač pesme Simply Falling čiji oficijalni video na YouTube kanalu do sada ima blizu pedeset miliona pregleda. Pažnja posvećena ovoj pesmi prevazilazi slušanost njenih ostalih pesama, ali se ipak ne može reći da je ova amerikanka nigerijskog porekla samo još jedan one-hit wonder fenomen.

Popularnost ove pesme bi trebalo da bude povod slušaocima da se bolje upoznaju sa stvaralaštvom ove umetnice, jer bi se u suprotnom mogao steći utisak da je Ijoka samo jedan dobar podražavalac muzičkog stila prerano preminule Ejmi Vajnhaus.

Iyeoka Ivie Okoawo
Iyeoka Ivie Okoawo

Pre nego što je započela svoju muzičku karijeru, Ijoka je bila farmaceut, što je veoma uticalo na njen umetnički pogled na svet. Kao pesnikinja, pevačica i borac za ljudska prava Ijoka danas pokušava da istakne upravo isceljujuću ulogu umetničkog izraza, što je za sada prava retkost, s obzirom na to da se ova tamnoputa umetnica iz Bostona vezuje pre svega za popularnu kulturu a ne za klasičan model muzikoterapije.

Svoje umetničko delovanje Ijoka je započela kao pesnikinja istovremeno pokušavajući da svoju poeziju uklopi u muzičku pratnju instrumentalnog benda, uz eksperimente sa  različitim muzičkim stilovima poput bluza, džeza, roka, hiphopa, ali i elektronske i tradiconalne nigerijske muzike.

Sve je to dovelo do toga da njena poezija bude prilagođena formi pop pesme, ali i da Ijoka iskaže svoje zavidne pevačke sposobnosti. U svemu tome njena poetska ozbiljnost nije bivala umanjena, a u prilog tome govori i činjenica da je 2009. godine Ijoka Okoavo osvojila prvu nagradu na Individualnom svetskom šampionatu slem poezije održanom u Americi.

Izvorno značenje reči Iyeoka na Esen jeziku jeste želim da budem poštovana i upravo na tome je zanovana njena umetnost i aktivizam. Na svojim dirljivim i teatralnim nastupima Ijoka poziva na revoluciju zasnovanu na ljubavi i poštovanju, dok njeni tekstovi često govore o tome da je potrebno vratiti dostojanstvo potlačenom ljudima širom planete.

Može se reći da su Ijokini nastupi danas dobra sinteza lajfkoučinga i džez-rok koncerta, s obzirom da Ijoka sa svojim bendom najčešće nastupa na evropskim i svetskim džez festivalima, i baš na takvim mestima svoj muzički performans upotpunjuje snažnim motivacionim govorima.

Inače, do sada Ijoka je objavila četri albuma, od kojih je najviše uspeha imao Say Yes iz 2010. godine na kome se nalazi pomenuta Simply Falling, dok je njen poslednji album Gold iz 2016. svojim nekomrecijalim stilskim eksperimentima pokazao da Ijoki mnogo više odgovara status nezavisnog umetnika, a da prekomerna milionska gledanost njenih muzičkih videa nije prioritet za nju.

Piše: Milan Matović

(Visited 26 times, 1 visits today)

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.