Naruši buku ćutanjem, radio emisija o književnosti, okupila je u prvoj sezoni filozofe i pisce koji su nam iznedrivši svoja dela doneli i tišinu koju kroz ovu emisiju osluškujemo onda kada nam je najviše potrebna, danas, u svetu brzih informacija i brzog zaborava.

U tišini još možemo biti ljudi i govoriti kao čovekoljupci. A prvi svoju priču započinje Maksim Gorki.

No, pre Maksimovog obraćanja prijatelju sa „Vi, naravno, treba da pišete“ u prvom pismu i prvoj epizodi, idemo na početak, onde gde se ispisuje koncept emisije Naruši buku ćutanjem.

naruši buku ćutanjem

O čemu se radi?

„Neobično je važno ako je neko zaljubljen, a ništa ne vredi ako čovek u Hamvaša nije zaljubljen.“

Ovom rečenicom je pre par godina otvorena emisija Naruši buku ćutanjem, tada deo jednog od projekata Male besplatne biblioteke OKAN, u naselju Ančiki, na jugu Srbije. OKAN je postao Heroj nedelje na Nacionalnoj televiziji, a heroj ove emisije su bile i ostale knjige, knjige u koje smo zaljubljeni.

Ideja emisije je i danas ista, samo smo sada, u kompletiranoj sezoni od šest epizoda, pored Bele Hamvaša, zaljubljeni i u stvaralaštvo Maksima Gorkog, Emila Siorana, Onora de Balzaka, Hermana Hesea i u Senekino delo.

Radio emisija nastoji da oživi one knjige koje su oživljavale nas čitaoce, tako da, kroz svaku pročitanu reč, mi izražavamo njih same, ali i zahvalnost njima, na nesebičluku, mudrosti, čovečnosti. Zahvaljujemo umetnosti.

Emisiju Naruši buku ćutanjem možete poslušati svakog četvrtka od 20:15 na istoimenom SoundCloud profilu, a evo linka do prve epizode.

naruši buku ćutanjem

Ova emisija snimljena je u Artwave studiju u Leskovcu, a uređuje je i iščitava odlomke iz knjiga, intimnih pisama, zapisa, Jelena Mitić, student psihologije, novinar i pesnik.
Iščitavanje redova pisama iz zbirke prepiski Maksima Gorkog, što je tema prve epizode, prati muzika bossa nove, i to bas najčežljiviji zvuk ovog žanra, Antonio Carlos Jobim.

U narednih pet epizoda slušamo, praćeno filmskom muzikom, Bonobo-vim albumom North borders, i onim saudade iz bossa nove, Senekine savete prijatelju Luciliju, Balzakovu Šarginsku kožu u kojoj saznajemo o moći onoga što znamo i hoćemo, i pratimo put Heseovog Demijana.

naruši buku ćutanjemPotom se povlačimo, ili tačnije, razvlačimo do sveta Emila Siorana, rumunskog filozofa, čiji je kult beskonačnog poziva da živimo u ekstazi beskrajnog. Sioran nam donosi melanholiju Pariza, grada u kome je našao novi jezik za svoju filozofiju, i u ovoj melanholiji on oplakuje svece i slavi muziku.

Poput Senekinog kruga, koji obuhvata sve dane života od rođenja pa do smrti, odlazimo, i time zatvaramo emisiju Naruši buku ćutanjem, do Bele Hamvaša i njegovog Mađarskog Hiperiona, do tog treznog i trezvenog mislioca koji je pisao o vinu, do čoveka koji je, kako to kaze Enriko Josif, u najplemenitijem smislu opljačkao duhovni svemir, do čoveka koga najlepše i najkristalnije vidimo u osami, među bogovima, gde i pripada.

Do onoga, koji je, pišući redove ovih pisama, nesebično želeo da sa nama podeli ono što je tamo, među bogovima, i našao; a to su učinili i ostali pisci iz ove sezone, nesebično pružali svoju misao, i tako narušili buku kojoj smo svakodnevno izloženi i beskrajno im na tome hvala.

Autorka ovog teksta i autorka emisije: Jelena Mitić

(Visited 27 times, 1 visits today)

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.