Od trećeg milenijuma očekivalo se mnogo, ali ne i da se pisana reč potpuno zameni slikom i televizijom. Mada su svetski klasici ostali obavezna literatura u osnovnim i srednjim školama, milenijalcima se već godinama zamera nizak stepen kulture čitanja knjiga.

Iako statistički podaci nisu ohrabrujući, kultura čitanja nekako opstaje, a tome svedoči prodaja knjiga širom sveta koja se danas broji u milionima.

Tačno je da se klasici, u pravom smislu te reči, sporadično „vraćaju u modu“ svake godine, najčešće u zavisnosti od političke situacije u svetu, mada prava vrednost klasika jeste u tome da nikad ni ne „izlaze iz mode“.

Tako imamo, na primer, Orvelovu 1984 koja se od svog objavljivanja prodala u 30 miliona primeraka širom sveta, Sent Egziperijevog Malog Princa prodatog u 140 miliona primeraka i Servantesovog Don Kihota sa čak 500 miliona prodatih primeraka.

Ali, šta je to što od savremene književnosti ljudi danas čitaju? I šta to govori o nama?

Ukoliko za izvor uzmemo najveću internet knjižaru i njenu statistiku prodaje knjiga, Amazon, od početka XXI veka pa sve do 2018. godine pronaći ćemo na njihovim listama i neke poznate naslove, od kojih je svako od nas zasigurno pročitao makar jedan.

najcitanije knjige

Dečak koji je preživeo – na poslu?

Očekivano, Hari Poter serijal, koji je početkom dvehiljaditih još izlazio iz pera Dž. K. Rouling, zauzima mesto najprodavanije knjige u svakoj godini u kojoj je neki od nastavaka objavljen, prodavši ukupno 225 miliona primeraka širom sveta.

Primetno je da je pitanju bilo vreme potrage za magijom i misterijom među stranicama, kao i za brzim načinima napredovanja na poslu. Čini se da je čovek sa početka dvehiljaditih bio neodlučan i podeljen u svojoj potrebi da pronađe balans između poslovnog i privatnog plana.

Najprodavanije knjige u periodu 2000-2009

2000 – Hari Poter i vatreni pehar je četvrti deo serijala knjiga o Hari Poteru, gde se Hari, sada već kao mladi čarobnjak, vraća na četvrtu godinu studija na Hogvortsu, na kome se održava Tročarobnjački turnir, najopasniji turnir za mlade čarobnjake.

2001 – Ko je pojeo moj sir? Spensera Džonsona prodata je u preko 10 miliona primeraka. Ovo je priručnik o tome kako izaći na kraj sa izazovima sa kojima se susrećemo kako na poslu tako i u privatnom životu.

2002 – Good to Great: Why Some Companies Make the Leap and Others Don’t? Džima Kolinsa je studija o kompanijama iz devedesetih koje su vremenom uspele da trijumfuju. Tu su i saveti o tome kako čak i loše kompanije mogu da osiguraju sebi uspeh kroz vreme.

2003 – Harry Potter i Red Feniksa Roulingove peti je deo serijala koji nas vraća nazad u magični svet Harija Potera u kome je Lord Voldemor napokon dobio svoje telo i nikada nije bio opasniji, a ponovo pokrenut Red Feniksa pokušava da mu stane na put.

Stanica za Hogvorts
Stanica za Hogvorts

2004  Da Vinčijev kod Dena Brauna postao je svetski bestseler sa preko 80 miliona prodatih primeraka. Ovo je nastavak serijala priča o profesoru Robertu Langdonu koji nas odvodi u Pariz, dok pisac pokušava da objasni verziju postojanja Isusa Hrista kao običnog čoveka i zaveru na kojoj se zasniva katolička crkva.

2005  Hari Poter i Polukrvni princ, šesti je deo serijala u kome Dambldor priprema Harija za finalni obračun sa Voldemorom, pokazujući mu do tada najviše informacija o njegovom životu kao Toma Ridla i predskazanje o budućnosti koja će uslediti. Polukrvni princ prati Harija kroz celu knjigu, a tek na kraju pokazuje svoje pravo lice.

2006  Good to Great: Why Some Companies Make the Leap and Others Don’t? Džima Kolinsa opet se našao na listi.

2007 – Hari Poter i relikvije smrti, sedmi i poslednji deo priče o mladom čarobnjaku, u kojoj Hari više nije na Hogvortsu nego na svom putu da uništi sve delove Lorda Voldemora.

2008 – Nova zemlja Ekharta Tola je spiritualni vodič kroz to kako da pronađemo našu pravu svrhu postojanja i učinimo svoj život boljim, kao i bolji svet u kome živimo.

2009 – Izgubljeni simbol Dena Brauna govori o Robertu Langdonu, poslatog ovog puta u Vašington, gde njegov mentor biva kidnapovan, a on mora otkriti gde se nalazi tajna masonska piramida u Vašingtonu kako bi ga spasio.

Testiranje žanrova i neočekivane posledice

Druga decenija dvehiljaditih bila je nešto raznovrsnija u naslovima koji su bili najčitaniji. Mada još nije gotova, razlikuje se najviše u pogledu žanrova od svoje prethodnice, koji su na listu najprodavanijih knjiga doneli neke neočekivane naslove, do tada neviđanih na ovim listama.

Najprodavanije knjige u periodu 2010-2017:

2010 – The Girl Who Kicked The Hornet’s Nest Stiga Larsona je poslednji deo priče o Lizbet Salander, koju zatičemo u kritičnom stanju, u bolnici sa metkom u glavi, koja se osim za svoj život bori i pred sudom da dokaže svoju nevinost i da iz žrtve preraste u osvetnicu.

2011 – Stiv Džobs Valtera Izačona je knjiga o jednom od najvećih umova ikada, bazirana na preko četrdeset intervjua sa Džobsom i njegovim kolegama, porodicom i prijateljima, rađenih u periodu od dve godine.

2012 – Pedeset nijansi sive autorke E.L.Džejms je prva knjiga trilogije o Anastaziji Stil, mladoj studentkinji književnosti, koja upoznaje uspešnog biznismena Kristijana Greja i polako upoznanje njegov mračni svet, prodata u preko 100 miliona kopija širom sveta.

2013 – StrenghtsFinder 2.0 Toma Rata je nova, poboljšana verzija online zadataka koji pomažu ljudima da otkriju svoje talente, zajedno sa strategijama za što bolje iskorišćavanje svojih snaga.

2014 – StrenghtsFinder 2.0, Tom Rat, ponovo.

2015 – Prvih 100 reči Rodžera Prdiija je 100 fotografija u boji i 100 jednostavnih reči za učenje i čitanje našim najmlađima.

2016 – Hari Poter i ukleto dete je bazirana na pričama o Hariju Poteru i govori o njegovom sinu Albusu i odnosu između oca i sina, kroz mnoštvo neočekivanih zapleta.

2017 – Čudo autorke R.H. Palasio je priča o dečaku rođenim sa facijalnim razlikama, koji započinje svoj peti razred u novoj školi.

Naravno, najprodavanije knjige i ne moraju biti najčitanije. Statistike najprodavanijih knjiga mogu da zavise od mnogih faktora širom sveta, političkih situacija i reklamiranja, iznosa knjige i njene dostupnosti na svim jezicima.

Međutim, bez sumnje su ove knjige našle put do polica čitalaca.

(Visited 62 times, 1 visits today)

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.