Kada gledamo na ovaj kultni dupli album 26 godina kasnije, možemo zaključiti jedno: Eksl Rouz i družina su se udaljavali, bend je bio na ivici raspada, ali su njihova kreativnost i muzički izraz bili na svom vrhuncu. Ovo je priča o jednom od najčuvenijih duplih albuma kultne grupe Guns N’ Roses, Use Your Illusion.

Aprila 1990. godine, originalna postava benda Guns N’ Roses odsvirala je svoj poslednji koncert u originalnom sastavu. Tačnije, bio je to nastup na Farm Aid humanitarnom koncertu koji je prenosila nacionalna televizija, a koji je bio sve samo ne slavan kraj petorke koja je osnovala ovaj bend.

Stiven Adler, Sleš, Eksl Rouz, Izi Stredlin i Daf Mekejgan
Stiven Adler, Sleš, Eksl Rouz, Izi Stredlin i Daf Mekejgan

Početak kraja

Kompletan set je bio katastrofalan, a desilo se i nekoliko bizarnih momenata koji su ukrali šou. Najupečatljiviji među njima je verovatno priredio Stiven Adler koji se, ohrabren pićem, bacio potrbuške u pravcu svojih bubnjeva. Kao da namera nije bila sama po sebi dovoljno blamantna, desilo se i to da je ‒ promašio, i to za oko metar i po. Besni Eksl Rouz je koncert završio rečima „Good fuckin’ night‟, što je godinama kasnije poslužilo kao ironičan poklič kojim su Gansi obeležili ponovno okupljanje tri petine glavne postave.

Međutim, u tom trenutku bio je to jasan znak da se čaša prelila, a da se verovatno najpopularniji bend u tom trenutku i definitivno raspao ‒ ostalo je samo da mu se i konačno proglasi vreme smrti.

Ono što je fascinantno jeste činjenica da se razdor u bendu odvijao uporedo sa snažnim talasom umetničke inspiracije. Jedna od pesama koja je izvedena na Farm Aid koncertu (ili bar njena osakaćena verzija, jer Adler nikako nije uspevao da nauči da je odsvira) bila je pesma Civil War, moćna balada koja će kasnije otvoriti drugi disk ogromnog opusa od 30 pesama (plus još 5 na deluxe izdanjima) u trajanju od dva i po sata. Na ovoj pesmi bend je naporno radio tokom čitave 1990. i delom 1991. godine.

Use Your Illusion ‒ zaostavština rok legendi

U godinama koje su usledile nakon raspada benda, Sleš je upoređivao Use Your Illusion I i II sa još jednim epohalnim delom rokenrola ‒ u pitanju je White Album čuvenih Bitlsa (iako je uvek isticao da Use Your Illusion nije bio jednako dobar).

Use Your Illusion I
Use Your Illusion I

Use Your Illusion je predstavljao spoj neobuzdanih brzih pesama, strastvenih balada koje su se mogle svrstati u rok operu i dekadentnih kratkih numera. Dupli album pokriva čitav rokenrol dijapazon, od Don’t Cry koja jadikuje nad propalom vezom, November Rain (ko da zaboravi možda i najbolji spot ikada snimljen) i Estranged koje vode ka svojevrsnoj optužnici rok kritičara Get in the Ring, sve do mizoginih Bad Obsession i Back Off Bitch.

„Tu vam se nalazi 35 pesama Gansa koje su sve ono što je ovaj bend bio,‟ rekao je Sleš jednom prilikom. „Za većinu bendova, potrebno je da prođe 4-6 godina pre nego što bi bili u stanju da osmisle i naprave ovako nešto.‟ No, kao i White Album, i ovo je primer muzičkog genija usred potpunog kraha jednog od kultnih bendova.

Use Your Illusion II
Use Your Illusion II

Bend je počeo ozbiljnije da razmatra album koji bi usledio nakon toliko uspešnog, sada već kultnog debi albuma, Appetite for Destruction već u leto 1989. tokom uspešne stvaralačke sesije koja je okupila bend u Čikagu. Izi Stredlin, koji se tek bio otreznio (što od pića, što od droge) zbog čega je često putovao odvojeno od ostalih članova benda, bio je naročito produktivan i pun ideja.

„Izi nam je doneo osam pesama, u najmanju ruku,‟ rekao je Rouz 1990. „Sleš je doneo jedan čitav album. Ja sam doneo jedan album. Daf je znao svačiji materijal i unazad. Tako da smo imali, otprilike, 35 pesama koje su nam se dopadale i hteli smo da ih sve izdamo. Bili odlučni da u tome i uspemo.‟

Iz ovog sastanka u Čikagu izrodile su se redom, između ostalih, i pesme Estranged (koja je posvećena Rouzovom razvodu od Erin Everli, ćerkom slavnog rokera Dona Everlija), rok hitovi Bad Apples i Pretty Tied Up. Dok su bili u elementu, uspeli su da završe i pomenutu pesmu Get in the Ring, u kojoj su se obračunali sa kritikom, svojevrsnu odu frustraciji Dead Horse, Mekejganovu posvetu preminulom Džoniju Tandersu (iz benda New York Dolls) So Fine i mračnu 10-minutnu energičnu pesmu Coma.

Ova poslednja numera naročito je važna zbog svog teksta koji sadrži jedan od najdramatičnijih ali i najdoslovnijih stihova u opusu Gansa: Molim vas, razumite me/ Please understand me. Čitava ličnost frontmena Gansa svela se na taj jedan stih.

Kako su se raspali Guns N’ Roses?

Pod ovakvim naletom, Gansi su počeli da snimaju udarnički već januara 1990., nešto preko godinu dana nakon objavljivanja EP-a Lies, rešeni da presnime i Civil War, pesmu koju su grubo osmislili još 1988. ali su je kasnije poklonili kompilaciji koja je sakupljala novac za rumunske siročiće. Gotovo istog momenta, Adlerov problem sa drogom postao je nepremostiva prepreka.

Logo benda Guns n' Roses
Logo benda Guns N’ Roses

Kako se navukao na heroin, a nije mu bilo strano da ga koristi i tokom snimanja, događalo mu se da zaspi za bubnjevima. „Rekao sam Slešu: Čoveče, toliko mi je loše da ne mogu to da uradim sada,‟ prisetio se originalni bubnjar Gansa jednom prilikom. „A on mi je rekao: Ne možemo da traćimo novac. Moramo ovo da uradimo sada.‟

Bilo je jasno ‒ snimanje se nastavlja sa Adlerom ili bez njega.

Nakon što su se konsultovali sa advokatima, ostatak benda je dao Adleru najpre uslovni period, da bi ga u roku od par meseci izbacili iz benda u potpunosti. „Bio je toliko uništen da nije mogao da odsvira ni bubnjarske deonice,‟ rekao je Sleš kasnije. „Pritom bi nas lagao [o tome kako će se skinuti sa heroina]. Otišli bismo do njegovog stana i tamo našli drogu iza WC šolje ili ispod lavaboa.‟

Međutim, Sleš u svojoj autobiografiji priznaje i to da je ovaj trenutak bio presudan za sudbinu Gansa, i da se potpuni raspad koji je usledio nešto kasnije mogao predvideti već u ovom periodu.

Bilo kako bilo, te 1990. bend je rešio da nastavi dalje. Pitanje bubnjara se rešilo tako što su doveli Meta Soruma, iz hard rok benda Cult ‒ benda koji se u to vreme, a zahvaljujući tome što su naginjali ka rifovima i tekstovima koji su sličili Stonsima, kotirao otprilike slično kao i sami Gansi. „Ma, bio je prokleto sjajan,‟ napisao je Sleš u svojoj autobiografiji prisećajući se koncerta grupe Cult na kojem je bio aprila 1990.

Otprilike u isto vreme, Rouz je uveo u bend klavijaturstu Dizija Rida. Rid je bio stari znanac benda, još iz vremena kad su Gansi počinjali karijeru, a Ridov bend imao probe u prostoru pored studija Gansa. Početkom 1990. Rid, koji je ranije bio na audiciji za Ganse, se javio Rouzu u panici. Rekao mu je da će uskoro postati beskućnik, a ovaj mu je brže-bolje ponudio posao.

„Prokleto su mi spasili život,‟ rekao je Rid. Mnogo kasnije, on će biti jedini muzičar pored Eksla Rouza koji je ostao u bendu u periodu pre poslednjeg ponovnog okupljanja trojice originalnih članova Gansa.

Ozbiljna radna etika

Sa ovako formiranom novom postavom, rad na ploči nastavio se sa manje trzavica. Prva numera koju su Gansi snimili sa Sorumom bila je obrada Knockin’ on Heaven’s Door Boba Dilana za film Dani groma iz 1990. sa Tomom Kruzom u glavnoj ulozi.

„Stigli bismo u studio u podne,‟ priseća se Sorum. „Ozbiljno smo shvatali radnu etiku. Nasnimili bismo pesmu, a onda napravili pauzu u jednom od naših omiljenih barova, popili piće-dva, pa se vratili da nasnimimo još jednu, dve stvari. Nikada nismo nasnimavali previše pokušaja pesme. U samo dva-tri pokušaja bismo napravili ono što smo hteli.‟

Osim originalnih pesama, tokom ovih sesija snimali su i brojne obrade, od kojih su neke završile na albumu The Spaghetti Incident? Jedna od njih bila je verzija Live and Let Die benda Wings koja je rađena za jedan od filmova o Džejmsu Bondu. Ovu pesmu Rouz je jednom nazvao drugim delom pesme Welcome to the Jungle.

Inspiraciju su potražili i u sopstvenoj istoriji ‒ oživeli su nekoliko sporednih pesama koje nisu dospele na Appetite for Destruction, ali i neke pesme iz još ranijih dana. Iako je Sleš kasnije izjavio da je You Could Be Mine previše zvučala kao nešto sa Apetita da bi se uklopila u zvuk Iluzije, ova pesma vezana je upravo za ovaj period.

Kasnije se pojavila kao muzička numera za film Terminator 2 iz 1991. a izdata je i kao singl. Na albumu se još našla i dvoipominutna pesma Perfect Crime koja je žestoko vukla na pank, a koju je Stredlin doneo na prvu predprodukcijsku sesiju u istoriji benda.

Use Your Illusion se pokazao i kao dom za Rouzove balade koje su sasvim razumljivo ispale iz konkurencije za Appetite for Destruction da ne bi previše smekšale imidž benda koji je tek gradio svoju javnu pojavu. Rouz je jednom izjavio kako je Don’t Cry u stvari prva pesma koju je on ikada napisao za Guns N’ Roses.

„U pesmi se radi o devojci sa kojom je Izi izlazio,‟ priča Rouz, „a koja je mene baš privukla. Oni su onda raskinuli. Sedeo sam ispred Roksija i bio sam stvarno zaljubljen u nju, ali je ona shvatila da stvari neće funkcionisati. Ona je htela druge stvari i opraštala se od mene. Seo sam i samo počeo da plačem, a ona mi je govorila Ne plači. Sledeće večeri smo se našli i napisali pesmu za pet minuta.

Na kraju su Gansi stavili dve različite verzije pesme Don’t Cry na svaki od dva diska Use Your Illusion albuma. Originalan tekst, koji je pričao Rouzovu priču, bio je na prvom delu, dok se na drugom delu našao alternativni tekst koji su na brzaka sastavili u studiju, u kom se raskidu pristupa malo agresivnije.

Više mi se sviđa nova verzija jer mi je original nekako nostalgičan,‟ podelio je kasnije Rouz sa fanovima.

Kako je nastala November Rain

Još jedna pesma koju je Rouz brižljivo čuvao još od 1986., u najmanju ruku, bila je November Rain. Još je 1988. u intervjuu za Rolling Stone otkrio koliko je ponosan na tu numeru, preteći pritom da će se povući iz muzike ako ovu pesmu ne budu snimili kako treba.

Kasnije je pevač Gansa objasnio da je November Rain priča o tome kako je „kad ne želiš da budeš primoran da se nosiš sa neuzvaćenom ljubavlju.‟

Nekoliko godina pre nego što će početi da snimaju Illusion, bend je snimio demo verziju ove pesme sa gitarom i klavirom. Jedna verzija trajala je čak 18 minuta. No, pesma nije postala ono što je trebalo da bude sve dok je Rouz nije obradio u studiju, pažljivo aranžirajući tonove kako bi stvorio punu simfoniju za klavijaturom.

„Slušali smo Eltona Džona kako bismo dobili inspiraciju za bubnjarske deonice i opšti utisak,‟ kaže Sorum. „Živo se sećam kako sam sedeo sa Ekslom. Slušali smo Don’t Let the Sun Go Down on Me, a Eksl bi izdvajao delove čiji mu se stil sviđao.‟

Imali su Gansi i drugu pomoć od kolega. Za delove pesme The Garden, Gansi su se obratili starom prijatelju. Popularni Alis Kuper poveo je sa sobom Guns N’ Roses na svoju turneju Nightmare Returns 1986. godine, a Rouz, Sleš i Stredlin su mu pomogli kada je 1988. ponovo snimao svoj hit Under My Wheels. Par godina kasnije, Rouz je pozvao Kupera u dva sata posle ponoći.

„Ja sam navikao da završim stvari za sat vremena,‟ kaže Kuper. „Znam da Eksl voli da radi natenane, ali ako takav vokal ne možete da završite za sat vremena, nešto tu ne štima. Zato sam mu rekao otvoreno, Imam malčice slobodnog vremena sutra u sedam. Završavamo posao za jedan sat. I završio sam, iz dva pokušaja. Ne znam koliko je njemu trebalo da završi svoje delove, ali na kraju je to sve zvučalo baš, baš dobro.‟

Apetit za destrukciju uživo

Kao da je kakva crna slutnja okruživala bend, u jednom momentu snimanja Use Your Illusion, policija je pronašla odsečenu ruku i glavu u kontejneru iza studija gde su Gansi snimali. Stredlin je o ovom incidentu ispevao snažnu numeru Double Talkin’ Jive.

„Izi se vratio u Indijanu, a kada je policija pronašla ove delove tela, doleteo je nazad i otpevao prvi stih i vokale sa kraja pesme,‟ priseća se Sorum.

Rokenrol i destrukcija
Rokenrol i destrukcija

Nasilje je, čini se, pratilo Ganse i van studija, pošto su uveliko bili na turneji dok su radili na novoj ploči. Rouz se razveo od supruge Erin usred nasnimavanja albuma Use Your Illusion, koja ga je pritom optužila za fizički napad.

Bend je često bio na turneji između dve sesije u studiju, a s vremena na vreme dešavali bi se incidenti izazvani time što bi Rouz samo odšetao sa bine, kao što je to bilo slučaj na koncertu u Sent Luisu nakon što se potukao sa jednim obožavaocem. Ovakvi, sve češći, slučajevi zaradili su Rouzu reputaciju dive.

„Svi smo se okupili u garderobi… kad bismo otvorili jedna vrata čulo se vikanje, kad bismo otvorili neka druga videli bismo ljude na nosilima, policajce prekrivene krvlju, ma nosila i bolničari svuda, jedan pravi pandemonijum,‟ seća se Sleš događaja u Sent Luisu.

„Nakon što smo napustili binu, publika se pretvorila u besnu rulju,‟ priča Sorum svoja sećanja na ovaj događaj. „Naš tim je pokušavao da spase opremu u vrevi letećih stolica i smeća, dok nije stigla jedinica sa suzavcem. Probali smo da se vratimo na binu, ali smo nekako završili u kombiju i odvezli se u Čikago, još uvek u scenskoj odeći, a da nismo bili sigurni kako se na kraju sve završilo. Bila je to vožnja koju nikada neću zaboraviti. Tek pošto sam pustio vesti sledećeg dana da vidim kolika je šteta, shvatio sam šta se zapravo desilo i kolike su bile razmere te frke u kojoj su mnogi naši fanovi bili povređeni.‟

Album koji je zacementirao rok status Gansa

Onog momenta kada su pušteni u promet septembra 1991. (samo nedelju dana pre nego što će Nirvana objaviti LP Nevermind koji će zauvek promeniti scenu), oba dela albuma (iako su ih često tretirali kao zasebne albume) Use Your Illusion bili su momentalni hit.

Prodato je preko 14 miliona primeraka. „Postojalo je brdo materijala koji smo želeli da objavimo, i problem je bio kako da izdamo baš sve,‟ priča Sleš o ovako neobičnom potezu da se objave dva diska u sklopu jednog velikog albuma.

„Ne možeš baš da nateraš klince da odu i kupe album za 70 dolara ako ti je to tek drugi album.‟

Međutim, ovaj potez je ispisao istoriju. Nijedan drugi sastav ili solo umetnik nije izdao dve ploče u istom danu i zauzeo prva dva mesta na Bilbordovoj listi top albuma pre Guns N’ Roses. „Sve što smo imali mi smo uložili u te albume,‟ kaže Sorum o njihovom nastanku.

Jedino je muzika bila važna.‟

Izvor

(Visited 167 times, 1 visits today)

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.