Svet nudi mnogo neverovatnih muzeja koje bi trebalo posetiti, a umetnička dela istih nam oplemenjuju dušu. Svejedno da li uživate u renesansnim slikama, antičkim skulpturama ili želite videti savremenu umetnost, ovo je posebna poslastica za sve ljubitelje muzeja; ultimativna lista najlepših muzeja sveta.

muzej
Autorka fotografije: Una Laurenčić

Musée du Louvre

Jedan od najpoznatijih muzeja sveta, Luvr, nalazi se na desnoj obali Sene u Palati Luvr (Palais du Louvre) u Parizu. Smeštajući jednu od najimpresivnijih umetničkih zbirki u istoriji, kolekcija je prvi put osnovana u šesnaestom veku.

Nakon Francuske revolucije, 1793. postaje nacionalni muzej umetnosti i kolekcija biva otvorena za javnost. Danas se procenjuje da muzej poseduje preko milion umetničkih dela, a da je izloženo samo oko 35.000  iz perioda od praistorije do 19. veka.

Od 2008. kolekcije su podeljene u 8 odeljenja: egipatske starine, bliskoistočne starine, grčke, etrurske i rimske starine, islamska umetnost, skulptura, dekorativne umetnosti, slikarstvo, grafike i crteži.

Još jedna titula krasi muzej, da je najposećeniji u svetu. Na površini od 60.600 m², radnim danima muzej poseti u proseku 15.000 turista na dan, od čega su 65% strani turisti.

Prepoznatljivi simboli su staklena piramida, koja je glavni ulaz; kao i umetničko delo Leonarda da Vinčija Mona Liza (ital. Monna Lisa, La Gioconda, franc. La Joconde). Slika Sloboda vodi narod Ežena Delakroa (Eugène Delacroix) privlači pažnju posetilaca, a prikaz je Francuske revolucije.

Još jedan muzej francuske prestonice je vredan obilaska. Musée d’Orsay, nekada železnička stanica, danas ga krase slike najpoznatijih impresionista. Dela Kloda Monea, Van Goga, Renoara, Sezana i Edvarda Manea su izložena ovde zajedno sa velikim pozlaćenim satom.

Госуда́рственный Эрмита́ж (The State Hermitage Museum)

Procenjuje se da se na ovom veličanstvenom mestu može videti više od tri miliona predmeta, koji se protežu od godina kamenog doba do početka dvadesetog veka, ali je samo mali deo dostupan javnosti.

Muzej zauzima šest zgrada duž reke Neve, a vodeća je Zimska palata. Barokna, plavo bela građevina završena je i otvorena 1764. godine, kada je Katarina Velika otkupila 255 slika iz Berlina.

Godinama je Ermitaž bio rezidencija mnogih ruskih careva. Poseduje kolekciju italijanskih renesansnih slikara, baroknih slikara, impresionista i postimpresionista i kolekciju orijentalne umetnosti.

Ovde su predstavljeni Rembrant, Rubens, Tijepolo, Ticijan, Da Vinči, Pikaso, Gogen, Sezan, Van Gog i Goja. Muzej se nalazi u Sankt Peterburgu, a ovde se mogu videti dela antičkog crnogorskog primorja u Zlatnoj sobi. U muzeju se nalaze i komadi privatne kolekcije Nikolaja II, slike, crteži i medalje u znak obeležavanja njegovog krunisanja.

Museo Nacional del Prado

Smešten u centru španske prestonice, Prado je najtraženije mesto za ljubitelje umetnosti. Oni koji su odgovorni za osnivanje muzeja su članovi španske kraljevske porodice, koja je tokom godina sakupljala neverovatnu kolekciju umetničkih dela koja se danas može videti u Prado-u.

Prado ima velike kolekcije italijanskih (uključujući Ticijana i Rafaela) i flamanskih umetnika. Fernando VII je otvorio kolekciju za javnost 1819. godine, u istoj neoklasičnoj zgradi u kojoj je danas smešten. Zvezde španskog slikarstva kao što su Velaskez, Goja, Ribera i Surbaran se nalaze upravo ovde.

Ulazak u Prado je besplatan, i to je još jedan razlog zašto treba posetiti ovu riznicu umetnosti.

Vredan pomena jeste Dalijev muzej. 140 km severno od Barselone, 20 km od granice sa Francuskom nalazi se mesto Figeres (Figueres). U centru gradića nalazi se neobični kompleks kojim dominira crvena tvrđava sa kulom – Torre Galatea, na čijem su vrhu poređane ogromne skulpture belih jaja.

Unutar zdanja Fundacio Gala i Salvador Dali – Teatre Museu Dali, gde je Dali proveo poslednje godine života, tu je umro i u suterenu muzeja sahranjen. U zdanju možete videti slike i predmete iz svih Dalijevih faza. Želeo je da njegov „muzej bude kao lavirint, divan, nadrealistički objekat. Ljudi koji ga budu posećivali odlaziće sa osećanjem da su imali teatralni san.“

The Metropolitan Museum of Art

Najveći muzej na zapadnoj hemisferi! Metropoliten muzej umetnosti, ili kako ga Njujorčani zovu „Met“ je dom za ogromnu kolekciju od više od dva miliona predmeta i artefakata, koji obuhvataju više od 6000 godina ljudske istorije.

Ono što ne smete propustiti su dela Rembranta, Vermera, Botičelija, Rodena. Za ljubitelje Egipta nalazi se čitavo odeljenje gde ćete videti grob Perneba i zapanjujući hram Dendura. Adam i Eva, poznata gravura Albrehta Direra, samo je jedna od mnogih impresivnih dela koje ćete otkriti u Metu.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (National Archaeological Museum Athens)

Kada govorimo o kulturi i istoriji, sigurno je reći da nijedna zemlja toliko nije dala svetu. Od filozofa do matematičara, Grčka je oslikala korake za buduće civilizacije, a mnogi od njenih najčudesnijih predmeta mogu se naći u kolevci drevnog sveta, grada Atine. Muzej se smatra jednim od najvećih muzeja na svetu sa najbogatijom zbirkom grčkih predmeta.

Ovde su svi najvažniji predmeti iz grčke bogate istorije. Sve na jednom mestu!

Vratite se nazad u vreme da biste videli statuu Posejdona, i mnoge druge. Ako planirate da ga posetite samo jednom proverite da li imate dovoljno slobodnog vremena jer je ovo mesto ogromno. Glavna atrakcija je Maska Agamemnona, zlatna maska za sahranu.

National Museum of Natural History

U slučaju da niste upoznati sa ovim muzejom, iznenadićete se da je ovo najposećeniji prirodnjački muzej na svetu! Više od 120 miliona prirodnih uzoraka prikupljenih iz celog sveta, a Okeanska dvorana prikazuje više od 80 miliona morskih primeraka, čineći je najvećom kolekcijom morskih primeraka na svetu.

Mesto nije samo muzej, jer služi i kao istraživački centar i dom najveće grupe profesionalnih naučnika posvećenih istraživanju prirode. Sala dinosaurusa sadrži fosile i modele različitih vrsta dinosaurusa, a muzej se nalazi u gradu Vašingtonu.

Museo Nacional de Antropología (National Museum of Anthropology)

Osnovan 1825. godine, muzej sadrži najveću svetsku kolekciju starih meksičkih umetnosti i takođe ima etnografske eksponate o aktuelnim autohtonim grupama Meksika. Najpoznatiji artefakt je Kamen sunca (The Sun Stone, Stone of the Five Eras) koji se zapravo nije koristio kao kalendar, ali sadrži 20-dnevne znakove; najpoznatija skulptura Asteka.

Muzej je smešten u prestonici Meksika, Meksiko Sitiju.

Ludwig Múzeum

Celo mesto je raj za sve ljubitelje savremene umetnosti. U muzeju je stalna zbirka mnogih dragocenih komada američkog pop-arta (uključujući Endija Vorhola i Roberta Raušenberga); kao i mnoge druge značajne pokrete savremene umetnosti. Takođe se snažno fokusira na istočnu i srednjoevropsku i mađarsku umetnost 60-ih godina.

Privremene izložbe prikazuju vodeće umetnike sa međunarodne scene, kao i najpoznatije mađarske umetnike, koristeći tehnologiju 21. veka. Ako se zaputite u Budimpeštu, nemojte zaobići ovaj muzej!

Musei Vaticani

Muzeji Vatikana prikazuju ogromnu kolekciju skulptura, slika i mnogih drugih umetničkih dela. Većinu umetnina koje ćete videti ovde prikupili su pape Rimokatoličke crkve kroz različite vekove. Ukupno 54 galerije čuvaju neke od najvažnijih renesansnih dela u svetu, možda najbolju kolekciju u celoj Italiji.

Sa više od 5,5 miliona godišnjih posetilaca i jedinstvenim umetničkim delima, muzeji Vatikana će vas odvesti na najnovije putovanje u vašem životu.

Sikstinska kapela, čiji je plafon ukrasio Mikelanđelo i Rafaelove sobe (Stanze di Raffaello) koje je ukrasio Rafaelo, nalaze se u sklopu rute za posetioce muzeja. Kompleksu takođe pripada i Biblioteka Vatikana, jedna od najvećih i najznačajnijih biblioteka na svetu.

Rijksmuseum

Kada se govori o Rajksmuzeju, obično se misli na onaj u Amsterdamu, iako on nije jedini. Ovaj muzej poseduje umetničko-istorijsku zbirku, u kojoj je najznačajniji deo slikarstvo Zlatnog doba Holandije (17. vek). Poznat je po svojim slikama holandskih majstora Rojsdala, Fransa Halsa, Vermera i Rembranta van Rajna.

Tokom svog postojanja, muzej je živeo u dobrom i lošem vremenu i prošao kroz mnoge transformacije. Međutim, danas je prava lepota Holandije i mesto koje ne treba propustiti tokom putovanja u Holandiju. Glavna atrakcija muzeja jeste Noćna straža (De Nachtwacht, The Nightwatch) Rembranta.

‏المتحف المصري‎ (The Egyptian Museum)

Na trgu Tahrir u centru Kaira, nalazi se dom najmanje 120.000 predmeta. Ovde možete videti široku kolekciju papira i novčića koje su koristili drevni Egipćani, artefakte iz poslednje dve dinastije Starog Egipta, kao i artefakte preuzete iz Doline kraljeva (وادي الملو, Wadi el-Muluk).

Među hiljadama bogatstava (koja uključuju i popularnu Mummy Room) čuveni su artefakti iz Tutankamonove grobnice.

Galleria degli Uffizi (The Uffizi Gallery)

Galerija Ufici u Firenci spada u najstarije i najuglednije muzeje u svetu. Dom renesansnog slikarstva i skulptura porodice Mediči, prvi je muzej u javnom vlasništvu ikada! Muzej je organizovan kao dugačak lavirint soba sa neverovatnim umetničkim delima prikazanim približno u hronološkom redu u renesansnoj zgradi u obliku slova U.

Cosimo de’ Medici je poverio zadatak svom omiljenom arhitekti Đorđiju Vazariju, da stvori grandioznu zgradu odmah pored Palazzo Vecchio, sedišta vlasti. Ufici na italijanskom znači kancelarija, što je isprva i bila zgrada; sadržala je sudske kancelarije, ogromni teatar ali i sedište Arti di Firenze (Florentine Guilds). Mesto je među najposećenijim u Italiji, sa preko 1.5 miliona posetilaca svake godine.

Rađanje Venere Botičelija je jedno od dela koje možete videti.

National Air and Space Museum

Još jedan vašingtonski muzej, sadrži najveću zbirku avijacije i istorijskih svemirskih brodova u svetu. Zapravo, kolekcija unutar muzeja obuhvata sve aspekte ljudskog leta. Muzej sadrži ukupno 60.000 objekata, u rasponu od mikročipa do raketa.

To je takođe jedan od najposećenijih muzeja u Sjedinjenim Američkim Državama sa 8 miliona godišnjih posetilaca. Apollo 11 Command Module Columbia jeste glavna atrakcija muzeja.

Kunsthistorische Museum

Umetničko-istorijski muzej, na bečkom bulevaru Ring zajedno sa svojim susedom Naturhistorische Museum je otvoren 1891. U stilu italijanske neorenesanse, muzej sadrži umetničke kolekcije porodice Habzburg.

Flamansko, nemačko i italijansko renesansno slikarstvo krase zgradu, ali i egipatsko-orijentalna i antička zbirka. Najpoznatiji eksponati su Rafaelova Madona u prirodi, Karavađova  Madona del Rozario, remek-delo paleolitske umetnosti Vilendorfska Venera.

Dvorac Belvedere pak ima najčuveniju sliku austrijskog slikara Gustava Klimta. Galerija dvorca (Österreichische Galerie Belvedere museum) sadrži jednu od glavnih slika art nouveau (secesije) Der Kuss (Poljubac).

The National Gallery

Državna galerija umetnosti, smeštena na poznatom trgu Trafalgar, sadrži preko 2.000 slika. Tu su dela Ticijana, da Vinčija, Đota, Renoara i Rubensa. Osnovana je 1824. u Londonu kada je britanska vlada otkupila 36 slika od ruskog bankara. Danas dve trećine galerije čine dela koja su poklon donatora.

Ono što možete videti su Bogorodica među stenama da Vinčija, Bahus i Arijadna Ticijana, Venera ispred ogledala Velaskeza i Suncokreti van Goga.

Tate Modern jeste galerija moderne umetnosti koju vredi posetiti. Pravci poput kubizma, futurizma i pop-arta su ono što vas očekuje. Matis, Pikaso i Vorhol su izloženi ovde. Nalazi se na samoj obali Temze u Londonu, u zdanju nekadašnje elektrane. Ulaz je besplatan!

Ako vas put nanese u Dohu, Katar, obavezno posetite Muzej islamske umetnosti. Prag nudi Nacionalni muzej a Vijetnam Muzej u Hanoju. Kraljevski muzej Ontarija u Torontu i Muzej umetnosti u Denveru, Kolorado, su vredni obilaska. Muzej koji oduzima dah samim izgledom zdanja jeste Nacionalni muzej Kambodže u Pnom Penu.

Da li ste već obišli neki od ovih muzeja? Ako je odgovor ne, nadamo se da smo vam pomogli u sastavljanju liste. Pasoš u ruke i u obilazak!

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.