„Školovano neznanje je naša najveća bolest!“, govorio je Juraj Neidhardt. Rođen početkom 20. vijeka jednom rečenicom je opisao i današnje stanje, no on nije po tome toliko poznat.

Juraj Neidhardt je poznat po svojim djelima iz oblasti arhitekture. Rođen je u Zagrebu 1901. godine, a porijeklo vodi iz ugledne porodice zanatlija iz njemačke pokrajine Vutenberg. Arhitekturu je završio u Beču kod čuvenog evropskog arhitekte Petera Berhensa. Nakon što je diplomirao nastavio je rad u Berhensovom ateljeu. Nakon toga je prešao u Pariz gdje rad nastavlja u ateljeu kod Le Korbezijea.

juraj neidhardt
Juraj Neidhardt

U Bosnu i Hercegovinu je došao 1937. godine i svoj rad na ovim prostorima započeo u Zenici.

Tamo postavlja koncept stambene arhitekture za radničke porodice. Trudio se da ono što sagradi bude po mjeri same tradicije, ali unio je tu i svoja znanja iz ateljea. Projektovao je nova naselja s karakterističnim radničkim zgradama, od kojih su možda najpoznatiji tzv. ešovi,  jednospratne zgrade sa  4 stana, kojih u Zenici ima 47. Uradio je i prvi Generalni urbanistički plan u istoriji Zenice 1955. godine. Predlagao je da se u Zenici tri kuće (Kajmekamova kuća, Daića i Dominijev čardak) sačuvaju i renoviraju, ali to vlasti nisu dozvolile.

juraj neidhardt

Značajan dio njegovog i privatnog i radnog života vezan je za gradić Vareš. U Varešu se arhitekta i oženio. Tamo je on projektovao samački hotel za 250 radnika, prvi takve vrste u Jugoslaviji. Taj „hotel za bećare“, kako ga je zvao projektant, bio je komforan, sa stambenim i društvenim prostorijama, punim pansionom, restoranom, svim higijenskim prostorijama, terasom na krovu, tuševima, prostorom za sunčanje radnika.

Kao Neidhardtova ideja proistekle su kuće sa dva ulaza tzv. dvokuće. Po tome je naročito poznat jedan mali gradić Ilijaš.

juraj neidhardt
Zgrada Parlamenta BiH

Juraj Nedihardt će ostati zapamćen i po skijaškoj kući na Trebeviću, zgradi Filozofskog fakulteta, Hemijsko-fizikalnom institutu i Domu izviđača u Sarajevu. Dao je urbanističko rješenje jezgra Marijin dvor u Sarajevu. Najveći spomenik ovog velikog arhitekte jeste zgrada Parlamenta BiH.

13. jula 1979. godine u Vojnoj bolnici umro je veliki čovjek i arhitekta Juraj Neidhardt. Sahranjen je na groblju Bare, a njegova vrhunski urađena zdanja i danas govore o tom čovjeku.

(Visited 57 times, 1 visits today)

1 KOMENTAR

  1. Zgrada parlamenta na slici je jako puno promjenjena nakon rata. Ovo sada je potpuno drugacije rješenje od prvobitnog dijela.

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.