U široj populaciji, često sklonoj nekritičkom prihvatanju opštih stavova, pripadnici gotske kontrakulture se izjednačavaju sa sledbenicima Nečastivog. Ali, nasuprot tome, ovaj vid estetskog i duhovnog izražavanja vuče poreklo iz umetničkog pravca u kome su sveprisutni upravo hrišćanski motivi.

Gotika kao umetnost

Đoto
Đoto

Gotika u najširem smislu označava stvaralačku epohu koja je trajala od XII do XV veka. Za to vreme najveći procvat doživela je arhitektura kroz pojavu katedrala visokih formi i izlomljenih lukova (Notr Dam, Vestminsterska palata, Milanska skala).

Đoto i Van der Ajk neki su od predstavnika gotskog slikarstva u kome se gubi prostorna dimenzija, a figure su izdužene i blagog lika koii odiše suptilnošću. Skulpture ovog umetničkog stila najčešće predstavljaju likove iz hrišćanske religije, pri čemu se naglašava suprotnost ljudskog tela u odnosu na prirodne oblike. Za razliku od prethodnog razdoblja, romanike, gde je Bogorodica prikazana kao nema figura, u gotici njen lik prvi put odaje izraze patnje i milosrđa.

Natprirodno i stravično kao glavni motiv

Gotska literatura razvija se u XVIII i XIX veku, sa zenitom tokom viktorijanskog i elizabetanskog doba. Sklonost ka okultnom, natprirodnom i mitološkom glavno je obeležje ove književnosti.

Smrt, kao univerzalna kosmička konstanta, prožima sve vidove ovakvog umetničkog izražaja. Ovde dominiraju prolaznost i nestajanje svakog oblika života u eonski ambis ništavila. Pojedinac je slab i nemoćan naspram misterioznih i nemilosrdnih sila. Čovek takvog senzibiliteta teži onda za smislom u onostranom, transcendentnom i nedokučivom.

Sirovi, morbidni i bizarni prikazi užasa i strave su pokušaji otkrivanja čovekove mračne, skrivene strane i suočavanja sa apsurdom života i smrti. Gotsko poimanja sveta prisutno je u delima Oskara Vajlda, Hofmana, u Frankenštajnu Meri Šeli.

Beznađe oličeno u zloslutnom Poovom Gavranu splin i ustajala zamrlost Bodlerovog Cveća zla upućuju na obrise gotskog stila u njihovoj poeziji. Engleska je takođe bila kolevka gotske podkulture osamdesetih godina prošlog veka, koja u okviru savremene umetnosti nalazi izražaj prvenstveno u modi i muzici.

Ideja o ekscentričnoj porodici

Prisustvo fenomena ovog specifičnog senzibiliteta i mentalnog sklopa u SAD-u tokom šezdesetih godina, čini se kao paradoks. Pokretanje komične televizijske serije zasnovane na njima, još većim. Ali, sarkastičan i pronicljiv um ilustratora Čarlsa Adamsa (1912-1988) iznedrio je tada čuvenu Porodicu Adams.

Neprikosnoveni ideal, američki san o mirnom, ušuškanom porodičnom životu u kućici sa cvećem, doveden je u pitanje i izvrnut ruglu.

Majčinska figura tog doba oličena je u brižnoj domaćici zaobljenog tela u pufnastoj haljini, umiljatog i vedrog lika. Majka porodice Adams je vitkog i gracioznog stasa i bledog tena koga dodatno ističe crna garderoba. Iako je podarila tri nova života, njeno ime znači smrt.

Odigrati ženu stravičnog izgleda i morbidnih navika, a opet zavodljivu i harizmatičnu, nije ni malo lak glumački zadatak. To je pošlo za rukom Karolin Džons, Anđeliki Hjuston, Deril Hani, a u skorije vreme i Bruk Šilds u brodvejskom mjuziklu.

Mortiša kao sudar dva sveta

Nepristajanje na društvene standarde i beskompromisno očuvanje identiteta, značajno je obeležje lika Mortiše Adams.

Karolin Džouns kao Mortiša Adams
Karolin Džouns kao Mortiša Adams

Normalno je iluzija. Ono što je red za pauka, za muvu je haos – ukazuje na razvijenu svest o sebi i integritetu sopstvene ličnosti. Okultno i misteriozno ispoljava se u svim vidovima pojave i delovanja Mortiše Adams, počev od garderobe, preko svakodnevne rutine, do sklonosti i interesovanja. Smrt, kao princip, prožima sve sfere njene ličnosti.

Ali, pred nju zahteve neprestano postavlja i uloga supruge i majke, koja je ključ harmonije porodične zajednice, naročito u dvadesetom veku. Portret Mortiše Adams predstavlja sudar dva paralelna sveta koja se tu međusobno prožimaju, u večitoj bobri da održe ravnotežu.

O tome sama kaže:

Ja sam kao svaka druga savremena žena, koja se trudo da ima sve – divnog muža, porodicu. Samo bih volela da imam više vremena da istražim mračne sile i pridružim se u njihovim paklenim pohodima.

Sarkazam daje poseban pečat njenom šarmu. Oštroumna i sarkastična, ne dozvoljava nikom da se joj se suprotstavi jer već nosi odelo za njegovu sahranu.

Ljubav, i sa romantičnom i erotskom dimenzijom, kao značajan motiv gotskog stila, u odnosu Gomeza i Mortiše dolazi do izražaja u punom sjaju. Njihove scene odišu strastvenim dijalozima, koji, poput paklenog ognja, dovode krv do ključanja. Oni sa zanosom pričaju o svojim telima koja će u večnosti truliti jedno pored drugog, čime se stavlja akcenat na sirov prikaz konačnog kraja, bez eufemizma i aluzija na besmrtnost duše.

Porodica Adams u filmu iz 1964.
Porodica Adams u filmu iz 1964.

U replikama Život bez tebe, samo to bi bilo mučenje i Dan bez tebe, samo to bi bila
smrt, najjasnije se ogleda dominacija i pobeda pokretačke snage ljubavi nad iskonskim strahom od smrti i bola. Time bračni par Adams u potpunosti zaslužuje epitet savremenog Romea i Julije, univerzalnog ideala ljubavi.

Vrednosti koje Mortiša teži da prenese na svoje potomstvo su samostalnost u razmišljanju i doslednost sebi. Ona ih ne sputava, dopušta im kontakt sa običnom decom iz normalnog sveta, ali im pruža punu podršku i ohrabruje u očuvanju njihovog identiteta i pogleda na svet, uprkos odbacivanju okoline. Jer upravo su takva pristojnost i vedrina ostalih samo maska koja zavarava i krije beskrupulozne i mračne umove, a koncept Porodice Adams je snažan šamar takvoj hipokriziji.

Mortiša Adams je u idejnom, vizuelnom i mentalnom smislu upečatljiva pojava savremenog televizijskog i filmskog stvaralaštva.

Ona je oličenje jedinstvene sinteze veoma razvijene samosvesti, privrženosti porodici i nastojanja da se očuva njeno kulturno nasleđe, a opet bude deo društvene zajednice. Sve ove odlike slivaju se poput boja u njihov veličanstveni sveobuhvat. Zbog toga je crna tako vesela boja.

Piše: Ivana Spasojević

(Visited 3 times, 1 visits today)

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.