Lemijeva knjižara, jedna od retkih antikvarnih knjižara u Srbiji i svakako jedina u Novom Sadu, je pred zatvaranjem i povodom toga je organizovana akcija koja motiviše ljude da posete knjižaru i kupe jednu knjigu.

Problem je nastao zbog dugova koji su se tokom godina nagomilali usled nedostatka komunikacije gradskih ustanova i Lemijeve knjižare. Dok vlasnik knjižare, Milenko Vlaisavljević, bije formalnu bitku, mi smo se odlučili da mu pomognemo na drugi način.

lemijeva knjižara
Lemijeva knjižara

Na Fejsbuku je pokrenut događaj (event) pod nazivom Kupi knjigu u „Lemijevoj knjižari“ i podrži kulturu! koji za cilj ima da animira što više ljudi da odu i pomognu ovaj kulturni kutak tako što će kupiti jednu knjigu (nije zabranjeno i više) u narednih nedelju dana (nije zabranjeno i kasnije) i time podržati kulturni život ovog grada. Lemijeva knjižara je postalo mesto okupljanja za sve one koji vole i cene pisanu reč.

Ovo je knjižara koja daleko prevazilazi definiciju ovog pojma i može se opisati kao oaza za sve ljubitelje kulture, znanja i dobrog razgovora. Ta oaza, na čelu sa legendarnim Milenkom Vlaisavljevićem Lemijem, svojim angažmanom je uspela da postane mnogo više. Rezultat je i nastanak Pokreta uličnih čitača čiji je zadatak da obeleži rođendane poznatih pisaca čitanjem odlomaka njihovih dela na njihov dan.

Lemijeva knjižara
Lemijeva knjižara

Mi smo tu da pokažemo da kulturna bogatstva ovog grada ne mogu nestati tek tako, da ćemo se za svako boriti. Pozivamo vas da odete do Lemijeve knjižare, u Puškinovu 40, na Limanu, uzmete knjigu i pokažete ne samo da vam je stalo do kulture ovog grada nego i da vam je stalo do lične kulture i razvoja koje nesumnjivo knjige donose.

Piše: Đorđe Ivanović

(Visited 25 times, 1 visits today)

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.