Nikola Tesla je jedan od najpoznatijih naučnika na svetu. Ovaj genije rođen je u selu Smiljane u Lici. Zadužio je čovečanstvo svojim pronalascima od kojih su najpoznatiji asinhroni motor, Teslin transformator, obrtno magnetno polje i polifazni sistem.

Druga polovina XIX i prva polovina XX veka nije bila spremna za većinu njegovih ideja i izuma. Danas, kako tehnologija napreduje, čovečanstvo se sve više služi Teslinim patentima. Na primer, „Tesla motors“ je baš u čast ovom naučniku nazvala svoju firmu po njemu. U prve serije svojih električnih automobila ugrađivali su asinhroni trofazni motor koji je Tesla osmislio još pre 150 godina.

Očigledno je da je Tesla umnogome uticao na savremenu fiziku, elektrotehniku i radiotehniku, a time je i izmenio svet u kome danas živimo. Njegov genije je neosporiv, a za tog istog genija se vezuju mnoge čudne navike i osobine, kakve bi samo čovek drugačijeg kova mogao da ima.

Zbog svih tih osobina koje je posedovao, ljudi koji su ga poznavali ga najčešće nisu razumeli i smatrali su ga ludim naučnikom.

Nikola Tesla
Nikola Tesla

Teslina dijeta otkriva recept za dugovečnost

Danas se sve češće na internetu može naći, takozvana, Teslina dijeta zbog koje je u dubokoj starosti izgledao barem dvadeset do trideset godina mlađe. Kad je Tesla imao sedamdeset godina koža mu je i dalje bila zategnuta, kosa ne sasvim seda, a pogled mu je bio pun života.

Kad bi ga pitali koja je tajna njegove ishrane rekao bi da na svoje telo gleda kao na mašinu. Ako neko hoće da mu mašina dugo radi mora je dobro održavati i davati joj kvalitetno gorivo. Tesla je izbegavao meso, jeo ga je tek par puta godišnje, a ishrana mu se mahom bazirala na voću, povrću, siru (za koji je smatrao da je najbolja hrana) i mleku.

Nije pio kafu niti je pušio, ali je voleo s vremena na vreme da popije rakiju, smatrajući da mu pomaže da bolje razmišlja i osmisli svoje eksperimente. Pored čitave takve ishrane, smatrao je da je bitno svako jutro odraditi vežbe.

Ovakav način života doveo je do toga da Tesli san praktično nije ni bio potreban. Spavao je svega dva sata dnevno, nakon dva sata sna budio se energičan i oran za rad. Bio je u stanju da radi na svojim patentima i po 84 sati bez prekida.

Tesla je smatrao da će sa ovakvim navikama živeti 140 godina. Dakle, po planu bi trebalo da živi do 1996. godine. Međutim, u 87 godini je preminuo od srčane tromboze. Ostaje nam danas samo da se pitamo u kakvom bi smo svetu živeli da je Tesla ostvario ovu svoju nameru.

Nikola Tesla
Nikola Tesla

Ljubav prema golubovima

Za života Nikola Tesla je hranio i negovao preko hiljadu golubova. Zbog svoje ljubavi prema njima često je morao menjati hotele u kojima je živeo, a u kojima nisu bili dobrodošli ovi krilati posetioci. Pri čestoj selidbi iz hotela u hotel, Teslu bi uvek pratila gomila golubova. Ta scena bi izgledala prilično neobično.

Kada bi se neki golub razboleo Tesla bi otkazivao sve poslove i danima bdio nad tim golubom, dok ovaj ne ozdravi. Nakon toga Tesla bi se vraćao svojoj svakodnevnici. U hotelima je čak i naručivao da se hrana posebno sprema za golubove, tražeči posebnu mešavinu različitih semena.

Takođe, često je slao svoje prijatelje, poštare ili kurire da kupe hranu ili neki lek za glubove, koji njegovu ljubav prema ovim neobičnim ljubimcima nikad nisu mogli da razumeju. Mnogi su čak i išli dotle i tvrdili da Tesla ni jednu ženu nije mogao voleti kao što je voleo svoje golubove.

Sam Tesla kaže da nije mogao da zapamti svakog goluba kog je hranio, ali da će mu zauvek ostati u pamćenju jedna bela golubica sa sivim pegama na krilima, za koju je smatrao da ga razume bolje od ljudi. Dodavao je čak i da bi ona sletala na njegov prozor kad god bi on to poželeo, kao i da je mogao da razume njen nagoveštaj da će uskoro umreti.

Fotografsko pamćenje, gađenje prema tuđoj kosi…

Još od detinjstva Nikola Tesla nije imao problema da zapamti čitavu Bibliju, kao i da vizualizuje određene delove svojih sećanja bez ikakvog napora. Ova osobina mu je umnogome pomogla da do najsitnijih detalja vizualizuje svoje eksperimente, tačno znajući kako će eksperiment proteći i kako će određena mašina funkcionisati.

Zbog toga nikada nije imao potrebe da troši velike količine novca na eksperimente kao mnogi drugi naučnici. Kada bi se mašina napravila najčešće je savršeno funkcionisala i nisu joj bile potrebne prepravke. Naravno, bilo je i par omaški u izboru materijala ili nekih sitnica.

U društvu je Tesla uvek bio učtiv, ponašao se gospodski, džentlmenski i bio je izuzetno duhovit. Gde god bi se pojavio bio bi u centru pažnje. Dakle, nije imao nikakvog problema da dodirne druge ljude pri rukovanju, zagrljaju. Međutim, sama pomisao na slučajno dodirivanje tuđe kose mu je bila gadna. Zato je uvek bio pažljiv u kontaktu sa ženama.

Pored posebnog režima ishrane, imao je i posebne navike pri obedovanju. Naime, nije mogao jesti čorbu ili supu dok na salveti ne izračuna tačnu zapreminu hrane koju će pojesti. Escajg je uvek neurotično brisao pre jela, svaki komad escajga različitim salvetama. Odavde vidimo da je Tesla svakodnevno koristio tuce salveta.

Nikola Tesla je bio izuzetno pedantan, u njegovoj sobi i laboratoriji dokumenta su bila savršeno sređena, a mašine savršeno očišćene i podmazane. Čak nije ni davao da neko drugi počisti umesto njega, voleo je da to odradi sam. Ova preterana urednost je rezultat njegovog iracionalnog straha od prašine.

Još jedna čudna navika je bila da je često stiskao svoje prste na rukama smatrajući da će tako pokrenuti svoje moždane ćelije. Ovime se najčešće bavio noću kada bi svaki prst pritiskao po sto puta.

Sve ove navike, afekcije i osobine koje su nerazumljive „normalnom“ svetu pokazuju koliko je pravom geniju svejedno šta će drugi misliti o njemu. Teslina individualnost i baš ovakav sklop čudnih osobina jeste ono što ga je činilo jedinstvenim i zanimljivim.

(Visited 103 times, 1 visits today)

3 KOMENTARI

  1. Није поменуто да се Тесла веома бавио и чистотом своје душе и стањем духа, те се молио, размишљао о причама и поглављима Светог Писма, читао српску епску поезију… што га чини мање чудним, а више обичним хришћанином и патриотом, сином православног свештеника, дубоко свјесног ко је, шта је и одакле је, за разлику од нас, његових сународника, данас…

  2. “recept za dugovečnost” ? само један , и то је бежи од жене ! Џигерицу нам поједоше ! Због тога оне дуже живе од човека !

  3. Jedan od najvećih umova i genija čovečanstva,DUŠA ČOVEKA,Duh koji je osvetlio i prosvetlio jedan mali,gramzivi i nezahvalni svet…A opet je bio tako prostodušan i saosećajan,ČOVEK koji je posedovao sve ono o čemu nas je učio ISUS HRISTOS,ali u pravom smislu te reči, a ne deklarativno i samodopadljivo!
    Za sve one koji žele nešto više čuti o liku i delu briljantnog Teslinog uma,smernica ka sajtu i mojoj skromnoj posveti DOBROM DUHU LIKE i sveta:www.kulturniheroj.com(tekst:NIKOLA TESLA – Stvaranje energije čudesnom iskrom božanske vizije)…
    Zahvalnost i pozdrav ONOJ KOJA SUMNJA U REALNOST
    DOBRI DUH PRERIJE

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.