Postoji nekoliko automatskih asocijacija koje nužno imamo kada je reč o nemačkoj ili austrijskoj muzici. Često su to prvo čuveni kompozitori, zatim Rammstein, Nena ili Falko, mlađi bi verovatno naveli Tokio Hotel, ali to nije sve što ova bogata muzička scena ima da ponudi.

Iz tog razloga, ovaj članak posvećen je svim onim manje poznatim nemačkim i austrijskim sastavima, sa akcentom na savremenijim. Pored njih predstavićemo i neke bendove za koje ljudi mahom ne znaju da su ponikli upravo na nemačkom govornom području.

1Wanda

Ovaj savremeni alternativni indi rok sastav, mešavina Falka i engleskih bendova Oasis i The Smiths, osnovan je u Beču 2012. godine i najreprezentativniji je predstavnik „novog austrijskog talasa”.

Naziv benda zapravo je omaž legendarnoj bečkoj prostitutki po imenu Vanda Kuhvalek (Wanda Kuchwalek) i već sama ova činjenica opravdava krajnje kontroverzne tekstove pesama koje Wanda izvodi.

Njihove pesme nisu tipične nemačke pop numere koje kasnije vrlo brzo postaju šlageri. U njihovim pesmama ne raspravljaju se politička i socijalno-ekonomska pitanja. Naprotiv.

Wanda autentičnim tvrdim austrijskim dijalektom i na šarmantan bečki način peva o drogi, piću, incestu, Weltschmerz-u i smrti. Staromodni su – frontmen Mihael na bini i u spotovima prava je reinkarnacija Džima Morisona – ali su ipak zaludeli nemačko-austrijsku scenu.

Za sad organizuju turneje samo u oblastima nemačkog govornog područja u Evropi i rade punom parom. Najuspešniji singl im je Bologna, a od ostalih numera izdvajaju se: Bussi Baby, Meine beiden Schwestern, Schick mir die Post, Gib mir alles i 0043 sa najnovijeg albuma.

1 KOMENTAR

  1. Свака част на тексту, поготово што је написан од стране некога ко је још увек у гимназији, али ипак не могу да верујем да у ових девет бендова није Kraftklub.

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.