Vinsent Van Gog je slikar koji je svojim delima zadužio čovenčastvo, a iako kasno, ono mu se odužilo poštijući njegovo delo, što se odrazilo i na cenu njegovih slika, koje su među najskupljima na svetu.

Portret poštara Džozefa Rulena

Rulen je bio poštar francuskog gradića Arls, kao i dobar prijatelj Van Goga. Ovu slika je nastala dve godine pre Van Gogovog samoubistva, a danas se može videti u muzeju moderne umetnosti u Njujorku. Muzej je za nju morao da plati 114 miliona dolara.

Slika Portret poštara Džozefa Rulena Van Goga
Portret poštara Džozefa Rulena

Irisi

Ova slika je prvobitno bila prodata australijskom biznismenu 1987. godine za tadašnjih 53 miliona dolara. S obzirom na to da on nije uspeo skroz da je isplati, sliku je preuzeo muzej Pol Geti u Los Anđelesu, gde je i danas izložena.

Slika Irisi Van Goga
Irisi

Autoportret bez brade

Godine 1998. ova slika je prodana privatnom kolekcionaru za 71 milion dolara, što bi danas bilo oko 103 miliona, računajući inflaciju.

Autoportret Van Goga bez brade
Autoportret bez brade

Žitno polje sa čempresima

Ova slika je nastala 1889. godine u mentalnoj ustanovi u Francuskoj, gde je Van Gog boravio godinu dana. Rad je inspirisan pogledom iz njegove tamošnje sobe. Slika je prodata 1993. godine Metropolitan muzeju umetnosti u Njujorku za tadašnjih 57 miliona dolara, što bi danas bilo oko 93 miliona.

 Slika Žitno polje sa čempresima Van Gog
Žitno polje sa čempresima

Vaza sa petnaest suncokreta

Iako postoje mnoge verzije ove slike, samo jedna je prodata japanskom muzeju Sompo za čak 82 miliona dolara!

Slika Vaza sa petnaest suncokreta Van Goga
Vaza sa petnaest suncokreta

Zemljoradnica sa žitaricama u pozadini

Slika je nastala 1890. godine. Nakon Van Gogove smrti, menjala je mnoge vlasnike. Na kraju je završila kod Stivena Kohena za 100 miliona dolara.

Slika Zemljoradnica sa žitaricama u pozadini Van Goga
Zemljoradnica sa žitaricama u pozadini

Aleja Alikamp

Jedan od francuskih prikaza prirode, prodat je na aukciji 2015. godine za 66 miliona dolara.

Slika Aleje Alikamp Van Gog
Aleja Alikamp

Zvezdana noć

Jedna od najpoznatijih slika ovog holandskog slikara je prodata muzeju moderne umetnosti u Parizu 1941. godine, gde je ostala i dan danas. Van Gog ju je naslikao dok je boravio u mentalnoj ustanovi između 1889. i 1890. godine. Iako se ne zna tačna cena ove slike, pretpostavlja se da se kreće između 100 i 150 miliona dolara.

Slika Zvezdana noć Van Goga
Zvezdana noć

Portret Doktora Gašea

Ovo je najskuplja Van Gogova slika, prodana za čak 148.9 miliona dolara japanskoj porodici 1990.godine. Naslikao ju je iste godine kada je i umro, 1890.

Slika Portret Doktora Gašea Van Goga
Portret Doktora Gašea

Autoportret

Ovo remek delo se može videti u Van Gogovom muzeju u Amsterdamu. Njegova vrednost se procenjuje na oko 71 milion dolara.

Autoportret Van Goga
Autoportret

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.