Ukoliko ste ljubitelj stripa i pravde, Lana Tafi je prava priča za Vas!

Ko je Lana Tafi?

Lana Tafi, mlada, neustrašiva, snažna, atraktivna plavuša odevena u crno, jedan je od troje tajnih agenata koji se bore protiv falsifikovanih lekova. Ovo ime vezuje se i za čitavu strip igru o falsifikovanim lekovima, iako se uz Lanu nalaze i Veliki Glavonja – rukovodilac grupe i Maksa Hladni – stariji operativac.

Lana, Glavonja i Maksa čine tim Minolovci, koji se bori protiv farmaceutskih zločina i vrlo su uspešni u tome (ili se bar trude da budu).

Kako je nastala Lana Tafi?

Ovu uzbudljivu strip igru o falsifikovanim lekovima zajedničkim snagama stvorili su eminentni stručnjaci iz oblasti farmacije iz Srbije i Italije. Koncept stripa osmislio je dr Domeniko Di Đorđo (Italijanska agencija za lekove – AIFA), autor je mr farm. Pavle Zelić (Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije – ALIMS), dok je crtež u srpskoj verziji stripa delo Borisa Nenezića, a u italijanskoj verziji crteže je osmislila Roberta Barleta.

Ljubiteljima stripa Lana Tafi može delovati poznato, jer je ovo ujedno omaž stripu Alan Ford, koji je imao veliki uticaj na stripoljupce kako u Italiji, tako i u bivšoj Jugoslaviji.
Lana Tafi nastala je kao odgovor na sve češće falsifikovanje lekova i na sve veću rasprostranjenost istih.

Falsifikovani lekovi su svi oni lekovi koji ne sadrže potrebne aktivne sastojke u adekvatnim količinama, što znači da primena ovih lekova može imati ozbiljne posledice.

Neki od falsifikovanih lekova sadrže manje aktivnih sastojaka nego što je potrebno, što za posledicu ima izostanak dejstva. Ukoliko je situacija takva da lek sadrži manje aktivnih sastojaka, odnosno, ukoliko dođe do izostanka dejstva leka, posledice mogu biti veoma ozbiljne, posebno ako se radi o lekovima koji se koriste za lečenje ozbiljnih i teških stanja i bolesti, poput malarije, tuberkuloze ili karcinoma.

Druga grupa falsifikovanih lekova može sadržati adekvatnu količinu aktivne supstance, ali uz to može sadržati i neke toksične supstance i uzrokovati ozbiljne neželjene efekte. Neretko se u falsifikovanim lekovima nalaze supstance poput otrova za pacove, farbe za put, toksičnih rastvarača, teških metala…

Čitava strip igra Lana Tafi ima za cilj širenje svesti zdravstvenih radnika, ali i potrošača o štetnim efektima falsifikovanih lekova, kao i o tome koliko je važno stati na put kriminalističkim organizacijama koje se bave proizvodnjom falsifikovanih lekova.

Najčešće se falsifikuju lekovi koji se koriste kao „stil života“, odnosno lekovi za mršavljenje, povećanje mišićne snage, poboljšanje koncentracije i budnosti, poboljšanje erektilne funkcije i slični. Većina ovih lekova može se pronaći u „alternativnim apotekama“, odnosno, na različitim internet portalima i stranicama.

Zašto je Lana Tafi heroina savremenog doba?

Veliki broj ljudi kupuje lekove van apoteke, najčešće zato što su jefitiniji i dostupniji, ali često i zato što žele da izbegnu lični kontakt sa farmaceutom prilikom kupovine određenih lekova. Kroz strip igru mnogi stiču uvid u to šta je falsifikovanje lekova i koliko je to ozbiljan problem.

Takođe, čitaoci imaju priliku da biraju jedan od nekoliko mogućih završetaka priče, te i na taj način dobijaju priliku da nauče šta je ispravno kada su falsifikovani lekovi u pitanju. Kroz strip o Lani, Glavonji i Maksi srećemo i nekoliko zlikovaca, ali vidimo i da falsifikovanje lekova nije problem samo u zemljama u razvoju, već i u razvijenim zemljama.

Nažalost, u Africi postoje čitave pijace na kojima se prodaju falsifikovani lekovi. Ovo je problem ne samo zbog promena u količini aktivnih supstanci, već i zbog toga što, čak i kada lek sadrži sve odobrene sastojke, zbog neadekvatnog čuvanja može doći do gubitka efekta leka. Bilo je zabeleženih slučajeva falsifikovanja lekova i u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Velikoj Britaniji (VB) i Švajcarskoj, kao i u mnogim drugim zemljana Evropske unije.

Zajedničkim snagama i zahvaljujući dobroj međunarodnoj saradnji, stručnjaci uspevaju da se izbore sa ovim problemom.

U Srbiji je promet falsifikovanih lekova manji od 1% u odnosu na prave lekove. Stručnjaci iz naše zemlje smatraju da je ovo zato što se lekovi u Srbiji obeležavaju na poseban način, korišćenjem hologramskih nalepnica, kao i zato što imamo dobru inspekciju i kontrolu.

Osim toga, jedan od ključnih faktora slabog prometa falsifikovanih lekova u našoj zemlji jeste i to što je Srbija, kao i za oružje i drogu, uglavnom tranzitna zemlja, odnosno, služi za prenos falsifikovanih lekova do drugih zemalja.

Lana Tafi je besplatna strip igra koja se ne sme prodavati, već se koristi samo u edukativne svrhe.

Osim toga, Lana Tafi je uzor devojčicama, mladim devojkama i ženama, jer prikazuje snažnu, ambicioznu i uspešnu ženu, koja staje na put najvećim zlikovcima i ostaje dosledna svojim moralnim načelima u svetu kriminala.

Otvoreni umovi, slobodni umovi

U okviru strip igre Lana Tafi mogu se pronaći još dva stripa, dela istih autora, prilagođena deci uzrasta od osam do jedanaest godina, kao i tinejdžerima, odnosno, deci uzrasta od dvanaest do petnaest godina.

Sama priča o Lani namenjena je stručnjacima iz oblasti farmacije, ali i široj opštoj javnosti, jer govori o opštim temama i kontaktu sa lekovima. Sa druge strane, strip igre prilagođene dečjem uzrastu veoma su specifične, te lako shvatljive.

U okviru ove dve strip igre, Lana Tafi ne nalazi svoje mesto, već priču o ozbiljnosti i opasnosti falsifikovanih lekova i nepravilne upotrebe lekova pričaju deca, odnosno, tinejdžeri.

Sve češća upotreba farmaceutskih preparata među tinejdžerima predstavlja veliki problem, posebno zbog zloupotrebe. Nažalost, veliki broj tinejdžera krišom koristi lekove za povećanje mišićne mase i izdržljivosti ili za mršavljenje ili, pak, za povećanje koncentracije i budnosti, a to su ujedno i najčešće falsifikovani lekovi.

Još jedan problem falsifikovanih lekova, koji ujedno spada i u kategoriju nepravilnog skladištenja lekova, jeste dostupnost lekova deci. Naime, često dolazi do toga da deca trpe neželjene efekte lekova jer u igri, misleći da su bombone, konzumiraju različite lekove, neretko i falsifikovane.

U delu strip igre Lana TafiOtvoreni umovi, slobodni umovi, nalazimo rešenja upravo ovih problema.

(Visited 37 times, 1 visits today)

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.