Kunsthistorisches Museum

Muzej istorije umetnosti u Beču mora se naći na prvom mestu ovog spiska. Sa enterijerom impresivnim skoro kao i dela koja se u njemu nalaze, ovaj muzej se ističe iznad ostalih.

U sebi baštini umetnička dela i predmete od starog Egipta do moderne umetnosti. Na spratu sa arheloškim nalazima možete videti skulpture egipatske umetnosti, mumije ne samo ljudi, već i životinja, fajumske portrete (portrete na drvetu koji su slikani u doba helenističkog Egipta), nakit i mnoge druge predmete koje odlikuju Egipat. A već u sobi pored nalazi se rimska umetnost.

Sobe su prepune prelepih mermernih skulptura, mozaika, i kao krunidbeni predmet kolekcije, tu se može naći i Gema Avgustea, kameja urađena od dvobojnog oniksa iz vremena Oktavijana Avgusta koja se datuje u prvi vek pre nove ere.

Šetajući ogromnim muzejom, možete naići na dela slavnih majstora poput Vermera, Rafaela, Karavađa, Rubensa, Direra, Ticijana, Rembranta, Pikasa i jednu od najvećih kolekcija Pitera Brojgela u Evropi. Pored samih remek-dela, njihovu lepotu uvećava kreativno izlaganje, u određenim sobama mogu se naći dve slike, jedna pored druge, koje obuhvataju istu tematiku, ali ih deli nekoliko vekova.

Time nam omogućavaju da vidimo razvoj umetnosti i njenih ideala. Tavanicu je oslikao Klimt i novom postavkom Stairway to Klimt nam je omogućeno da se stepenicama popnemo i izbliza sagledamo njegovo delo.

Za ovaj muzej se mora izdvojiti par sati, jer je nemoguće obići sva dela koja su od velike važnosti za samo sat ili dva. Da bi se ostvario potpuni doživljaj ovog muzeja, potrebno je izdvojiti celo popodne i komotno se šetati i razgledati, zbog dosta mesta za sedenje ispred samih slika, možete i samo sedeti ispred vaših omiljenih dela i upijati lepotu.

Za pauzu tu je i kafić koji se nalazi u samom muzeju gde ćete uživati u ukusnom napitku dok ste okruženi prelepom arhitekturom.

Naturhistorisches Museum

Odmah naspram Muzeja istorije umetnosti na Trgu Marije Terezije u Beču nalazi se Prirodnjački muzej. On u sebi sadrži oko 30 miliona predmeta koji svedoče o istoriji, evoluciji i raznovrsnosti planete Zemlje (mada u prostorijama sa mineralima može se naći i kamenje sa Meseca i ostaci meteorskih kiša).

Zbog raznovrsne postavke može se naći nešto za svakoga, a zahvaljujući interaktivnim postavkama jako je zanimljivo i deci i odraslima, vrlo je zabavan način za učenje o našoj planeti.

Verovatno najzanimljiviji deo moraju da budu ogromne replike dinosaurusa, među kojima se čak nalazi i jedan pokretni koji razgleda po prostoriji i ispušta zvuke. Na svakom koraku nalazi se nešto, ne samo zanimljivo nego i izuzetno zabavno. Favorita mnogih je Photobooth koji omogućava da se fotografišete i pretvorite u bilo kog majmuna u fazi evolucije.

Unutar muzeja nalazi se i planetarijum za sve ljubitelje svemira. Ali jedan od glavnih predmeta koji se nalazi u ovom muzeju je Vilendorfska Venera stara oko 28.000 godina.

Izuzetno zabavno i vrlo lep način da se provede vreme dok ste u Beču.

Belvedere

Belvedere nije samo prelepa barokna građevina sa raskošnim dvorištem i fontanama, već u sebi ima jednu od najvrednijih kolekcija u Beču.

Deli se na gornji i donji Belvedere.

Donji Belvedere je bio palata princa Eugena u kome nema stalne postavke, već se održavaju posebne izložbe. Gornji Belvedere u sebi sadrži dela koja pripadaju srednjem veku, baroku, klasicizmu, bidermajeru, ali i modernoj umetnosti. Pored fenomenalne slike Napoleona Žaka Luja Davida, takođe se u muzeju nalazi jedna od najvećih kolekcija Klimtovih slika (sa famoznim Poljupcem), dela Egona Šilea i Oskara Kokoške.

U muzeju se mogu naći mnoga dela koja su reprezentativna i jedinstvena za austrijsku umetnost, ali i mnoga dela od svetskog značaja kao što su delo Van Goga i Edvarda Munka. A za ljubitelje impresionizma, mogu se naći i Mane, Mone i Renoar.

Postavka se ne ograničava samo na slike nego ima i bogatu ponudu prelepih skulptura koje su raspoređene po celom muzeju. Sama građevina je toliko lepa da i kada bi se izvadila sva dela, moglo bi se samo šetati i uživati u prelepim arhitektonskim dekoracijama i oslikanim plafonima.

Albertina

Nalazi se u centru Beča u neposrednoj blizini opere. Baštini ogromnu kolekciju crteža, grafika i pastela.

Ona je bila palata bečkog vojvode Alberta i ima tri sprata. Na prvom spratu su sačuvane bogato ukrašene sobe sa fenomenalnim tapetama (koje se uvek slažu sa zavesama), podovima sa drvetom izrezbarenim u razne geometrijske oblike, sa mermernim dekoracijama na zidovima, oslikanim plafonima i raskošnim nameštajem.

https://www.youtube.com/watch?v=8vrBP7ip-yU

U ovom muzeju se pruža retka prilika da se prolazi kroz bogato ukrašene sobe i u njima razgledaju remek-dela najvećih majstora. Često se u pozadini pušta i klasična muzika, tako da je šetnja prvim spratom odmor za sva čula. Na ovom spratu u šetnji možemo naići na Direrovog poznatog Zeca, Mikelanđelove studije muškog tela, Rafaelove portrete, Klimtove crteže i Šileov autoportret, kao samo neke od reprezentativnih dela u muzeju.

Na ostala dva sprata su izložbe periodične i stalno se menjaju, tako da koliko god puta se vratiš u Beč u Albertini će uvek biti nešto novo i interesantno što se može videti.

Muzej grada Beča

Ovaj muzej obuhvata čitavu istoriju grada Beča. Od prve prostorije sa vitražima, viteškim oklopima i skulpturama sa katedrale svetog Stefana, do poslednje prostorije sa savremenom istorijom bečke muzičke scene, on u svakoj sobi pokušava da obuhvati duh epohe i razvoj Beča.

Pored bogate kolekcije slika, u njemu se nalaze i makete grada, odeća, šoljice za čaj, vaze, pa čak i rekreacije soba drugačijih građanskih slojeva u različitim periodima istorije ovog grada.

U njemu, kao i u većini muzeja u Beču, mogu se naći dela Gustava Klimta i Egona Šilea. Ali i pored njihovih dela mogu se naći i slike koje hvataju duh određenog vremena u Beču. Slike balova, ali i građanske klase, portreti velikih ličnosti, ali i pejzaži. Raznolikost postavke je ono što čini ovaj muzej posebnim.

Ovaj muzej je netipičan jer se u njemu ne nalaze samo klasična umetnička dela, nego je on koncipiran tako da pomogne posmatraču da kroz predmete koji se nalaze u muzeju bolje doživi i razume istoriju grada u kome se nalazi.

Leopold muzej

Leopold muzej sadrži jednu od najznačajnijih zbirki moderne austrijske umetnosti u svetu. Za svakoga ko voli Egona Šilea ovaj muzej će biti pravo uživanje. Ovaj muzej ne samo da sadrži njegove slike, već čuva i njegove skice i pisma. Kroz ovu postavku on nas približava samom umetniku i na neki način stvaramo imaginarno poznanstvo sa njim.

Ali pored Šilea u ovom muzeju se nalaze i dela Klimta i Kokoške.

U ovom muzeju takođe se vrlo često pojavljuju privremene izložbe, tako da je postavka raznolika i vredi mu se vraćati.

Mumok

Muzej moderne umetnosti u Beču preporučujemo svima koji se interesuju za umetnost XX i XXI veka.

On se bavi i klasičnim modernim umetnicima poput Pikasa, Mondriana i Paul Klea, ali i savremenijim umetnicima poput Joko Ono. Kolekcija mu je velika i raznovrsna jer sadrži slike, skulpture, instalacije, crteže, grafike, fotografije, videe, filmove, arhitektonske modele pa i nameštaj.

Između ostalih stvari imaju i kolekciju pop-arta sa delima Endija Vorhola. Postavke su promenljive i jako često savremene.

Mišljenja o ovom muzeju generalno se vrlo razlikuju, od potpunog nerazumevanja i razočarenja, do jako dobrih reakcija i oduševljenja. U svakom slučaju, muzej nikoga ne ostavlja ravnodušnim, da li iz pozitivnih ili negativnih razloga. Ali ga je najbolje posetiti ako volite savremenu umetnost i nemate predrasude prema njoj.

(Visited 1,206 times, 1 visits today)

2 KOMENTARI

  1. Muzej grada Beča sadrzi i fantastičnu izlozbu Otto Wagner. Inače, Wien Museum je ustanova koja obuhvata ne samo opisani muzej tj. Istorijski, vec i 17 drugih na raznim lokacijama u gradu. Vojnoistorijski muzej (tzv. Arsenal) je poseban dozivljaj istorije ratovanja iz svih epoha (ukljucujuci temu Sarajevo, i izlozeni automobil F. Ferdinanda).
    Belvedere sa Klimtovim Poljupcem, da…
    Mozartova kuća u kojoj se iznimno dugo zadrzao, neke tri godine…
    Beethovenove tri… Eh, Beč.

  2. Naturhistorisches Museum ili prirodnjacki muzej je na mene ostavio divan utisak. Delimicno zastrasujuce, delimicno zadivljujuce. Kada vidite sta sve postoji, shvatite koliko ste vi samo jedna tacka na ovom ogromnom prostoru a kako je priroda to besprekorno uredila. Preporuka za sve turiste!

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.