Milena Andrić na lak način razrešava večnu dilemu da li je moda umetnost. Njeno stvaralaštvo pokazuje da umetnost nije rezervisana samo za muzeje i izložbe (iako često i izlaže svoja dela) nego da se može naći i u „uličnoj modi“, garderobi koju svakodnevno nosimo.

Na njenom sajtu može se videti kako nam njena kolekcija koja nosi naziv Milena Andrić Art poručuje da se svako može „obući u umetnost“. Unikatno, kreativno, avangardno, drugačije – to su reči kojima se može opisati ono što Milena Andrić radi.

Završila je Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, na odseku dizajn tekstila. Bavi se slikanjem i oslikavanjem unikatnih predmeta od tekstila, drveta, kože i stakla.

Njen rad možete pratiti i preko Fejsbuka i Instagrama. Ukoliko vam se dopadne ono što vidite, možete i kupiti ove zaista neobične modne komade.

Milena Andrić Art
Milena Andrić

Mi smo odlučili da pokušamo da otkrijemo kako Milena Andrić stvara modu namenjenu ljudima „koji žele da se izdvoje iz mase svega istog i plastičnog“.

Kada i zašto ste odlučili da osnujete „brend“ Milena Andrić Art?

Oduvek sam volela da imam garderobu koju niko nema, pa sam sebi pravila stvari. Šila i na već gotove stvari našivala, slikala temperama za trenutni efekat, dok nisam na fakultetu otkrila boje za tekstil i sve njihove mogućnosti. Predmeti Oblikovanje štampanog i tkanog tekstila bili su mi omiljeni. Tada sam sebi oslikavala garderobu, po porudžbini radila modele za devojke kojima se dopalo šta ja radim.

Milena Andrić Art
„Universe“, Akril na platnu

Sada Milena Andrić Art obuhvata više proizvoda. Tu su prvenstveno slike, od kojih sve kreće, jer motive sa slika prenosim na sve ostalo što koristimo u svakodnevnom životu. To su odevni komadi (ženske majice i haljine, tašne, ogrlice i narukvice od kože, muške majice), zatim predmeti iz kućnog aksesoara od drveta, keramike, porcelana (podmetači za čaše, šoljice, stolice). Sve je ručno oslikano bojama za tu vrstu materijala.

Sve radim u malim serijama, i ručno je oslikano, samim tim i unikatno.

Kako spajate umetnost i modu?Milena Andrić

Unikatno stvaranje omogućava spoj umetnosti i mode. Motivi sa mojih slika su na majicama, tašnama… Svako kome se dopada ovo što ja radim može se „obući u umetnost“.

Šta Vam je izvor inspiracije? Svakodnevnica ili umetnička dela?

Na mojim slikama preovladavaju portreti, oni su mi uvek bili inspiracija. Ljudski lik, muški i ženski. Ponekad je to i neki zanimljiv dan koji iz mene izvuče dosta kreativnog! Inspiracija su mi muzika, boje, trenutna osećanja, ljudi koje srećem na ulici…

Da li imate uzore u modnoj industriji?

Nemam uzore u modnoj industriji. Poštujem rad pojedinih kreatora, ali ne mogu reći da su mi uzori. Valentino Garavani mi je posebno zanimljiv, duge ženstvene haljine koje naglašavaju vitko žensko telo. A od domaćih kreatora bih izdvojila Draganu Ognjenović. Čista i jasna forma!

Ovo što ja radim je „ulična moda“ koja se promenom patika u štikle može pretvoriti u odeću za večernji izlazak. Avangardna i namenjena ljudima koji žele da se izdvoje iz mase svega istog i plastičnog.

Materijali koje koristim su pamuk i koža.

Koji su Vaši planovi za budućnost?

Bliska budućnost je izložba slikane kože u Modernoj galeriji Narodnog muzeja u Kragujevcu 23. marta. Postavka se sastoji iz ogrlica od kože koje se nalaze na žičanim lutkama, koje su u stvari materijalizovani modeli sa mojih slika.

U aprilu će biti spremna nova kolekcija majica, haljina i tašni, a i za muške ljubitelje moje umetnosti majice, ručno oslikane. Modeli su za sezonu proleće-leto. Sve je perivo na 30 stepeni. Preporučuje se program na mašini za ručno pranje i peglanje sa naličja.

Milena Andrić

(Visited 20 times, 1 visits today)

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.