Olja Ivanjicki bila je umetnica po kojoj nas je svet prepoznavao. Rođena je u Pančevu, kao kći ruskih emigranata 1931. godine. Studirala je vajarstvo na Akademiji umetnosti, iako se pretežno bavila slikarstvom. Još kao jako mlada razlikovala se od svojih vršnjaka.

Čini se da je oduvek bila ispred svog vremena. Bavila se slikanjem, vajanjem, poezijom i multimedijalnom umetnošću. U sebi je nosila iskonsku harizmu, prefinjenost i šarm.  Zaljubljena u filozofiju, religiju, Olja je na specifičan i jedinstven način darivala umetnost.

olja ivanjicki

Obraćam se Novom dobu,
U kome će sve biti moguće odmah,
Na nežni dodir,
Na mali znak pažnje,
Na otisak palca i zvuk imena,
Na jedva primetnu boru,
Na… podrhtavanje ženica.

Starost duše

Slikarstvo Olje Ivanjicki je okarakterisano kao umetnost za sebe, kao nikada do kraja razumljivo. Na svojoj paleti koristila je boje najrazličitijih tonova, a svaki ton imao je svoje značenje.

Slike Olje Ivanjicki pokreću pitanja u nama. To je i bio njen cilj.  Tonovi se preklapaju od najsvetlijih ka tamnijim, bela boja označava mladu dušu, a ljubičasta najstariju, za koju je izvesno da je boravila i na drugim planetama.

olja ivanjicki
Anđeo arhivar, 2006.

Olja je verovala u sigurno postojanje živog sveta na planetama oko Zemlje, kao i da je privilegija i izazov živeti na Zemlji.  Vodila se teorijom da kada čovek umre, njegova duša napušta telo, zatim izvesno vreme kruži i prolazi kroz proces čišćenja i oslobađanja, i na kraju ulazi u novo telo.

Bila je prepoznatljiva i svetski priznata umetnica baš zato što su njena dela imala nešto više. Imala je 99 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a neka od njenih dela se nalaze u muzejima i galerijama u Njujorku, Kaliforniji, Filadelfiji…

Put kojim se ređe ide

Hrabra, odvažna, misteriozna i direktna, u svojim pesmama komentarisala je novo doba i svim silama se trudila da ga iskoreni.

U Novom dobu jedan će biti zamenjen mnoštvom.
Klonovi će se kloniti originala i starih ljudi.
Obraćam se onima koji će više puta prodati
Svoje uspomene, svoje kraljeve,
Princeze, vitezove, filmske zvezde,
Vlasnike robnih kuća, TV mreža.

Iz pesme Za novi početak Olje Ivanjicki

Na potpuno autentičan način davala je smernice svima onima koji su želeli da uđu u suštinu života i potpuno odbace kvazistvarnost koja nam se servira.

olja ivanjicki
Oluja mozgova, 1995.

Olja Ivanjicki je verovala u trenutke, kao i u to da se sve može preokrenuti u našu korist samo ako to zaista želimo, čak i u sekundi. Vreme je isključivo merila sekundama. Ono što je Olju gonilo da stvara bio je kosmički ritam. To je energija beskrajnih svetova koja ulazi u Oljine pesme.

Odlazak na drugu planetu

Do poslednje sekunde svog života Olja je radila, pisala i slikala. Kada je osetila da se bliži njen odlazak, bila je hrabra i smirena, verovala je da samo putuje na drugi svet, po ko zna koji put. Nakon teške operacije, oslabljenog organizma, Olja nije gubila duh po kom su je prepoznavali.  Prva rečenica koju je izgovorila kada je otvorila oči bila je: „Ko je pobedio na izborima u Iranu i šta je na to rekao Putin?“

Sedam dana kasnije, 24.juna 2009. godine preminula je Olja Ivanjicki.

Piše: Teodora Veličković

(Visited 197 times, 1 visits today)

POSTAVI KOMENTAR

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.